Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 листопада 2018, 7:52

Перепочинок для гривні закінчився. Чому курс може знову піти вгору

Ситуація на міжбанку минулого тижня не дала гривні істотно зміцнитися. Ринок явно досяг курсового «дна» по долару і зараз починається корекція.

Найсприятливіший період для гривні — дні клієнтських бюджетних платежів — завершено. Настає час активного заходу в банківську систему відшкодувань ПДВ. Це важкий період для гривні через декілька причин:

  1. зниження бажання у клієнтів продавати валюту — вони вважають за краще витрачати отриману від держави гривню;

  2. зростання попиту на валюту у імпортерів, які закривають до кінця місяця свої зовнішньоекономічні контракти;

  3. активні спроби спекулятивних розгойдувань міжбанку за рахунок збільшення вільних гривневих ресурсів в системі.

Всього за минулий тиждень курс долара дуже умовно просів на 2 копійки при продажу — з 27,74/27,78 гривень до 27,74/27,76. Причому в середині тижня котирування переважно зростали в першій частині торгів (в тому числі і за рахунок спекулятивного розігріву ринку), а потім — поступово поверталися до рівня, близького до початку дня або трохи нижче.

НБУ не був гіперактивним на ринку. І не тому, що регулятор не хотів поповнювати резерви. Навпаки – навіть дуже жадав. Але міжбанк сам поглинав основні обсяги пропозиції, не даючи регулятору шансів на великі покупки надлишків долара. У публічному форматі аукціону НБУ взагалі не з'являвся на торгах. В більш  непомітному форматі через Matching Нацбанк, за нашими спостереженнями, виходив тільки двічі. У середу він викупив, за розрахунками «Мінфіну», близько $20 млн за цінами: вранці — по 27,78 гривень і ближче до вечора — по 27,73 гривні. Це дуже мало для періоду бюджетних платежів і говорить про те, що ринок сам поглинав весь обсяг пропозиції.

Чого очікувати по курсу в найближчі дні

На поведінку учасників торгів та курсові тренди на цьому тижні вплинуть:

1) Найактивніший період отримання експортерами великих сум відшкодувань ПДВ.

Масштабне вкидання гривні в банківську систему за рахунок перерахувань Держказначейством відшкодувань ПДВ уже почався. За нашими даними тільки за минулий четвер експортери отримали не менше 1,5 млрд гривень, що є тільки початком основних виплат. Це стимулює компанії до притримування валюти понад 50% обов'язкових продажів виручки з розрахунком на її подальше подорожчання. Недолік пропозиції на міжбанку зіграє проти гривні;

2) Активне зростання попиту з боку імпортерів перед закінченням місяця. Після днів масових розпродажів товарів (минула п'ятниця і ці вихідні) великі рітейлери побутової техніки, гаджетів, взуття та одягу направлять отриману гривню на покупку валюти для розрахунків зі своїми іноземними постачальниками. Багатьом з них за умовами контрактів потрібно закрити свої зовнішньоекономічні операції на звітну дату. Це збільшить попит на валюту.

Імпортери енергоносіїв на тлі опалювального сезону та наростання зимових холодів — також захочуть поповнити свої запаси бензином, нафтою і газом, що дешевшають на міжнародних ринках. Скупки валюти великими нафто- і газотрейдерами для закриття своїх контрактів на звітну дату — посилять тиск на гривню;

3) Дії спекулянтів, поведінка готівкового ринку та ліквідність банків.

Дії спекулянтів. До цього тижня більшість спекулянтів не мало значних ресурсів для розкачки ринку і заробляло в основному роботою «в дві сторони» з періодичними короткостроковими спробами підійняти курс. Але без достатнього обсягу вільної гривні вони не могли планомірно грати «на підвищення» і швидко видихалися. Саме ці короткострокові спалахи дозволяли з ранку продавцям ненадовго розігрівати міжбанк, а потім вже поступово знижувати котирування до кінця сесії. Але на цьому тижні — після виходу основних сум відшкодувань ПДВ — у них з'явиться можливість для більш активного розгойдування міжбанку.

Готівковий ринок зараз не представляє загрози для нацвалюти. Навпаки — після активної здачі валюти населенням в період масових розпродажів — саме цей сегмент валютного ринку стане основним стабілізатором попиту і пропозиції на міжбанку. Банки і фінансові компанії будуть активно продавати викуплену у громадян валюту. Причому як через ті ж обмінники, так і підкріпивши свої коррахунки. Це призведе до зростання пропозиції на всіх сегментах валютного ринку і надасть істотну підтримку гривні.

Ліквідність у банківській системі на цьому тижні буде тільки рости за рахунок вливань відшкодувань ПДВ. Надлишок гривні буде тиснути на курс, але частина цих коштів піде у банків на придбання ОВДП і депсертифікатів НБУ, а також на забезпечення клієнтських проплат і нормативів НБУ. Ліквідність в системі залишається сконцентрованою на 10-12 великих гравцях і саме їх управлінські рішення про направлення надлишку гривні на покупку валюти або в інші дохідні активи — буде багато в чому формувати обсяг вільної ліквідності в системі і опосередковано впливати на валютний ринок.

4) Інтервенції Нацбанку. НБУ доведеться згладжувати курсові перекоси на міжбанку в цей період. Союзником для гривні не тільки готівковий ринок, а й вихід на торги в понеділок збільшеного обсягу обов'язкових продажів після зарахування в п'ятницю валютної виручки за неробочий в США четвер (але робочий в Україні) і безпосередньо за саму п'ятницю. Це дає можливість Нацбанку добре почати тиждень і сформувати психологічну підтримку гривні. Але в цілому, завдання регулятора на цьому тижні залишиться тією ж — згладжувати перекоси попиту і пропозиції на міжбанку і утримати долар від подальшого зростання.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень:

Більшість факторів в цей період працює проти гривні і НБУ доведеться періодично виходити на торги з інтервенціями. Застосовувати Нацбанк буде «анонімний» Matching.

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку громадян і в зв'язку з ефектом здачі валюти населенням в період розпродажів — курс прийому валюти фінансисти постараються занижувати, а ось за курсом продажу вони будуть орієнтуватися на міжбанк. Фінкомпанії — власники обмінників будуть утримувати рівень спреда по долару в межах 15-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-25 копійок.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 26-30 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 27,70-28,00 гривень, а в банках — 27,70-28,10 гривень. Більшість обмінників буде працювати у форматі «з обороту».

На міжбанку. Головну загрозу для гривні представляє вливання в банківську систему значних сум відшкодувань ПДВ на тлі зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів після закінчення сезону розпродажів. Тактика НБУ буде підпорядкована завданню утримання курсу в прийнятному для нього коридорі. За нашими припущеннями зараз цей рівень для регулятора знаходиться в межах 27,70-28,00 гривень за долар.

Для збереження цього коридору йому доведеться досить часто бути присутнім на торгах з періодичними продажами долара і тільки в понеділок за рахунок зростання обов'язкових продажів — у НБУ буде можливість поповнити резерви на суму $10-30 млн.

За нашими прогнозами котирування долара на міжбанку на цей тиждень будуть в межах коридору 27,70-28,00 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-четвер — в межах до $430-470 млн при укладанні до 540-620 угод з піками активності в понеділок, вівторок і четвер;

У п'ятницю — «Мінфін» очікує зниження активності клієнтів (останній день місяця і великі компанії вже будуть тільки рихтувати свої остаточні розрахунки на звітну дату). Але при цьому виросте активність дрібних клієнтів і самих банків щодо закриття операцій на перше число. Тому ефект кінця тижня спрацює цього разу тільки частково. Обсяги будуть на рівні близько $390-410 млн при здійсненні до 490-510 угод.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 3

+
+87
spekulant
spekulant
26 листопада 2018, 8:07
#
Потому что Порошенко намерен ввести военное положение на два месяца. Имхо.
+
+30
Саша Ник
Саша Ник
26 листопада 2018, 11:21
#
Уверены что на 2 мес? По опыту Турции и их великого лидера Эрдогана, ВП у нас не отменят года два.
+
+6
AleksandrBank
AleksandrBank
26 листопада 2018, 9:48
#
Все будет зависеть от сумм возмещений НДС. Если это будет более-менее плавно около 1,5 млрд. грн за раза за неделю, то возможно рынок его плавно переварит. Рост конечно будет. Второй момент главное чтобы НБУ не «изощрялся» и не стриг лишнего, особенно сегодня, когда выпадет двойной объем обязательной продажи.

Думаю также до 28 не должно дойти. Конечно еще один фактор типа введение военного положения, никто не может предсказать как это отразится. Хотя опыт Турции показывает что страна нормально жила более 6 мес. Это чистая провокация в Азовском море. Есть мнение что моск рушится из-за того что под ним, об этом говорили ранее, но для РФ нужна была победа любой ценой. Посмотрим и увидим что выйдет в итоге.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися