Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 листопада 2018, 16:53

НБУ уточнив операційну ціль монетарної політики

Посилюючи прозорість монетарної політики, Нацбанк уточнив операційну ціль своєї процентної політики. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Посилюючи прозорість монетарної політики, Нацбанк уточнив операційну ціль своєї процентної політики.
Фото: zn.ua

Ціль монетарної політики?

  • Операційна ціль монетарної політики НБУ полягає в утриманні гривневих міжбанківських ставок на рівні, близькому до рівня облікової ставки, у межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу.
  • Індикатором рівня гривневих міжбанківських процентних ставок для цілей процентної політики визначено Український індекс міжбанківських ставок для кредитів та депозитів овернайт у національній грошовій одиниці (UIIR).
  • Якщо зниження інфляції до 5% у середньостроковій перспективі – це ціль монетарної політики, то ціль проведення монетарних операцій – це утримати значення UIIR на рівні, близькому до рівня облікової ставки (зараз – 18%) та у межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу, тобто – за кредитами овернайт (зараз – 20%) та депозитними сертифікатами овернайт (зараз – 16%).

Національний банк обрав саме цей індекс UIIR у якості орієнтира, оскільки його розрахунок здійснюється за чіткими правилами у щоденному режимі на базі реальних угод комерційних банків.

Надійність розрахунків зі свого боку підтверджується Національним банком, який адмініструє індекс UIIR.

Що таке процентна політика НБУ?

  • Процентна політика НБУ – це регулювання регулятором попиту та пропозиції на грошові кошти через зміну процентних ставок за своїми операціями з метою впливу на процентні ставки суб'єктів грошово-кредитного ринку та дохідність фінансових операцій.
  • Змінюючи облікову (ключову) ставку, Нацбанк впливає на короткострокові процентні ставки на міжбанківському грошово-кредитному ринку, які, зі свого боку транслюються у зміни процентних ставок за іншими фінансовими активами (зокрема державними цінними паперами) та зміни процентних ставок банків за кредитами та депозитами.
  • Ставки мають безпосередній вплив на обсяги споживання та інвестицій домогосподарств і підприємств, а отже – і на інфляцію.

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
8 листопада 2018, 18:12
#
Динаміка купівлі-продажу валюти населенням в 2018 році…
https://infogram.com/728fdbe5-1fd0-4cec-ad05-c7f33c483ea3
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися