Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 листопада 2018, 15:24

Порошенко не відмовляється від ідеї про податок на виведений капітал

Президент України Петро Порошенко не збирається відмовлятися від ідеї введення податку на виведений капітал. Про це йдеться в повідомленні АП.

Президент України Петро Порошенко не збирається відмовлятися від ідеї запровадження податку на виведений капітал.
Фото: Петро Порошенко

«Я не збираюся відходити від ідеї податку на виведений капітал. Сподіваюся, що вона буде реалізована при першій можливості», — сказав глава держави під час зустрічі з представниками бізнесу.

Зазначається, що на обговорення впровадження цієї ініціативи з Міжнародним валютним фондом було витрачено чимало часу.

«Більше часу на дискусії з податку на виведений капітал було витрачено хіба що на урядові дебати щодо тарифів. Від тотального заперечення цієї реформи, від категоричного „ні“, на щастя, Міжнародний валютний фонд перейшов до її певного сприйняття», — зазначив президент.

Раніше в.о.міністра фінансів Оксана Маркарова заявила, що Мінфін розробляє модель введення податку на виведений капітал для компаній з оборотом не більше 200 млн грн.

Що на що змінюємо?

Зараз в Україні діє податок на прибуток. Формально він досить комфортний для бізнесу. Його ставка — 18% — одна з найнижчих в світі.

По-перше, найчастіше сума сплачуваного податку залежить від «хотелок» податківців і планів зі збору обов'язкових платежів, які їм спускають. Складний і заплутаний закон дозволяє по-різному трактувати можливість віднесення до витрат тієї чи іншої операції. Це впливає на розмір прибутку, і, відповідно на розмір належних до сплати сум. Звідси — бажання бізнесу заховати реальний фінансовий результат і повальне застосування оптимізаційних схем.

По-друге, різниця в підходах до розрахунку податкових сум породжує корупцію.

По-третє, існуюча нині система оподаткування прибутку підприємств стримує їх розвиток і модернізацію.

Податок на виведений капітал нібито здатний зняти відразу всі перераховані проблеми.

Чинний податок на прибуток підприємства сплачують кожен звітний період, але для нового податку буде інша система. Його доведеться платити тільки, наприклад, при виплаті дивідендів або частини прибутку компанії. Ставка нового податку буде нижче — 15%.

Коментарі - 1

+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
1 листопада 2018, 18:38
#
Сейчас в Украине действует налог на прибыль. Формально он довольно комфортный для бизнеса. Его ставка — 18% – одна из самых низких в мире.

В-третьих, существующая сейчас система обложения прибыли предприятий сдерживает их развитие и модернизацию.


Здесь вообще логика отсутствует, в других странах с более высокой ставкой налога и развиваются, и модернизируют, а у нас -не могут.
Меняем « *** на каку», если не научились АДМИНИСТРИРОВАТЬ налоги, то от смены налогов ничего не изменится.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися