Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2018, 10:56

Приватбанк подав апеляцію щодо юрисдикції розгляду позову на 3 мільярди

Вчора Акціонерне товариство Комерційний банк «Приватбанк» подало до Апеляційного Суду Англії та Уельсу апеляцію на рішення судді Фанкорта від 4 грудня 2018 року. Про це «Мінфіну» повідомили у прес-службі банку. 

«Приватбанк очікує, що Апеляційний Суд розгляне це питання в належний час та, як і раніше, впевнений у своїй позиції», — підкреслюють в банку. 

Чому потрібна апеляція

Як писав «Мінфін», на початку грудня у Високому Суді Лондона відбулося засідання  за участю судді Фанкорта. Суддя дійшов висновку, що в Приватбанку мали місце ретельно сплановані шахрайські дії та відмивання коштів в особливо великих розмірах — на суму приблизно від 329 млн дол. США до 1.2 млрд дол. США. Але він також дійшов висновку, що англійський суд не має юрисдикції для розгляду позову Банку проти його колишніх акціонерів.

Суддя надав Приватбанку дозвіл на оскарження в питанні юрисдикції, що і зробив банк. 

Читайте також: Приватбанк та monobank против Нова Пошта: скандал «під ялинку»

Про що справа

Йдеться про позов Приватбанка до його колишніх власників на $ 3 млрд. За твержденням банку, він втратив ці кошти через шахрайські дії його екс-акціонерів.

Мова йде про фіктивні кредити на суму 1,9 млрд доларів. Схему було реалізовано  влітку 2014 року: українські позичальники брали в Приватбанку кредити для закупівлі імпорту і відправляли передоплату іноземним постачальникам, які і товари не поставляли, і гроші не повертали. Кредити на 1,8 млрд дол були проведені через три англійські компанії.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися