Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 грудня 2018, 15:38

Шокуючі передбачення на 2019 рік від Saxo Bank

У Німеччині почнеться економічний спад, Apple «забезпечить фінансування» компанії Tesla, Трамп скаже Пауеллу, що він звільнений, лейбористи отримають вирішальну перемогу, після чого прем'єр-міністром стане Джеремі Корбін, а пара GBPUSD встановить паритет.

Фінансово-технологічна компанія Saxo Bank, яка спеціалізується на комплексній онлайн-торгівлі та інвестиціях, опублікувала свої 10 «Шокуючих прогнозів» на 2019 рік. Йдеться про малоймовірні, але недооцінені події: якщо ці пророцтва збудуться, фінансові ринки може накрити досить потужною «ударною хвилею».

Ці передбачення не слід розглядати як офіційні ринкові прогнози Saxo на 2019 рік. Швидше це нагадування про те, що багато інвесторів можуть помилятися, оцінюючи ймовірність настання вищезазначених подій як надто малу.

Головний економіст Saxo Стін Якобсен зазначив: «Загальна тема цього видання — «всьому є межа». Світ, що їде «на порожньому баку», повинен прокинутися і почати реформи — не тому, що хоче, а тому, що іншого виходу немає».

10 «Шокуючих прогнозів» на 2019 рік

1. ЄС оголосить про «борговий ювілей»

Нова криза в ЄС викликана надмірним рівнем державного боргу, активізацією популістських рухів, підвищенням відсоткових ставок через скорочення грошових вливань/зниження ліквідності з боку Європейського центрального банку, а також повільними темпами економічного зростання. Італійська «хвороба», перекидається на європейські банки, а ЄС показує ознаки економічного спаду. ЄЦБ вдається до нових операцій довгострокового цільового кредитування (TLTRO) і до політики «випереджаючої індикації». Але цього вже недостатньо, і коли «хвороба» поширюється на Францію, політики усвідомлюють, що ЄС стоїть на краю безодні.

У Німеччини та інших країн Старої Європи, які не бажають розпаду єврозони, залишається тільки один вибір — підтримка монетизації. Економічний і валютний союз розширює повноваження ЄЦБ на монетизацію боргів всіх рівнів, що перевищують 50% ВВП, а решту гарантує за допомогою єврооблігацій. Країни ЕВС приймають нову податково-бюджетну норму: вона дозволяє розподіляти перші 3% дефіциту ВВП, а також передбачає періодичну перевірку з боку Єврокомісії за все, що виходить за ці рамки.

2. Apple «забезпечить фінансування» компанії Tesla по $520 за акцію

Стів Джобс колись уже продемонстрував: якщо компанія не хоче втрачати зв'язку з реальністю і своїми клієнтами, вона повинна грати по-крупному і не боятися ризикувати. Apple шукає нові напрямки для інвестицій і концентрується на автомобільній промисловості, куди все активніше проникають цифрові технології. Але для експансії на новий ринок компанії необхідний більш просунутий продукт, ніж програмне забезпечення Apple CarPlay. Знаючи, що Tesla потребує більшого обсягу фінансування, Apple фінансує угоду з останньою на 40% вище номіналу, — по $520 за акцію. В результаті Apple купує компанію, яка виробляє електромобілі за ціною, яка на $100 за акцію вище, ніж було вказано в помилковому твіті Ілона Маска.

3. Трамп скаже Пауеллу: «Ви звільнені!»

У грудні 2018 року відбувається засідання Федерального комітету з операцій на відкритому ринку. Глава ФРС Джером Пауелл підтримує підвищення відсоткової ставки при незначній перевазі голосів. Це стає останньою краплею: ​​економіка і акції США починають стрімко падати вже в першому кварталі 2019 року. До літа акції знаходяться в глибокій ямі, а крива дохідності США повністю перевертається.

Розгніваний президент Трамп звільняє Пауелла і призначає на його місце Ніла Кашкарі, президента ФРБ Міннеаполіса. Амбіційний Кашкарі був найпослідовнішим прихильником зниження відсоткової ставки у ФРС і критиком посилення кредитно-грошової політики США. Він більш прихильний до ідеї, що ФРС повинна служити інтересам уряду, і незабаром заслуговує прізвисько «Великий потакач». Кашкарі займається підготовкою Трампа до виборів на другий термін у 2020 році. Щоб забезпечити успішний результат, Кашкарі обіцяє відкрити кредитну лінію на 5 трлн доларів для придбання нових безстрокових безкупонних облігацій. Кашкарі планує направити їх на фінансування нових інфраструктурних проектів Трампа і для компенсації втрат від кризи 2007-2008 рр.

Інфляція фактично досягає 6%, за офіційними даними — 3%, а політика ФРС орієнтується на 1%. Зниження частки позикових коштів шляхом фінансового тиску проводиться, звичайно, на шкоду вкладникам.

4. Політика прем'єр-міністра Корбіна призведе до паритету в парі GBPUSD

Лейбористи обіцяють провести всебічні прогресивні реформи і організувати другий референдум про угоду щодо виходу зі складу ЄС. З цими обіцянками партія перемагає на виборах, формує стійку більшість в парламенті, а прем'єр-міністром стає Джеремі Корбін. Користуючись підтримкою населення, лейбористський уряд Корбіна починає реалізацію стратегії «випаленої землі» в стилі соціалістів середини ХХ століття. Її мета — ліквідувати значний дисбаланс у британському суспільстві.

Потрібні нові джерела податкових надходжень, і Корбін першим в історії Великобританії вводить прогресивний податок на нерухомість, маючи намір викачати кошти із заможних громадян. Він вимагає від Банку Англії підтримати фінансування безумовного базового доходу громадян. Комунальні підприємства та залізниці ренаціоналізує.

Відбувається стрибкоподібне зростання інфляції, інвестиції комерційних підприємств скорочуються. Іноземні громадяни, які проживають у Великобританії, починають пошук більш надійного притулку, несучи з собою величезні капітали.

У фунта стерлінга відразу дві проблеми: величезний «подвійний дефіцит» і брак інвестицій через невирішене питання про вихід з ЄС. Курс британської валюти до долара залишає комфортну зону близько 1,30, де він переважно перебував у другій половині 2018 р., і падає доти, поки не досягає паритету (1,00). Вперше в історії за один долар починають давати один фунт.

5. Криза корпоративного кредитування затягне Netflix у «вир», влаштований GeneralElectric

2019-й може стати роком «ефекту доміно» на американському ринку корпоративних облігацій. Початок покладе компанія General Electric, яка продовжує втрачати довіру на кредитних ринках — це призводить до того, що плата за неповернення кредиту перевищує 600 базисних пунктів. Інвестори панікують з приводу зобов'язань GE, що подовжуються на прийдешні роки, на 100 млрд доларів при одночасному зниженні обсягів формування грошових потоків компанії.

Хвилі паніки захоплюють навіть компанію Netflix. Її інвестори стурбовані жахливим співвідношенням власних і позикових коштів компанії: відношення чистого боргу до EBIDTA за вирахуванням капітальних витрат становить 3,4, а балансовий борг — понад 10 млрд доларів. Витрати на фінансування Netflix подвоюються, що різко знижує темпи зростання контенту і ціни на акції. Ситуацію погіршує вихід у 2019 році на ринок потокового відео компанії Disney.

Негативна ланцюгова реакція на ринку корпоративних облігацій породжує невизначеність щодо перспектив високоприбуткових облігацій. Це може привести до «чорного вівторка» для біржових інвестиційних фондів, які відстежують показники американського ринку високодохідних цінних паперів: нездатність встановити надійні спреди може закінчиться повним відходом з ринку.

6. Австралія запустить власну програму звільнення від проблемних активів (TARP Down Under) після націоналізації великої четвірки банків

У 2019 приходить кінець австралійським надмірностям у сфері нерухомості, і її осягає справжня катастрофа. Викликана вона, головним чином, різким падінням темпів зростання кредитування. Після розслідувань Королівської комісії від банків залишається лише заморожений кредитний бізнес і переоцінений іпотечний фонд, а самі банки змушені ще більше «закрутити гайки» в сфері кредитування.

Поєднання несприятливих факторів призводить до зниження цін на нерухомість до 50%. Австралія вперше за 27 років вступає в смугу економічного спаду: падіння цін на нерухомість підриває фінансовий стан домогосподарств і споживчі витрати. Інвестиції в житло стрімко скорочуються, ВВП падає. Різке збільшення безнадійних боргів веде до зменшення маржі і скорочення прибутку. Втрати банків настільки великі, що вони не в змозі покрити їх самостійно. Може знадобитися фінансова допомога від Резервного банку Австралії — можливо, з рекапіталізацією і сек'юритизацією іпотеки на баланс РБА.

7. У Німеччині почнеться економічний спад

Німеччина, яка впродовж кількох десятиліть була світовим лідером, відчуває труднощі в освоєнні новітніх технологій. Автомобільна промисловість забезпечує 14% ВВП, але у 2018 році було продано 81 млн автомобілів замість запланованих 100 млн машин. Це лише на 2% більше, ніж у 2017 році.

Згідно з прогнозами, до 2040 р. 55% продажу нових машин по всьому світу і 33% автопарку складатимуть електромобілі. Німеччина тільки починає перехід на електромобілі, а жорсткість американських мит погіршує умови експорту німецької продукції. У 2019 р. антиглобалістські настрої досягнуть піку, тому основний акцент буде поставлений на витрати, внутрішні ринки і виробництво. А ще — на більш активній цифровізації і питаннях екології. Економічний спад може початися вже у третьому кварталі 2019 р.

8. Сонячний спалах класу Х викличе хаос і призведе до збитків на 2 трлн доларів США

У 2019 запускається 25-й цикл сонячної активності, і на Західну півкулю обрушується сонячна буря. Вона знищує більшість супутників і призводить до неймовірного хаосу в залежній від GPS транспортній сфері та в електричній інфраструктурі. Можливі збитки можна оцінити приблизно в 2 трлн доларів.

9. У відповідь на поширення паніки через кліматичні зміни буде запроваджено всесвітній транспортний податок (GTT)

Погодні катаклізми, що почастішали, провокують панічні настрої в різних країнах. Міжнародна авіація і судноплавство, які мають суттєві податкові привілеї, підпадають під дію всесвітнього транспортного податку (GTT). Ставка цього податку прив'язана до обсягів викидів вуглецю і дорівнює $50 за тонну викидів CO2. Середній показник 2018 року для європейської Системи торгівлі квотами на викиди дорівнював 15 євро за тонну.

Через новий податок зростуть ціни на авіаквитки і морські вантажоперевезення, а потім підвищиться загальний рівень цін. США і Китай раніше заперечували проти податків на паливо в авіації, але Китай змінює свою позицію в рамках боротьби, що проходить в країні, із забрудненням навколишнього середовища. США теж змушене погодитися. Курс акцій і облігацій туристичних, авіаційних і судноплавних компаній різко падає на тлі підвищення невизначеності і уповільнення темпів зростання.

10. МВФ і Всесвітній банк оголосять про намір припинити вимір ВВП і зосередитися на продуктивності

На весняному засіданні керівництва Міжнародного валютного фонду і Світового банку їх головні економісти Пінелопі Голдберг та Гіта Гопінат оголошують про свій намір припинити вимір ВВП. Вони стверджують, що ВВП не відображає реального впливу на економіку низьковитратних високотехнологічних послуг та екологічних проблем, про що свідчить жахливий вплив забруднення на здоров'я людей і на навколишнє середовище в Індії і багатьох інших країнах світу.

У той же час продуктивність — одне з найпопулярніших і найменш вивчених понять в економіці. Найпростіше визначення — це кількість продукції, виробленої за одну годину роботи. Але в реальному ж світі все складніше. Якщо яка-небудь країна прагне підвищити добробут і поліпшити стан здоров'я своїх громадян, їй необхідно підвищити продуктивність. Таке рішення МВФ і Світового банку символізує відхід від системи домінування центральних банків, пов'язаний зі зниженням продуктивності по всьому світу після світової фінансової кризи.

Коментарі - 23

+
+71
Million Dollarov
Million Dollarov
5 грудня 2018, 16:35
#
Не думаю что правда, Германию часто подпитывают инвестициями из Украины, много граждан свои инвестиции вложили в экономику Германии. По сути Германия, это провинция Украины. Уверен за счёт вложений и экономики, ничего с ними не случится
+
+15
gastgeber
gastgeber
5 грудня 2018, 16:59
#
Для одного года как то многовато событий. И ничего нет про выборы в Украине . Поэтому — НЕ верю!
+
0
yurikiev
yurikiev
5 грудня 2018, 17:06
#
Это не просто маловероятные, а совсем невероятные события
+
+4
gol537
gol537
5 грудня 2018, 17:57
#
Ребята, что вы верите в этот бред!!! А где про Украину, как главный рычаг и двигатель экономики Европы? Ведь наши долбанные бизнесмены, правители, депутаты- *** все, что крадут в Украине, раздевая ее догола, все вкладывают в европейскую экономику. Если у нас не нарисуют ВВП 3-5%, то что же они будут в офшорах прятать?
+
+116
ballistic
ballistic
5 грудня 2018, 18:06
#
Альтернативні шокуючі прогнози:

1. Біток впаде нижче $1000, майнінг стане невигідним, що спричинить колапс на ринку криптовалют.

2. Brexit скасують.

3. Міжнародна агресія Росії зросте внаслідок відключення її від SWIFT-у та падіння цін на нафту до $30, що призведе до глобального гібридно-військового конфлікту.
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
5 грудня 2018, 18:22
#
Предупрежден — значит вооружен!!!
+
+72
yarg
yarg
5 грудня 2018, 19:21
#
А не могли бы редакторы приложить их прогнозы на 2018 год. Это бы сразу позволило оценить качество прогнозирования…
+
+15
mary27
mary27
5 грудня 2018, 19:28
#
То сильно жестоко)
+
+111
yarg
yarg
5 грудня 2018, 20:16
#
Я знаю. для оракулов это вообще больной вопрос. Примерно как для правительства или рады — спросить «А выполнена ли программа…, которую вы принимали 5 лет назад. И если нет то почему. А если да — где анализ результатов… » вот ужас-то…
+
+13
semenvekselberg
semenvekselberg
6 грудня 2018, 9:19
#
Шокировать предсказаниями — дело неблагодарное. Важно понимать одно: спайка стран Китай-Россия+страны сателлиты, на сегодняшний момент и с экономической точки зрения, является более сильным и весомым альянсом, чем США и союзники.
Исходя из этой точки зрения и можно составлять палитру прогнозов всех цветов радуги. Ясно одно — с экономической и геополитической точки зрения мир находится на грани кардинальных изменений…
Об Украине и её евроинтеграционной авантюре в такие времена даже не хочется и говорить…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/108120/
+
+92
yarg
yarg
6 грудня 2018, 9:24
#
Семён, вы хотели сказать «спайка стран США-Китай». Потому что «Россия и ее сателлиты, типа Осетии и Абхазии» -это мировое днище…
+
+32
semenvekselberg
semenvekselberg
6 грудня 2018, 9:34
#
Ну другой аналитики кроме майданной мы и не слышим — она у нас просто запрещена. Точь в точь как в советские времена, когда «Голос Америки», радио «Свобода» и «Немецкая волна» власти глушили в диапазоне волн радиоприёмников местного производства.
По поводу Китай-США — перемирие длилось ровно один день:
https://www.cnbc.com/2018/12/06/huawei-cfo-arrested-gloves-are-now-fully-off-says-eurasia-group.html
+
0
ballistic
ballistic
6 грудня 2018, 10:39
#
"другой аналитики кроме майданной мы и не слышим — она у нас просто запрещена"
— Сємьон, дуже цікаво було б почитати аналітику про «спайка стран Китай-Россия». Ніхто Вам тут не забороняє її оприлюднити.

Чи це було чергове пустопорожнє балабольство?
+
+13
semenvekselberg
semenvekselberg
6 грудня 2018, 14:13
#
Ну так я же недаром написал про радиоприёмники советского производства с определёнными частотами, которые и глушились. Все, у кого были приёмники иностранного производства слушали «вражеские новости» на других частотах безнаказанно. И именно эта продвинутая часть населения и отличалась уровнем информированности в разы от другой — забитой и отсталой.
Слушать запретить никто не мог, даже в советское время. Речь то ведь о массовости идёт. Поэтому когда вы говорите «не забороняє» — это по крайней мере выглядит смешно…
+
+30
yarg
yarg
6 грудня 2018, 14:17
#
А что кого-то массово интересует ваша антимайданная или подмайданная аналитика? или майданная? Массово — это битвы экстрасенсов. А аналитика в интернете любая. Кроме майданной — эта существует только в фантазиях ольгинцев.
+
0
mary27
mary27
7 грудня 2018, 20:51
#
Просто Семен до сих пор живет зимой 2013-2014 года)

#экономический_попаданец
+
0
ballistic
ballistic
6 грудня 2018, 21:20
#
Як і очікувалось, Сємьон замість приведення посилань на аналітику з'їжджає з теми.
Бо насправді ніякої «спайки стран Китай-Россия» нема. #SemenBalabol
+
0
mary27
mary27
6 грудня 2018, 22:15
#
И еще

#экономический_попаданец
+
0
yarg
yarg
6 грудня 2018, 13:14
#
Дада. запрещена приказом Минстеця.

Семен, мы же не в россии, где за лайк сажают. У нас любой аналитики хоть попой жуй. Прогнозы «украина движется к краху» вообще — доминирующее явление. 90 % обьема. И любой кто с этим спорит — заплевывается как бандеровец, фашист и порохобот.

+
0
09104
09104
6 грудня 2018, 9:39
#
Про катаклизм в Западной части звучит оригинально. Были голоса ранее, что западная часть пострадает.
+
0
yarg
yarg
6 грудня 2018, 14:03
#
Пострадают все. просто восточную им не так жалко.
+
+15
Валентин Ковальчук
Валентин Ковальчук
6 грудня 2018, 11:40
#
Эффект домино постоянно на слуху, мировые финансовые воротилы такими прогнозами хотят спровоцировать предрекаемые действия и уже готовы к последствиям, чтобы заработать на покушать. Но как утверждает Талеб, прогнозы финансовых аналитиков разного масштаба сбываются в той же степени, что и прогнозы таксистов по всемирной финансовой системе. Прогнозирую, что в 19 году и в мире, и в Украине, произойдет такое финансовое событие, которого аналогов в прошлом не было. Название дадим задним числом.
+
+55
Ramzan01
Ramzan01
6 грудня 2018, 12:41
#
Так все ж финансовые аналитики только после кризиса рассказывают как надо и как не надо было делать… задним числом все эксперты
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися