Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2018, 10:19

Валютний стратег: Основний ризик для ЄС — євро як валюта

Євро дамокловим мечем висить над усім європроектом і не дозволить йому стабілізуватися, поки ми не побачимо повний фіскальний союз для ЄС або периферійних країн, які поновлюють свої власні валюти. Про це в інтерв'ю для ZN.UA заявив Джон Харді, головний валютний стратег інвестиційного банку Saxo Bank.

Євро дамокловим мечем висить над усім європроектом і не дозволить йому стабілізуватися, поки ми не побачимо повний фіскальний союз для ЄС або периферійних країн, які поновлюють свої власні валюти.
Фото: ubr.ua

На його думку, сам запуск Євросоюзу був неправильним спочатку.

«Єдина валюта, єдиний центробанк і при цьому немає фіскального союзу (кожна країна видає свій борг, який іншим країнам теоретично не потрібно платити), різні країни, які об'єднані», — зазначив експерт.

За його словами, майбутнє Європи не буде статусом-кво: або це буде повний фіскальний союз, або просто вільна торгова зона, але з іншими валютами, які циркулюють паралельно.

Читайте також: Нюанси валютного ринку: хто буде керувати курсом на цьому тижні

«Можливо, якийсь мікро-Євросоюз залишиться в центрі, але інші країни відокремляться, і кожна буде сама за себе. Зараз ми в першій фазі цієї кризи, це він розвиватиметься в майбутньому», — зазначив він.

Що відбувається на валютному ринку?

Події, що відбуваються як на українському міжбанку, так і на міжнародних майданчиках не дають підстав стверджувати, що період валютних ралі скоро закінчиться.

На зовнішньому ринку турбулентність тільки наростає. Причому як по долару, так і по євро.

Рекордні падіння американського фондового ринку, «італійське питання» в ЄС, Брексіт, виступ Маріо Драгі за підсумками засідання ЄЦБ, продовження торгової війни США і Китаю — ось лише невеликий перелік проблем, які опосередковано підривали котирування євровалюти на українському міжбанку.

В кінцевому підсумку за тиждень євро з численними злетами і падіннями впав майже на 42 копійки — з 32,4442/32,4676 гривень на ранок понеділка до 32,0266/32,0550 до закінчення українських п'ятничних торгів.

Коментарі - 2

+
+30
semenvekselberg
semenvekselberg
29 жовтня 2018, 10:27
#
«Евро — валюта без родины. Вторая по значимости структурная слабость Европейского Монетарного Союза это то, что он создал валюту без родины, т.е. без правительства, со всеми его полномочиями, способного гарантировать жизнеспособность этой валюты». Paul De Grauwe, 2011.
+
0
Сергей Гончаренко
Сергей Гончаренко
29 жовтня 2018, 11:02
#
Где то есть в этом логика.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися