Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2018, 15:46

Мінфін готує нову модель введення податку на виведений капітал

Міністерство фінансів розробляє модель введення податку на виведений капітал для компаній з оборотом не більше 200 млн грн. Про це повідомила в.о. міністр фінансів Оксана Маркарова, пише «Інтерфакс-Україна».

Міністерство фінансів розробляє модель введення податку на виведений капітал для компаній з оборотом не більше 200 млн грн.
Фото: news.dtkt.ua

«Повне введення податку для всіх категорій дійсно призведе до втрат бюджету, це очевидно, ми порахували. Тому ми працюємо над фіскально-нейтральною моделлю для тих компаній, у яких обіг не більше 200 млн грн», — сказала вона, зазначивши при цьому, що такі компанії складають 97-98% всіх компаній в країні.

За її словами, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал — це позиція президента.

«Ми на фінальній стадії, знаходимо порозуміння з нашими міжнародними партнерами», — підкреслила вона.

Що на що змінюємо?

На сьогодні в Україні діє податок на прибуток. Формально він досить комфортний для бізнесу. Його ставка — 18% — одна з найнижчих в світі.

По-перше, найчастіше сума сплачуваного податку залежить від «забаганок» податківців і планів зі збору обов'язкових платежів, які їм спускають. Складний і заплутаний закон дозволяє по-різному трактувати можливість віднесення до витрат тієї чи іншої операції. Це впливає на розмір прибутку, і, відповідно на розмір належних до сплати сум. Звідси — бажання бізнесу заховати реальний фінансовий результат і повальне застосування оптимізаційних схем.

По-друге, різниця в підходах до розрахунку податкових сум породжує корупцію.

По-третє, існуюча нині система оподаткування прибутку підприємств стримує їх розвиток і модернізацію. У нас застосовується так звана система амортизації, яка дозволяє компанії поступово накопичувати на нове обладнання — суми, які відкладає підприємство на ці цілі, не обкладаються податком на дохід.

Податок на виведений капітал нібито здатний зняти відразу всі перераховані проблеми. Чинний зараз податок на прибуток підприємства сплачують кожен звітний період, але для нового податку буде інша система.

Його доведеться платити тільки, наприклад, при виплаті дивідендів або частини прибутку компанії. Ставка нового податку буде нижче — 15%.

Коментарі - 8

+
0
brigadirius
brigadirius
26 жовтня 2018, 15:59
#
Головне щоб цей законпроект не залишився лише передвиборчим піаром.
+
+15
yarg
yarg
26 жовтня 2018, 16:01
#
Наоборот.
+
+30
Denys Avilov
Denys Avilov
26 жовтня 2018, 16:50
#
В этом извращённом виде — пусть лучше этот законопроект спустят в унитаз.
Крупные компании продолжат выводить деньги за рубеж через оффшоры и разные мутные схемы, а мелким будет ННВК? Это редкий по своей тупости маразм.
+
+15
bonv
bonv
27 жовтня 2018, 22:55
#
При чем такие компании составляют 97-98% всех компаний в стране…
+
+15
bonv
bonv
26 жовтня 2018, 16:06
#
Баба на двоє ворожила…
+
+15
bonv
bonv
26 жовтня 2018, 16:06
#
Неизвестные преступники похитили жену и сына известного бизнесмена и требуют от него выкуп в 5 миллионов долларов. Бизнесмен заявил, что пощады вымогателям не будет, ведь они покусились на самое дорогое, что у него есть, — пять миллионов долларов.
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
27 жовтня 2018, 20:26
#
Позиция п-резидента мне кажется понятна. Рошен и смежные фирмы похоже имеют больший оборот. А дивиденды, это не прибыль? «Ставка нового налога будет ниже 15%» — это сколько? 0,1% — это тоже ниже 15.Если сделать ставку на вывод хотя бы 50%, я думаю хватило на модернизацию и на погашение кредитов.
+
+15
bonv
bonv
27 жовтня 2018, 21:52
#
Мы работаем над фискально-нейтральной моделью для тех компаний, у которых оборот не более 200 млн грн
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися