Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2018, 8:04

Криптогривня: Бути чи не бути

Впровадження технології блокчейн НБУ давно заклав в свою стратегію розвитку безготівкової економіки cashless-2020. Але це питання надовго заглохло. Здавалося, про блокчейн у Нацбанку забули. Зі «сплячки» всіх вивів президент Петро Порошенко. У середині вересня на інвестиційному форумі Yes він анонсував швидку появу нового виду нацвалюти — електронної гривні.

Внедрение технологии блокчейн НБУ давно заложил в свою стратегию развития безналичной экономики cashless-2020.
Фото: Mind.ua

За словами голови держави, революційне нововведення вже на підході. «Багато було розмов про блокчейн. Ми нарешті почали процес переводу на блокчейн державного земельного кадастру і реєстру майнових прав. Національний банк готується до запуску національних електронних грошей», — заявив Порошенко.

Це підтвердили і в самому Нацбанку. За словами директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Олександра Яблунівського, вже стартував «пілот, присвячений можливості випуску цифрової гривні на блокчейні».

«Мінфін» вирішив дізнатися, що відбувається з проектом «криптогривня» і коли очікувати на на появу нової валюти.

Без «крипто»

У НБУ «Мінфіну» підтвердили, що пілотний проект дійсно стартував. Мовляв, регулятор «зараз вивчає, як електронна гривня може доповнити платіжний ландшафт України і сприяти підвищенню частки безготівкових розрахунків, а також зменшенню їх вартості», — пояснили в прес-службі.

Майбутня електронна нацвалюта повинна працювати на блокчейні. По суті, — це та ж фіатная валюта, але в електронному вигляді. Її можна буде обмінювати на готівку або безготівкові кошти у співвідношенні 1: 1.

Транзакції з e-гривнею можна буде проводити через комп'ютер та мобільні пристрої. У пілотному проекті НБУ тестує «інноваційне платіжне рішення і технологічну платформу». Працюють над ними як фахівці регулятора, так і волонтери-учасники ринку.

Одночасно в Нацбанку вивчають міжнародний досвід, оцінюють ризики і правові аспекти. Як підкреслили у відомстві, саме рішення про доцільність e-гривні буде прийнято тільки після «детального» аналізу результатів дослідження.

Що думає ринок

Учасники ринку позитивно ставляться до ідеї «криптогривні». Адже у такої валюти величезна кількість переваг перед звичайною фіатною.

«Так, «криптогривня» потрібна. Це можливість здійснювати платежі в режимі 24/7. Це можливість подолати недовіру до національної валюти. Крім того, що гривня девальвує у відношенні до долара, у нас є ще один фактор недовіри — банкопад. Люди не довіряють банкам. «Криптогривня» дозволить відкривати рахунки за фактом відразу в Національному банку. Цей привілей зараз мають виключно великі банки», — стверджує засновник першої в Україні публічної біржі криптоактивів KUNA.io Михайло Чобанян.

Цифрову нацвалюту легко інтегрувати у всілякі e-commerce-проекти — вона створена для інтернету, і існує тільки в інтернеті. Тому «криптогривня» в якомусь сенсі може конкурувати з міжнародними платіжними системами.

«Запустивши «криптогривню», ми відкриємо Україну для світу. Ми прибираємо всі ці валютні кордони. Зараз, якщо є необхідність розрахуватися з Україною, то потрібно відправляти SWIFT-платіж. Але після запуску «криптогривні», з українцями можна буде розрахуватися криптовалютою абсолютно офіційно. Це збільшить товарообіг, рух капіталу, робочої сили, товарів і послуг», — пояснює Чобанян.

А хто ще

Насправді центробанки в усьому світі активно вивчають можливості впровадження технології блокчейн. Мабуть, найбільшу активність проявляє регулятор Китаю. Центробанк КНР займає 5 місце в світі по запатентованим застосуванням блокчейна. Краще результат — тільки у приватних компаній.

Зовсім нещодавно центробанк Піднебесної почав тестувати платформу на блокчейні Bay Area Finance Blockchain Platform. Вона повинна об'єднати в єдине ціле фінустанови однієї з головних економічних зон країни — Південного узбережжя КНР. Проект повинен принести цілий ряд переваг. Новий майданчик підвищить ефективність міжбанківських платежів, і спростить доступ бізнесу до фінансових послуг. Регулятору також буде легше працювати, оскільки блокчейн підвищить прозорість грошових переказів.

Швеція може стати однією з перших держав, де буде введена національна цифрова валюта. Центробанк Швеції обіцяє ввести в обіг e-krona вже у 2019 році. Передбачається, що цифрова валюта буде в обігу одночасно з готівкою.

Тайський Центробанк — ще один приклад. Він працює над створенням власної криптовалюти для міжбанківських платежів. Перша фаза випробувань повинна закінчитися до березня наступного року.

Його встиг обігнати південноафриканський банківський регулятор. В кінці літа 2018 року він вже протестував систему міжбанківських платежів на блокчейні. Результати вражають: нова система обробляє платіж протягом 1-2 секунд. А всього за годину система обробляє денний обсяг переказів. Але повномасштабне впровадження системи поки відкладається, через велику кількість «регуляторних та правових аспектів».

Що таке криптовалюта

В Україні криптовалюти як і раніше поза законом. Вже більше року робоча група, до складу якої входять представники Мінфіну, НБУ та НКЦПФР, ламає голову над правовим регулюванням криптовалют в Україні.

Тільки в липні 2018 року голова НКЦПФР Тимур Хромаєв представив концепцію держрегулювання операцій з криптовалютами в Україні. Згідно з документом, криптовалюти та токени отримають статус фінансових інструментів. Регулюванням цього ринку повинна зайнятися Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Рада з фінансової стабільності концепцію підтримала. Але до закінчення історії поки далеко — адже регулятори ще не подавали законопроект на розгляд парламенту.

Заповнити прогалину в законодавстві взялися депутати. Ще в минулому році в парламенті з'явилося два законопроекти, які повинні були врегулювати питання зі статусом криптовалют. Але вони «загубилися» десь в парламентських комітетах.

Третю спробу депутати зробили в середині вересня цього року. Група народних депутатів на чолі з Олексієм Мушакою подала черговий «крипто законопроект» — №9083. Згідно з цим документом, криптовалюта — «віртуальний актив у формі токена, який функціонує як інструмент обміну або збереження цінності». Якщо громадянин змінює криптовалюту на фіатні гроші, з нього повинен стягуватися податок. До 2024 року буде діяти пільгова ставка для фізосіб у розмірі 5% податку з доходів і 1,5% військового збору. Починаючи ж з 2024 року ставка становитиме 18%. Податок для юридичних осіб становитиме 5%.

Як стверджує Олексій Мушак, в розробці законопроекту брали участь не тільки представники влади, але і експертного співтовариства. І за їхніми розрахунками, завдяки врегулюванню оподаткування криптовалют, щорічно бюджет зможе отримувати не менше 1,27 млрд грн.

Про перспективи ухвалення цього законопроекту говорити складно — поки депутати тільки вивчають пропозицію. Але спільнота позитивно оцінює можливість, тим більше, що прийняття допоможе і проекту «криптогривня».

«Політики дуже згідливі під час передвиборної кампанії. Тому «крипто гривню» потрібно проштовхнути саме в цей період. Саме виходячи з цих міркувань представники крипторинку брали участь у підготовці законопроекту №9083, який потрапив до парламенту на розгляд. Зараз ідеальний час, щоб прийняти закон», — стверджує Чобанян.

Олексій Рябуха

Коментарі - 56

+
+43
AleksandrBank
AleksandrBank
2 жовтня 2018, 9:40
#
Как не странно, но крипта и блокчейн изменят в будущем самое понимание денег. Думаю сами государства будут свою валюту делать, замещая наличный оборот.
Хотя много пока рисков и уязвимостей, последние кражи доказывают слабую защиту, далее будет…
+
0
AlexSmit
AlexSmit
2 жовтня 2018, 11:25
#
«Из «спячки» всех вывел президент Петр Порошенко. В середине сентября на инвестиционном форуме Yes он анонсировал скорое появление электронной гривны». Если сам президент хочет, значит ему это для чего-то надо…
+
0
Kanarej
Kanarej
2 жовтня 2018, 14:20
#
Выборы скоро, надо ж показать, что хоть что-то хорошее делается :)
+
+36
Игорь Коляда
Игорь Коляда
2 жовтня 2018, 20:10
#
Думаю сами государства будут свою валюту делать, замещая наличный оборот.

В том и проблема, что есть «самое НЕпонимание денег», так откуда возьмётся «понимание»?
Вот как у Вас например в этом высказывании.
У нас УЖЕ ЕСТЬ СВОЯ ВАЛЮТА, так нахрена ещё какую-то делать?
А про «замещение наличного оборота» этой новой валютой вообще говорит о НЕпонимании функций денег.
У денег есть такая функция — УЧЁТ, так вот деньги учитывают не только движение товаров,а и — АКТИВОВ.
Догадаетесь сам какие деньги — наличные или БЕЗналичные, какие обороты — товаров или АКТИВОВ обслуживают?
С тех пор, как деньги назвали и сделали «товаром» — закончилось «самое понимание денег».
«Крипта» — это НЕ «деньги», а единицы информации, которые благодаря технологии «блокчейн» можно использовать для УЧЁТА(фиксации) ПЕРЕХОДОВ ПРАВ СОБСТВЕННОСТИ на какие-либо АКТИВЫ.
И только в этом случае у «крипты» — единицы информации, может появиться какая-то ценность,соответствующая ценности АКТИВА.
То есть только в привязке к конкретному активу.

+
0
Nikolay K
Nikolay K
3 жовтня 2018, 21:15
#
Бред
+
+30
AlexSmit
AlexSmit
2 жовтня 2018, 11:27
#
И майнерам будет проще выводить в гривну. Блин, опять видеокарты подорожают…
+
0
Bobby Axelrod
Bobby Axelrod
3 жовтня 2018, 23:10
#
Маловероятно что ее можно будет майнить
+
0
Ladoga
Ladoga
2 жовтня 2018, 11:40
#
Читал уже подобное, почти год назад: https://minfin.com.ua/blogs/ukrmercy/113967/
Очень интересно было бы увидеть реализацию подписи е-гривны, т.е. проходит тендер, есть победитель, получает деньги… и можно же с помощью БЧ проследить его дальнейший путь. Т.е. можно полностью убрать коррупцию на закупках, взятки на руки- отказавшись от физ гривны, или ограничить купюры- как в Индии. Ну и да- QR оплата куда бодрее и более легдоступна, нежели телефоны с RFID.
+
+23
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
2 жовтня 2018, 15:51
#
Якщо особа проведе гроші через декіька «пральних» — не дізнатись

Корупція прибирається не таким чином

QR — це небезпечна фігня через, яку можна отримати вірус
+
0
AlexSmit
AlexSmit
2 жовтня 2018, 16:53
#
Терминал показывает тебе QR-код, а ты сканируешь его через приложение банка, например, приват24. Приложение тебе показывает оплатить такую сумму. А где вирус то?
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
2 жовтня 2018, 18:22
#
Механізм приблизно такий як через виконання скрипту в браузері можна розлочити iphone
+
0
Ladoga
Ladoga
2 жовтня 2018, 21:21
#
Вы наверное не умеете ограничивать приложения. Почему вы на шее не новите карту банка, CVV маркером на ней циферки не рисуете, ровно как и пин?)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
2 жовтня 2018, 22:48
#
Не ношу
цвв при отриманні затираю

Я вам по секрету скажу, що ви також не можете без рута і втрати гарантії щось обмежити
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 11:43
#
В мануале от того же гугл пей, есть все методы, как сделать свой телефон безопасным. Этого вполне достаточно чтобы начать пользоваться технологией и не переживать о чём-то.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
3 жовтня 2018, 17:30
#
Ого
Там розказано, як засунути апп в хоча б чрут?
Чи може ще розказали, як підсовувати потрібні дані, які апп запитуює в апі андроіда?
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 18:59
#
Если вы сами пересобрали стандартное ядро, значит и с рутом справитесь. А если обновляете ОС андроид регулярно, то знаете что уже 2 года как залочен доступ из приложений к руту. Если жу у вас какой-нибудь франкенштейн 2009 года собранный на коленке из 4pda то могу лишь пособолезновать. Странно что вы еще не спросили как на полевые сотовые с фазированной решеткой, установить приложение для оплаты. =)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
3 жовтня 2018, 19:11
#
Так є мануалі гугл пей про чрут чи нема?
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 21:27
#
В последних прошивках андроида, которые предназначены для всех приложений отличных от х32, вшита аппаратная невозможность доступа к руту через программное обеспечение. В лолипопе это к документации и пришпилено. Конечно, есть вариант что кто-то возьмёт у вас телефон и при вас пройдет 2 уровня идентификации на телефоне, с шнуром воткнутым с ноутом, на котором запущенна VM, но это также нелепо, как и попытки сделать судо к андроиду =)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
3 жовтня 2018, 21:42
#
Ок
Немає в мануалі нічого
Я зрозумів
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 22:07
#
https://security.stackexchange.com/questions/94853/how-does-an-android-device-os-prevent-me-from-getting-root
Обратите внимание на год публикации. Именно тогда устранили эту проблему, и она осталась исключительно у любителей собрать своё ядро на коленке.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
4 жовтня 2018, 10:23
#
Ви не розумієтесь на тематиці, нажаль, або не розумієте, що я питаю

Я не питав як отримати рут — я питаю про ізоляцію додатка через chroot
+
0
Ladoga
Ladoga
4 жовтня 2018, 12:17
#
Вы издеваетесь? По дефалту стоит запрет для приложений на использование рута. Чтобы включить режим разработчика, нужно пройти 3 уровня аутентификации, начиная с лолипоп2 верии, а это 2015 год. Глупости больше такие не спрашивайте, а то кажется что в теме совсем ноль.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
4 жовтня 2018, 14:21
#
Відкритйте баш і прочитайте man chroot

Ну досить вже позоритись
+
+9
AlexSmit
AlexSmit
3 жовтня 2018, 8:28
#
Ну это понятно. Только любое действие через QR-код требует подтверждение. Даже если QR-код содержит лишь ссылку на сайт. А банковский сканер (сканер в приложении банка) не воспримет такой код, потому что QR-код не умеет содержать две операции одновременно (оплата и ссылку на вирус). Там только оплата.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
3 жовтня 2018, 10:07
#
Авжеж
А софт пишуть боги

qr може зберігати будь-що

Лінк може вести на редирект

І тд і тп
+
+8
AlexSmit
AlexSmit
3 жовтня 2018, 10:34
#
Вот сейчас я вбил в гугле QR-код и мне выдало QR-коды сайтов. Просканировал простым сканером выдало ссылку на сайт, но на сам сайт без моего подтверждения заходить не будет. Этот же QR-код просканировал сканером приложения приват24. В ответ я получил «Invalid code». И попробовал другие QR-коды через приват 24. Всё тот же «Invalid code».
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 11:44
#
Большая разница: сканер обычный, т.е. для сайтов, и сканер для банковских операций, потому что набор вариатив- разный, т.е. ограниченный.
+
0
AlexSmit
AlexSmit
3 жовтня 2018, 11:56
#
Обычный сканер не только предназначен для сайтов. В него можно вбить и будильник, и пароль от вай фая. Но опять таки, все равно нужно подтвердить дальнейшее действие. Про банковский сканер я и пытался рассказать Эксперту. Просто рассказывал в качестве какой-то ситуации. Но ваша и моя суть одинакова
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
3 жовтня 2018, 17:28
#
Тобто ви профазили 10 варіантів і впевнені, що дірок немає?
Хм
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 18:53
#
Так считают многие банковские учреждения, компании в США, например. Также считают и ребятки из КНР. Поинтересуйтесь сколько у них людей/клиентов пользуются QR оплатами, думаю заинтересует, и не думаю что они такие дураки, продвигать в массы что-то что не безопасно.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
3 жовтня 2018, 19:10
#
Ви тільки що використали прийом соц інженерії — тиск авторитетом
(спроба провалилась)

Ще раз повторю — відкривати QR, що може скомпроментувати пристрій на якому у вас і у більшості людей знаходиться сім-карта і банкінг, що прив'язаний до цієї сімкарти — вкрай небезпечно

І ніякі китайці чи американці не будуть вам особисто нічого компенсувати після того, як з вашого рахунку підуть всі гроші.
Більше того, навіть ваш банк може відмазатись від компенсації завданих вам втрат
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 21:24
#
https://www.researchgate.net/publication/251990243_Online_banking_authentication_system_using_mobile-OTP_with_QR-code
Я это просто оставлю здесь, если у вас будет желание немножечко вникнуть в тему- сможем продолжить.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
3 жовтня 2018, 21:44
#
Ви кажете про теорію, я про практику
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 22:18
#
И? Конкретно про какую практику?
http://www.xinhuanet.com/english/2017-12/27/c_136855765.htm
Прошу обратить внимание, что 2017 год, цифра по КНР- 520 миллионов человек, которые пользуются QR платежами. Достаточно показательно?
+
0
Ladoga
Ladoga
3 жовтня 2018, 22:20
#
https://www.pymnts.com/news/payment-methods/2018/unionpay-bank-of-china-qr-code-canada/
Там внизу репорт можно скачать- показательно по цифрам, сколько банков и мёрчантов готово работать и кто уже работает с qr платежами
+
0
AlexSmit
AlexSmit
4 жовтня 2018, 9:37
#
Уверен
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
4 жовтня 2018, 10:24
#
Ні

Там не сказано скільки фроду з цього потоку було компенсовано
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
4 жовтня 2018, 10:25
#
Ще раз

Кількість мерчантів, що не будуть вам нічого відшкодовувати після втрати ваших коштів нікого не цікавить
+
0
Kanarej
Kanarej
4 жовтня 2018, 10:53
#
Тут така річ… гроші, які у вас витягнули разом з гаманцем теж ніхто відшкодовувати не буде :) 100% надійного захисту не існує.
+
0
Ladoga
Ladoga
4 жовтня 2018, 12:26
#
https://www.rambus.com/blogs/understanding-mobile-payment-regulations-in-china/
Там же и продолжение от ЦКБ о выплатах связанных с fraud проблемами ПО.
В том же КНР самые частые проблемы развода QR скана связанные с фишинг сайтами. Т.е. так как под рутом теперь не ворваться, работает социальный инжиниринг, т.е. на фишинговом сайте предложат ввести все данные от карты итд итп, или огарничаться e-mail, и будут пытаться стандартный троян или бэкдор прислать. Начиная с 2016го- последние 2 метода бесполезны, так что надежда только на то, что юзер полный баран и на фишинговый сайт будет пулить свои данные, с учетом того, что такой фишинговый сайт не будет иметь в конце адресса привязки к Китаю, ибо у них с этим все очень жёстко, и fraud доменные имена закрываются в течении дня, а тех на кого оформлены- караются.
Т.е. если юзер полный баран, и заполняет форму (аналогия) privet48.com.nz и там указывает все данные, то ЦБ ничего возмещать не будет.
Если же в самом ПО платёжки уязвимости- банк платит.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
4 жовтня 2018, 14:06
#
Тут така річ… гроші, які у вас витягнули разом з гаманцем теж ніхто відшкодовувати не буде :) 100% надійного захисту не існує.

Якщо в гаманці всі купюри з жпс і зчитування відбитків, ваші переміщення і переміщення гаманця відслідковуються в реальному часі, кожна транзакція окремо проходить антифрод НМ, при підозрі НМ — купюри анульовуються, транзакції по купюрам можуть бути відмінені в односторонньому режимі і це тільки те про що знають прості користувачі

То ви кажете, що це 99.99% захист?
Ооок
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
4 жовтня 2018, 14:16
#
Т.е. так как под рутом теперь не ворваться
Краще не використовуйте термінологію, якщо її не розумієте в повному обсязі

будут пытаться стандартный троян или бэкдор прислать. Начиная с 2016го- последние 2 метода бесполезны
Для компроментації на обов'язково отримувати права рута
Всі описані підходи працюють

там указывает все данные
Тобто ви кажете, що всі дані логуються?

ЦБ ничего возмещать не будет.
Це взагалі не задача ЦБ

Если же в самом ПО платёжки уязвимости- банк платит
І хто винуватий в результаті ще треба довести самому користувачу
+
0
Ladoga
Ladoga
4 жовтня 2018, 15:30
#
Пистолет к виску, по скайпу показывают вашу семью в заложниках, если вы не обналичите все деньги и не отдадите плохим дядям. Это так же притянуто за уши как и ваш бред, но это- более вероятно =)
+
0
Ladoga
Ladoga
4 жовтня 2018, 15:42
#
Вы вообще понимаете что такое андроид? Судя по кускам ответа- вы не понимаете что это такое. Если SU спрятан и 3 степени авторизации, то никакое приложение вам не поможет, кроме паяльника и пыток.
+
0
Ladoga
Ladoga
4 жовтня 2018, 15:45
#
https://www.xda-developers.com/guide-installing-and-running-a-gnulinux-environment-on-any-android-device/
просто оставлю здесь, для нубов =)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
4 жовтня 2018, 19:51
#
Це ви не розумієте, що таке chroot і вже в п'ятий раз його плутаєте з отриманням рута на андроіді
+
0
Ladoga
Ladoga
4 жовтня 2018, 20:29
#
Ну начнём с простого, чрут- гостевой, SU- superuser. Чрут обращается за валидацией к SU. Допустим вы собрали на коленке чудо природе, которое каким-то боком запрашивает разршение на чрут, лолипоп2 и выше, автоматом блокируют упоминания чрута, до включения режима разработчика. При режиме разрабочика- авторизпция идет с запросом прав у SU. Чтобы SU дать права на том же MUI надо ввести пароль, пинкод, отпечаток пальца. Вы себе вообще представили себе такое? Единственный вариант обойти SU чрутом- физический контакт, т.е. проводной. Там даже ssh закрыт, BT закрыт, ик-порт у динозавров- и тот закрыт. Поэтому я и сравнил взлом чрутом через провод, с заложниками и бандитами.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
4 жовтня 2018, 20:45
#
А тепер поверніться до початку розмови і прочитайте для чого я пропонував використовувати чрут
+
0
Ladoga
Ladoga
4 жовтня 2018, 21:08
#
Приложения, которые идут непосредственно от гугла, не гуглплей, а гугла, например googlepay, в меню разработчика имеют ползунок, чтобы быть доверенными. Также на них можно поставить пин/пароль. Всё, изи же. Малвару не подцепишь, ибо сертификата нет, проверенные настраиваешь. Взяли идею от apt-get репозиториев и допилили.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
8 жовтня 2018, 17:19
#
Підпис аппа не гарантує відсутність малвари

Я б ще поговорив по темі, але ви дуже плаваєте в питаннях безпеки і коду на лінуксах
+
+44
Анатолий Сайко
Анатолий Сайко
2 жовтня 2018, 12:59
#
Криптогривна ржу не могу
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
2 жовтня 2018, 15:10
#
UACoin.
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
3 жовтня 2018, 1:30
#
А куди зоконопроект прийняти??((може всетаки УХВАЛИТИ!!!
+
0
yarg
yarg
8 жовтня 2018, 17:14
#
«Да, «криптогривна» нужна. Это возможность осуществлять платежи в режиме 24/7. Это возможность преодолеть недоверие к национальной валюте. Помимо того, что гривна девальвирует по отношению к доллару, у нас есть еще один фактор – банкопад.»

поток бреда. типа если гривну назвать «криптогривна», что весь мир изменится. прекратится девальвация, банки не будут разорятся (видимо кредиты будут возвращатся 100 % ), и т.п.
+
+15
Ladoga
Ladoga
8 жовтня 2018, 17:26
#
Ну, криптогривна, это эмиссия от банка. Держать деньги на виртуальном счету НБУ или другого, комм. банка- выбор сохранности очевиден. Если при этом комиссии за операции буду в разы ниже комм. банков, то выгода на лицо. конечно, большинство банков совсем отомрёт, за ненадобностью, но то уже другая история.
+
0
yarg
yarg
8 жовтня 2018, 17:16
#
Ну и да, не «фиатные деньги», а просто «деньги». других нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися