Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 листопада 2018, 7:52

Долар та євро: чи продовжить дешевшати валюта

За минулий тиждень долар подешевшав при продажу на 13 копійок — з 28,20 / 28,24 до 28,08/28,11 гривень, а євро майже на 11 копійок — з 32,1733 / 32,2161 гривень до 32,0673 / 32,1016.

На курс євровалюти впливали виключно міжнародні події і ралі пари євро/долар. Наш ринок просто перераховував котирування через крос-курс пар євро/долар і долар / гривня.

З доларом інша ситуація: на його курс якраз впливали суто наші внутрішні причини: завершення звітного періоду і початок нового, «гривневий голод» у більшості банків через нерівномірний розподіл ресурсів в банківській системі, «скупість» Держказначейства з виплати відшкодувань ПДВ (на ці гроші в повному обсязі дуже розраховували експортери). Свою роль також відіграли активні продажі Міністерством фінансів ОВДП і Нацбанком депозитних сертифікатів, а також початок періоду виведення дивідендів у «дочок» іноземних компаній.

Періодично користувався нестабільним ринком і сам НБУ. У моменти появи ситуативних надлишків долара він активно скуповував валюту, а ось в моменти її нестачі вважав за краще бути в стороні, даючи ринку можливість самому знаходити курсовий компроміс. Чиновників зрозуміти можна — їм конче потрібна валюта. Скоро починається період пікових виплат зовнішніх боргів. І навіть залучення Міністерством фінансів $2 млрд через розміщення українських паперів на зовнішніх ринках і перспективи отримання траншу МВФ — не закривають всієї проблеми з дірками в бюджеті країни. Всього, за нашими даними, Нацбанк через Matching за тиждень викупив не менше $45 млн. 
 

На поведінці клієнтів на валютному ринку в ці дні відіб'ється:

1) Продовження купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів. Вони її скуповують за заздалегідь узгодженим з Нацбанком графіком в першій декаді кожного місяця. В даний час саме попит таких іноземців і дозволяє підіймати котирування міжбанку в момент їх покупок. В кінці минулого тижня за рахунок таких покупок «дочок» нерезидентів міжбанк злітав в першу годину-півтори сесії. Як тільки вони викуповували потрібний їм обсяг — котирування відразу знижувались. Ця ж тенденція збережеться і на цьому тижні;

2) Традиційна активізація клієнтів з ведення господарської діяльності на початку місяця. Експортерам та імпортерам необхідна гривня для розрахунків з персоналом за підсумками жовтня, виплати авансових орендних платежів, фінансування витрат з придбання сировини та матеріалів для виробничих потреб. Нестача гривні у компаній змусить експортерів активніше розпродавати свої валютні надходження, а у імпортерів знизить можливості щодо її скупки. Це буде працювати на користь нацвалюти і збільшить статистику торгів.

Основними гравцями на міжбанку будуть: імпортери енергоносіїв, аграрії, металурги, автомобільні дилери, торгові мережі з продажу побутової техніки, електроніки та продуктів харчування, а також самі банки. Їм необхідна власна валюта для забезпечення виплат відсотків за валютними депозитами і вкладами, операцій на готівковому ринку через обмінники фінустанов, оплати послуг іноземних банків і т.д. Ситуативні завдання і інтереси великих гравців як і раніше будуть повністю формувати курсовий тренд на міжбанку;

3) Поведінка готівкового ринку, ліквідність в банківській системі та дії самого НБУ.
Готівковий ринок залишається заручником ситуації на міжбанку і зараз самостійним «збудником спокою» на валютному ринку не є. Він просто стримано реагує на рух котирувань міжбанку і більше залишається орієнтованим на розмір платоспроможного попиту на валюту з боку населення. На цьому тижні власники обмінників продовжать працювати в режимі «з обороту» з невеликим рівнем спреду.
Ліквідність банківської системи в ці дні буде знаходитися в межах 47-52 млрд гривень, чого майже достатньо для виконання нормативів Нацбанку і в той же час такі залишки коррахунків не формують особливого гривневого навісу на валютному ринку. За рахунок нерівномірності розподілу цієї ліквідності в банківській системі — у середніх та невеликих фінустанов продовжить відчуватися дефіцит гривні. Це звузить можливості активного спекулятивного розгойдування ринку;

Дії Нацбанку, як і раніше, будуть підпорядковані двом основним завданням:  згладжування валютних коливань і поповненню ЗВР. Попередній тиждень дав можливість НБУ частково поповнити свої резерви за рахунок фактично щоденної скупки надлишків долара з ринку. Подібну ж тактику регулятор буде застосовувати і в ці дні, але викуп ситуативного надлишку валюти в ЗВР утримає котирування долара від істотного просідання.

З публічними аукціонами регулятор навряд чи буде виходити на торги, так як для такого формату інтервенцій необхідно хоча б «зайвих» $30-50 млн в день. А таких сум надлишкової пропозиції на вітчизняному міжбанку вже на спостерігалося давно і є дуже мало передумов до того, що зараз що-небудь сильно зміниться.

В цілому НБУ продовжує гасити періодичні валютні пожежі із загальним завданням щодо збільшення ЗВР в максимально можливому обсязі. Це не дає гривні істотно зміцнитися навіть в найсприятливіші для неї періоди.

4) Міжнародні ринки та динаміка пари євро/долар. Наступного тижня в США проходять вибори в Конгрес і в боротьбі за виборця як сам Дональд Трамп, так і представники демократів і республіканців — роблять велику кількість заяв, що відбиваються на настроях світових фінансових майданчиків.

Провідні економічні гравці — США, ЄС, Китай, інші члени БРІКС та країни ОПЕК реагують на ці інформаційні приводи, що призводить до серйозної валютної волатильності в світі, в тому числі і по парі євро/долар. На цьому тижні ми очікуємо продовження великих валютних коливань по цій парі, що опосередковано буде негайно відображатися на курсі гривні до євро.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

Основною проблемою для гривні в ці дні буде розбалансованість клієнтського попиту і пропозиції на торгах. Поки «дочки» іноземних компаній не закриють свої скупки валюти під вивід дивідендів — загрози ситуативних різких злетів котирувань (в момент покупки ними валюти) з подальшим відкотом курсу до кінця дня зберігаються. Схоже вже відбувалося на міжбанку в минулі четвер та п'ятницю і за нашими прогнозами продовжиться і на цьому тижні.

Додадуть нестабільності і валютні ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках, що тут же буде впливати на курс євровалюти до гривні. Згладжувати можливі суттєві скачки по долару доведеться Нацбанку. Використовувати регулятор знову буде Matching. Особливого ​​надлишку долара і євро на міжбанку до тих пір, поки не будуть закриті обсяги купівлі валюти під висновок дивідендів, ми не очікуємо.

На готівковому валютному ринку курс продовжить орієнтуватися лише на реальний обсяг платоспроможного попиту громадян і лише в разі серйозних стрибків котирувань міжбанку — обмінки будуть змушені слідувати за трендом безготівкового ринку. Спред по долару буде в межах 15-20 копійок і до 30 копійок за євро.
Ми прогнозуємо коридор за готівковим доларом на 5-9 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 28,00-28,20 гривень, а в банках — 27,95-28,30 гривень. Обмінники будуть працювати у форматі «з обороту».

На міжбанку. Поки «дочки» іноземних компаній не куплять весь обсяг необхідної їм валюти під вивід дивідендів — гривня буде перебувати під тиском. Спекулянти продовжать по долару заробляти у форматі «в дві сторони» і періодично намагатися грати «на підвищення» в момент виходів нерезидентів з покупкою валюти.
Крім цього, дуже цікавою для них буде і євровалюта, особливо в моменти валютних ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках, що тут же буде впливати на курс євро до гривні.

Ми не очікуємо значних надлишків валюти і прогнозуємо необхідність періодичних виходів Нацбанку через Matching для згладжування коливань долара на міжбанку.
За нашими прогнозами котирування долара на міжбанку на цей тиждень будуть в межах коридору 28,05-28,30 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-четвер (5-8 листопада) — в межах до $430-460 млн при укладанні до 550-620 угод з піками активності у вівторок та четвер. У вівторок — за рахунок як із купівлі валюти «дочками» іноземців, так і операцій великих експортерів та імпортерів, а в четвер — вже тільки за рахунок угод великих українських клієнтів (до цієї дати всі нерезиденти вже куплять необхідну їм валюту для виведення дивідендів).
У п'ятницю (9 листопада) — ми прогнозуємо традиційне зниження активності, характерне для останнього робочого дня тижня. Обсяги угод не перевищать $390-410 млн при здійсненні до 530 угод.

Крім самого Нацбанку основними операторами валютного міжбанку в цей період будуть банки, в яких обслуговуються великі нерезиденти, які виведуть зараз дивіденди, а також головні «власники» гривневих ресурсів. Дуже часто це одні і ті ж фінустанови: ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, Райффайзен Банк Аваль, Сітібанк та UKRSIBBANK. Істотну роль на цьому тижні будуть традиційно грати і банки, що обслуговують найбільших експортерів і імпортерів: все держбанки, Альфа-банк, ПУМБ, Укрсоцбанк, банк Південний та Банк Кредит Дніпро.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися