Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2018, 19:36

Фінансовий сектор став стійкішим до ризиків — Нацбанк

Більшість учасників фінансового ринку вважає задовільним нинішній стан фінансової системи й не очікує його зміни в найближчі півроку. Про це свідчать результати «Опитування про системні ризики фінансового сектору», проведеного НБУ в листопаді 2018 року.

Більшість учасників фінансового ринку вважає задовільним нинішній стан фінансової системи й не очікує його зміни в найближчі півроку.
Фото: flickr.com

Так, 69% респондентів оцінили поточний стан фінансового сектору як задовільний, 12% – як добрий. При цьому 73% опитаних переконані, що в найближчі півроку стан фінансового сектору не зміниться, а ще 15% — що покращиться.

Варто зазначити, що попереднє опитування (травень 2018 року) зафіксувало оптимістичніші настрої: тоді на покращення стану фінсектору очікувало 35% респондентів.

Понад дві третини опитаних оцінюють загальний рівень ризику в фінансовому секторі як середній, ще чверть вважає, що він вищий за середній.

Водночас оцінки стійкості фінансового сектору до негативних шоків значно покращилася: 69% опитаних назвали її середньою (52% у травні), а 12% оцінили рівень стійкості як високий (0% у травні).

Як і в травневому опитуванні, до п’ятірки найбільших факторів ризику для фінансового сектору увійшли:

  • корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи;
  • стан співпраці з міжнародними фінансовими організаціями;
  • політична та соціальна ситуація в країні;
  • стан захисту прав кредиторів та інвесторів;
  • шахрайство й кібернетичні загрози.

На думку респондентів, у порівнянні з попереднім опитуванням найбільше зростання ризиків відбулося за факторами доступу до фондування (з 23% у травні до 54% у листопаді) та конкуренції на ринку фінансових послуг (з 13% до 38%).

Найістотніше зменшилися ризики можливості банкрутства чи суттєвих фінансових труднощів фінансових установ (з 26% до 15%), а також загрози зміни вартості активів та погіршення якості застави (з 43 до 31%).

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
23 листопада 2018, 20:05
#
Прогнозована стабільність гривні.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися