Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 жовтня 2018, 14:42

Китай здатний знищити біткоін — дослідження

Група вчених з Прінстонського університету і Флоридського міжнародного університету Бен Кайзер, Мірейя Хурадо і Алекс Леджер опублікували дослідження під назвою «Насувається загроза Китаю: аналіз китайського впливу на біткоін», пише Forklog.

Група вчених з Прінстонського університету і Флоридського міжнародного університету Бен Кайзер, Мірейя Хурадо і Алекс Леджер опублікували дослідження під назвою «Насувається загроза Китаю: аналіз китайського впливу на біткоін», пише Forklog.
Фото: flickr.com

У ньому говориться, що уряд Китаю в даний час володіє достатніми інструментами і ресурсами, щоб істотно змінити або навіть знищити першу криптовалюту. Дослідники зазначають, що один з ключових чинників, завдяки яким у уряду з'явилася можливість помітно вплинути на першу криптовалюту — істотна концентрація майнерыв і обчислювальних потужностей на території КНР.

«Майнінг біткоіна став вкрай централізованим завдяки розвитку спеціалізованих пристроїв. Як результат, майнери стали об'єднуватися у великі пули: консорціуми, що працюють спільно і розподіляють прибуток. Станом на червень 2018 року, понад 80% майнінгових потужностей припадає на шість пулів, п'ять з яких управляються особами або організаціями, що перебувають в Китаї», — йдеться в документі.

Також дослідники зазначають, що якби така концентрація ресурсів відбувалася в країні з відкритою економікою, передбачуваним законодавством і прозорою політикою, це не викликало б серйозних побоювань. Однак уряд КНР відіграє значну роль в управлінні економікою, в порівнянні із західними країнами, і багато в чому мотивується ідеологією.

«Уряд КНР управляє доступом до інформації та інтернету для своїх громадян, володіючи потужними інструментами, здатними змусити підкорятися державному диктату», — зазначають автори дослідження.

Також в документі перераховані чотири основні категорії методів, за допомогою яких влада КНР може потенційно впливати на біткоін:

  • саботаж конкуруючих майнерів
  • підрив консенсусу (дестабілізація)
  • деанонімізація
  • цензура.

«Мотиви для потенційних атак можуть бути як ідеологічними, так і фінансовими», — підкреслюють дослідники.

Як приклад, автори матеріалу привели можливість КНР організувати атаку подвійний витрати за допомогою контролю внутрішньої інфраструктури інтернету. Шляхом маніпулювання тарифами для різних пулів вони можуть провести хеш-атаку з меншою обчислювальною потужністю. Зловмисник може відправити транзакцію в два пула, але якщо штучним шляхом значно уповільнити швидкість роботи одного з них, то інший може легко випередити його і анулювати другу транзакцію.

Коментарі - 6

+
+15
ballistic
ballistic
13 жовтня 2018, 15:07
#
Централізована децентралізація :)
+
+28
Qwerty1999
Qwerty1999
13 жовтня 2018, 15:30
#
Уже не знают чем испугать мир — теперь пугают контролем Китая над биткоином.

Ну потеряет часть инвесторов часть фиатных денежных знаков, номинированных в долларах США и Евро — планета Земля от этого не перестанет вращаться вокруг своей оси.

Кстати, имя одного из авторов публикации Alex Ledger очень созвучно с Ledger hardware wallets

Возможно просто совпадение а может и нет…
+
0
An GenShuo
An GenShuo
13 жовтня 2018, 19:29
#
СРСР теж розвалилося і нічого, світ не зупинився)
+
+53
Qwerty1999
Qwerty1999
13 жовтня 2018, 19:43
#
Если биткоин вырастет в цене или наоборот упадёт ниже себестоимости майнинга и даже если просто исчезнет — ничего ужасного не произойдёт.
+
+27
vlad9486
vlad9486
13 жовтня 2018, 22:18
#
> цензура.
Для этого нужно заставить всех своих майнеров отказаться от прибыли, и все равно останется шестой пул.
Исследование не читал, но осуждаю.
+
0
Григорий П
Григорий П
16 жовтня 2018, 1:14
#
Из пальца новости сосуться туго. Но потратить куеву кучу миллионов долларов на оборудование для майнинга, чтобы убить биткойн, а потом выбросить этот металлолом на свалку — надо быть бизнесменом от бога
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися