Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 грудня 2018, 19:09

Рада схвалила перехід на трирічне бюджетне планування

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №8044 «Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування», яким запровадили трирічне бюджетне планування.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №8044 «Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування», яким запровадили трирічне бюджетне планування.
Фото: rada.gov.ua

«За» проголосували 238 народних депутатів. Відтепер Україна буде планувати свій бюджет на три роки вперед.

Що це дасть?

  • дозволить реалізовувати системні реформи,
  • підвищить ступінь відповідальності розпорядників бюджету за ефективність своєї роботи.

У Міністерстві фінансів зазначили, що відтепер замість однорічних основних напрямів бюджетної політики запроваджується середньострокова Бюджетна декларація як документ стратегічного планування, який визначає бюджетну політику на наступні три роки. Інструментом середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні стануть трирічні місцеві фінансові плани.

До 15 травня кожного року Міністерство фінансів подаватиме Кабінету Міністрів, а до 15 липня – Верховна Рада ухвалюватиме бюджетну декларацію. Цей документ формується з урахуванням положень документів державного стратегічного планування на 5 і більше років, зокрема, галузевих стратегій та стратегічних планів діяльності головних розпорядників бюджетних коштів. У свою чергу, стратегічні плани розпорядників будуть уточнюватися на підставі Бюджетної декларації.

Бюджетна декларація

  • розроблятиметься на основі макроекономічних прогнозів Міністерства економічного розвитку і торгівлі,
  • буде враховувати стратегічні пріоритети державної політики, визначені органами влади — головними розпорядниками бюджетних коштів,
  • міститиме загальні граничні показники видатків та надання кредитів, граничні показники видатків та надання кредитів головних розпорядників бюджетних коштів, а також оцінку фіскальних ризиків.

«Таким чином, процес бюджетування буде заснований на комплексному баченні розвитку економіки та бюджетної сфери», — зазначає Мінфін.

Закон вводить в дію нові бюджетні правила

  • державний борг та гарантований державою борг не може перевищувати 60% ВВП, а дефіцит державного бюджету – 3% ВВП,
  • державні гарантії не перевищуватимуть 3% доходів загального фонду держбюджету,
  • граничний обсяг дефіциту державного бюджету в законі про держбюджет не може бути більшим за обсяг дефіциту в бюджетній декларації.
Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 12

+
+26
mary27
mary27
6 грудня 2018, 19:18
#
Давно пора.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
6 грудня 2018, 19:21
#
Главное- чтобы эта норма работала Как закон…
+
+15
Teaoplot
Teaoplot
6 грудня 2018, 20:55
#
С одной стороны хорошо, это все таки показатель стабильности. С другой — это может давать очередной повод валить свои неудачи на «попередников»… тогда уже принимать не на 3 года, а на срок делегирования власти. Пришли к власти, приняли бюджет, и ориентируются всю каденцию на него и контролируют работу правительства.
+
0
bonv
bonv
6 грудня 2018, 21:01
#
Российское правительство давно усвоило, что легче всего брать деньги у бедных. У бедных денег, конечно, не много. Но зато самих бедных до хр*на.

+
0
Teaoplot
Teaoplot
6 грудня 2018, 21:42
#
Не могу не согласиться. Этот правило работает во всем современном мире. Бедных везде больше, чем богатых, это один из принципов многоклассового общества и от этого никуда не деться. Разница только в черте бедности. У нас это меньше 5 долларов в день, а в штатах, например, 20 долларов.
+
0
bonv
bonv
6 грудня 2018, 21:57
#
Процент бідних до багатих на росії в порівнянні з США знаєте?:) Не на користь російським біднякам…
+
0
Teaoplot
Teaoplot
6 грудня 2018, 22:16
#
Да Россия в ***, никто и не спорит:) дело даже не только в процентах, а ещё и и в черте бедности которая у штатов выше. Но это мировая тенденция, +-
+
+71
bonv
bonv
6 грудня 2018, 21:04
#
Деньги — зло. Не в деньгах счастье. Кто духом силен — тот и богат…
Чем бы ещё себя успокоить, пока зарплату не дали? :)
+
+26
Игорь Коляда
Игорь Коляда
6 грудня 2018, 21:50
#
повысит степень ответственности распорядителей бюджета за эффективность своей работы.

Вот этот пункт непонятен совсем.
Уже сколько лет подряд статьи годичного бюджета по приватизации не выполняются и никто ответственности за это не несёт, то как трёхгодичное бюджетное планирование сможет изменитьстепень ответственности распорядителей бюджета за эффективность своей работы?
+
0
dm101
dm101
7 грудня 2018, 11:19
#
3-летний бюджет явно покажет качество планирования, когда в конце первого года будут пересматриваться планы на последующие годы.
+
0
36619677
36619677
8 грудня 2018, 21:29
#
Поясніть, це що планування буде як п«ятирічка в ссср?
+
+30
bonv
bonv
8 грудня 2018, 22:40
#
Як ТРИзуб в Україні.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися