Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2018, 7:52

На паузі: чому українцям не поспішають підвищувати зарплати

В Україні стало більше роботи. За даними Державної служби зайнятості, вперше за останні чотири роки в Україні зросла кількість працевлаштованих громадян — до 16 млн. осіб, і скоротилося офіційне безробіття — до 9,7%. Кількість вакансій у базі Держслужби збільшилася на 8% — до 616 тис.

Зростання кількості вакансій відзначають як кадровики, так і чиновники. «Станом на вересень у нас налічується 100 тис. пропозицій від роботодавців. Активізація ринку очевидна», — говорить аналітик rabota.ua Тетяна Пашкіна.

Але українців такий достаток не особливо радує. Тим більше, що пропоновані зарплати поки що помітно відстають від їх очікувань. Наприклад, в Києві можливості роботодавців і апетити претендентів на вакансії різняться на 25%, в Одесі — на 12%, в Дніпрі і Львові — на 11%, в Харкові — на 4%. Такі зарплатні розбіжності є зайвим аргументом для українців, які і без того переглядають пропозиції від іноземних роботодавців.

«Мінфін» розбирався, кого і на які гроші шукають українські компанії, і що буде з зарплатами цієї осені.

З юристів — в робочі

За словами Тетяни Пашки, найбільш помітно з початком осені активізувалися промисловці. Вони набирають як кваліфікованих робітників, так і фахівців з вищою освітою (інженери, технологи та ін.).

«За останній рік в Україні відкрилося кілька десятків нових виробничих майданчиків найрізноманітнішого профілю — переробка аграрної продукції, швейні цехи, виробництво автомобільних комплектуючих та ін. І цей процес триває. Так, нещодавно Bayer запустив насіннєвий завод у Житомирській області. Там більше 200 робочих місць. Зрозуміло, що потреба в персоналі буде зростати», — говорить експерт.

У рейтингу вакансій робітничі професії займають другий рядок. На першому місці традиційно продавці — консультанти. Але це пов'язано, швидше, не стільки з затребуваністю самої професії, скільки з плинністю кадрів — роботодавці постійно потребують заміни звільнених співробітників.

У топ-10 вакансій потрапили також фахівці зі складського господарства, водії, кухарі, бухгалтери, офіціанти, регіональні торгові представники, будівельники та комп'ютерники.

Як бачимо, фахівців з дипломами вузів в цьому переліку, як і раніше небагато. Зрозуміло, що компаніям потрібні і вони. Але, по-перше, знайти роботу тим же юристам, економістам і маркетологам, якими ринок праці перенасичений, набагато складніше, ніж представникам робітничих професій. По-друге, доведеться йти на порівняно невеликі зарплати. Скажімо, середньостатистичному юристу в Києві пропонують від 10 тис., тоді як будівельнику — 13,6 тис. грн. Втім, роботодавці кажуть, що в Україні є складнощі з пошуком практично всіх фахівців. Так, керівник «Агентства медичного маркетингу" Юрій Чертков розповідає, що непросто знайти медиків у приватну клініку. І це при тому, що там непогані зарплати — 10 тис. грн. окладу і 50% від оплати прийому кожного пацієнта. Але медики, які нарікають на жебрацькі оклади у державних лікарнях, не поспішають відгукуватися на оголошення приватників. Те ж саме з хорошими педагогами. Представник аналітичного центру Cedos Єгор Стадний зазначає, що в Києві тільки вакансій вчителів математики та фізики — кілька десятків. І навчальні заклади не можуть закрити їх місяцями.

Але все ж в Україні посилюється крен ринку в бік робочого персоналу. Це підтверджують і в Держслужбі зайнятості. «В окремих містах серед безробітних — до 80% з вищою освітою. В Одесі їх і зовсім 89%, в Києві — 87%, у Львові — 85%. При цьому найбільший попит з боку роботодавців — на кваліфікованих робітників — швачок, слюсарів, електромонтерів, електрогазозварників, малярів, токарів та ін. І ця тенденція буде лише посилюватися, так як в Україні 70% випускників шкіл йдуть до вузів і тільки 30% — в ПТУ», — відзначають у Держслужбі зайнятості.

Тож не дивно, що українцям все частіше доводиться замислюватися про зміну професії. Число тих, хто пройшов перенавчання в центрах Держслужби зайнятості, зросла в цьому році на 18% (до 31 тис. осіб). При цьому більшість напрямків, за якими пропонують перенавчатися на біржах праці — затребувані робочі спеціальності.

Дипломовані фахівці все частіше переглядають і на «чорнові» пропозиції від іноземних роботодавців. «Розглядають такі вакансії, як, скажімо, збір ягід в Польщі або робота на заводі як тимчасовий підробіток на 3-6 місяців, щоб накопичити на навчання дитини, ремонт та ін. Спокушає те, що, крім Польщі, останнім часом активізувалися й інші країни, зокрема, Німеччина і Чехія. В результаті середня зарплатня, на яку можна претендувати за кордоном, зросла і, за станом на вересень, перевищує 37,5 тис. грн. Для порівняння — в Києві цей показник ледь перевищує 12 тис. грн., а в інших містах і того менше», — констатують в rabota.ua.

Західні зарплати стають для українців дедалі привабливішими і через зростаючий курсу долара. Якщо так піде далі, вітчизняним роботодавцям буде ще складніше конкурувати за персонал, — каже економіст Олексій Кущ.

У банки заходять IT-шники

За словами Тетяни Пашки, у вересні відбулося пожвавлення в сегменті банківських службовців. «Стало більше вакансій для менеджерів по роботі із заборгованістю, кредитних фахівців, продавців банківських продуктів. На ці посади шукають, в основному, молодих фахівців, часто без досвіду роботи. Трохи підтяглися і зарплатні пропозиції в даному сегменті — стали пропонувати на 1-1,5 тис. грн. більше (в середньому 10,5 тис. грн)», — зазначає експерт.

А ось страхові компанії як і раніше очолюють список найбільш інертних роботодавців — вакансій у них вкрай мало, а зарплати залишають бажати кращого (6-8 тис. грн. для фахівця середньої ланки).

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова розповіла «Мінфіну», що зараз у фінансовому секторі працює менше 170 тис. осіб, тоді як, наприклад, у 2013 році їх було 306 тис.

«Таке скорочення пов'язане з двома тенденціями. Як відомо, в Україні різко скоротилася кількість банків: у 2013 році їх було 180, зараз — близько 80. Також відбуваються якісні зміни в наданні банківських послуг. Все більше процесів автоматизується, готівкові платежі поступаються безготівковим, а банки йдуть в діджитал. Фінансові установи модернізуються, змінюється структура персоналу: потреби в працівниках відділень і касирах зменшуються, але зростає попит на ІТ-спеціалістів. По суті, банки — це вже не тільки фінансові установи, а й великі ІТ-компанії», -зазначає вона.

«В першу чергу, нам потрібні високотехнологічні фахівці в області CRM, IT, аналітики, експерти телефонних технологій, проектні менеджери», — розповіла HR директор Forward Bank Марина Супрун.

Але ось зарплат така інноваційність поки не торкнулася. «В цілому фінансова галузь не може похвалитися активним зростанням зарплат. Так, якщо в середньому по країні за 4 роки зарплати зросли на 70%, то у фінансовому секторі — тільки на 58%. І більше половини цього приросту з'їла інфляція», — говорить експерт. За даними компанії work.ua, фінансистам і банківським працівникам пропонують в середньому 9 тис. грн., тоді як в своїх резюме здобувачі запитують 12,2 тис. грн.

Через низькі зарплати банкірам все складніше конкурувати за «не фінансовий персонал», скажімо, тих же айтішників. Адже в інших компаніях їм готові платити набагато більше. «У залученні та утриманні персоналу зростає роль додаткової нефінансової мотивації — наприклад, дають шанс показати себе в амбітних проектах», — каже Коробкова.

Марина Супрун зазначає, що в дефіциті зараз вузькопрофільні фахівці в області фінансового моніторингу, комплаенс- контролю, ризик-менеджменту, еквайрингу, інформаційної безпеки, банківських технологій.

Не доплачують 20%

Навіть дефіцит персоналу, на який навперебій скаржаться роботодавці, не змусив їх розщедритися. В цьому році, за даними Ernst & Young, зарплати в Україні зросли приблизно на 13-14%. Це лише трохи випереджає темпи інфляції. Так що, по суті, прибавка залишилася непоміченою більшістю українських фахівців.

Тож не дивно, що зарплатні очікування претендентів помітно випереджають можливості роботодавців. Так, в Києві претенденти на роботу хочуть отримувати близько 16,1 тис. грн., тоді як їм пропонують всього 12 тис. грн. В Одесі розрив між апетитами кандидатів та реальними зарплатами становить 1,5 тис. грн. (12 тис.грн проти 10,5 тис. грн), в Дніпрі — 1,1 тис. (10,3 тис. проти 9,2 тис. грн.) і т.д. Найбільший розрив в очікуваннях шукачів та пропозиціях роботодавців у керівної ланки. За даними Work. ua, таким фахівцям пропонують менше 18 тис. грн., тоді як запитують вони майже 22 тис. грн.

Питання — чи будуть підвищувати зарплати цієї осені — у багатьох компаніях поки залишається відкритим. З одного боку, в Україні різко виріс курс долара і злетіли ціни на товари і послуги. З іншого, число роботодавців, які в своїй зарплатній політиці прив'язуються до американської валюти, в останні роки різко зменшилося. Раніше в доларах перераховували оклади міжнародні компанії, зокрема, фармацевтичні та IT. Зараз прив'язку до курсу зберегли хіба що айтішники — у них середні зарплати зараз становлять близько 32 тис. грн.

«Зазвичай компанії переглядають зарплати з нового календарного року. Тому цієї осені співробітникам можуть хіба що пообіцяти надбавку або виплатити якісь преміальні », — каже Пашкіна.

Багато роботодавців поки роздумують, що їм робити з зарплатами ще й через прийдешнє підвищення мінімалки. Як випливає з проекту бюджету на наступний рік, в Україні з нового року мінімальна зарплата зросте з нинішніх 3,7 тис. до 4,2 тис. грн. А це означає, що компаніям доведеться збільшити відрахування ЄСВ. Влада готує роботодавцям й інші сюрпризи. Так, за розпорядженням уряду, з 5 жовтня в Україні почнеться масове «полювання» спеціальних груп перевіряючих, до яких увійдуть податківці, поліцейські та представники Держслужби з питань праці. Вони будуть виявляти зарплати в конвертах. Контролери почнуть інспектувати компанії і масово штрафувати ті з них, які викриють в тіньовій зайнятості співробітників. А таких зараз чимало: з 14 млн. зайнятих громадян тільки половина числиться в штатному розкладі. Білу зарплату отримує ще менше українців.

Перспективи ділитися з державою відбивають у роботодавців бажання підвищувати зарплати. Хоча ресурс для збільшення у більшості компаній є. За словами Олексія Куща, якщо в Європі на фонд оплати праці йде в середньому 70-80% доходів компаній, то у нас — всього 40-50%. Тобто, українці недоотримують не менше 20% — ці гроші просто привласнює бізнес.

Коментарі - 27

+
0
sanch ☺
sanch ☺
26 вересня 2018, 10:04
#
«Стало больше вакансий для менеджеров по работе с задолженностью, кредитных специалистов, продавцов банковских продуктов. На эти должности ищут, в основном, молодых специалистов, зачастую без опыта работы»
Если читать наоборот, то все сходиться
+
+121
user3000
user3000
26 вересня 2018, 10:24
#
«Народ безмолвствует, значит он доволен» — говорил один известный государственный руководитель. Поэтому и не растут зарплаты.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 вересня 2018, 11:11
#
Сейчас много что зашивают в мотивацию в премию, потому зачастую предложение на сайтах по поиску работы могут не соответствовать действительности. Бывает так что это может быть 50-300% от ставки официальной.
+
+54
Danconia
Danconia
26 вересня 2018, 12:20
#
Сравнили юриста и строителя — первый штаны протирает в офисе, а второй и в дождь, и в снег… еще и риски получить травму имеет — уж лучше за 10к грн штаны протирать, чем за 13к грн вджобывать на стройке.
+
+36
Dmytro Z
Dmytro Z
26 вересня 2018, 14:39
#
Чтобы штаны в офисе протирать, нужно еще знания иметь какие-то
+
+21
Игорь Коляда
Игорь Коляда
26 вересня 2018, 20:11
#
«Иметь знания» — мало, нужно также УМЕТЬ их использовать.
+
0
radnet
radnet
27 вересня 2018, 23:05
#
Найти работу, для этого иметь знания, уметь использовать и принести пользу.
+
+44
DCLXVI
DCLXVI
26 вересня 2018, 18:32
#
Ну 13к это бригадир и все места заняты, а свободны только 7-8к и до 13к нужно ещё лет десять укалывать, так что штаны протирать на много прибыльней. Да и не такой уж и глупый наш народ чтобы на сказки о рабочих профессиях попадаться.
+
0
radnet
radnet
27 вересня 2018, 23:06
#
Протирать штаны за 11к можно тоже только со стажем. вначале нарисуют 5-6к в лучшем случае, в худшем минималка
+
+11
neverice
neverice
26 вересня 2018, 20:12
#
Чтобы заработать 10 тыс грн строителю нужно уложить всего 80 кв. м. тротуарной плитки. Или 50 кв.м. керамической плитки. Или залить 50 кв.м. пола. Все эти работы занимают 3-4 дня. И большинство из них под крышей. И это рейты строителей у нас, в Днепре, никуда ехать не нужно. И заказов — тьма. Кто пытался найти рабочих, знает.
+
+15
Saamosus
Saamosus
27 вересня 2018, 9:05
#
Что бы уложить плитку нужно еще подготовку сделать, разметку и т.д.
В Николаеве хороший строитель (не высококласный) зарабатывает 800-1000 грн в день.
Это при напряженной работе с минимумов перекуров и отсутствием «выходных» на пьянки.
+
+15
correspondent
correspondent
27 вересня 2018, 9:17
#
Да ну?
Это что ж, Днепр богаче Харькова? За 6-8 тысяч гривен в двушке и стены отштукатурят, и потолок, и обои поклеят, и стены в санузле и ванной плиткой выложат. А на это уйдет не меньше 10-12 дней, если с 8 до 18 работать (да, одному человеку). Так что…
Сколько Филатов платит рядовым рабочим на стройке метро, мне рассказывали. И кто туда идет… Те, кого можно трехэтажным обложить и копейки заплатить, а они облизнутся и промолчат.
Так что нечего рассказывать.
Кто заказывает?
Квартир и домов пустующих по Украине куча, люди страну покидают, а вы тут рассказываете, что заказов — тьма.
+
+10
manson
manson
27 вересня 2018, 11:27
#
Я думаю все зависит от региона. В Киеве, например, с ремонтами ситуация сложная. Если обратиться к реально хорошим спецам, то нужно подождать месяца 3-4, пока очередь дойдет до вас. Если обратиться на фирму, то ждать нужно будет не более недели, но стоить это будет еще дороже. Я заметил на личном опыте, что такие спецы зарабатывают не менее 500-1000 грн в день. Конечно же возможно не каждый день, но почти каждый. И да, можно в Киеве найти и дешевых алкашей, скажем за 200-300 грн в день. Но последствия.
+
0
radnet
radnet
27 вересня 2018, 23:11
#
Согласен с вами, нормальные начинают разговаривать от 700 грн., активно разговаривать начинают когда подбираешься к 1000 в день
+
0
correspondent
correspondent
1 жовтня 2018, 11:47
#
Ну да, в Киеве по 500 гривен в день, при этом рабочий день 12-14 часов.
В Харькове 200-300, но это 8 часов… То на то и выходит.
Сейчас мастера многие за границу уезжают, потому как там в разы больше заработок: кто захочет пахать за 15 тысяч гривен в месяц каждый день, если в Польше за это заплатят 3 тысячи, но баксами.
+
0
radnet
radnet
27 вересня 2018, 23:09
#
Не знаю, я в Кривом Роге, делаю ремонт — нормальных строителей днем с огнем искать, двушку и все что перечислили — просят от 20к по работе, а мы вроде бы и не богатый регион
+
+15
correspondent
correspondent
1 жовтня 2018, 11:47
#
20 К с материалами?
+
0
radnet
radnet
26 жовтня 2018, 13:06
#
20к только за работу, материалов еще на 20-30, срок сдачи 20-25 дней
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
26 вересня 2018, 12:56
#
Кстати опытные юристы сейчас в дефиците, банки многие столкнулись с проблемой. В частности нужны в корп.блок., и сейчас готовы платить больше.
+
+103
tomsfsb
tomsfsb
26 вересня 2018, 13:35
#
Требуются рабочих проф.Так платите нормально.А то тем же слесарям, токарям, малярам, строителям и т.д. платят, кроме Киева и еще пару городов копейки.В основном до 8 тыс.грн, а если больше, то нужно работать по 10-12ч в сутки и 6 дней в неделю.Далеко до Польской, не говоря о Германии и т.д.Да и требования космические, типа умей выполнять работу за всех.Так например берут фрезера, чтобы умел работать на всех типах станках, да еще и токарил и слесарил.А вакансий в основном много на минималку.
+
+79
Ladoga
Ladoga
26 вересня 2018, 16:17
#
Учился в политехе, в своё время, одногрупник стал преподом- уехал в Польшу сварщиком, ибо преподом без взяток не прокормиться в Киеве. Это кратко о ситуации на рынке труда.
+
0
radnet
radnet
27 вересня 2018, 23:12
#
Согласен с вами, работал преподом, ушел в свой бизнес, т… к. нормальных денег нет
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
26 вересня 2018, 20:37
#
То есть, украинцы недополучают не меньше 20% — эти деньги попросту присваивает бизнес.

Присваивает не бизнес, а СОБСТВЕННИК из-за несовершенства налогового законодательства и недееспособности налоговой системы государства.
Интересная ситуация получается, вроде бы есть такая статья расходов как амортизация,но у почему-то в Украине растёт процент ИЗНОСА ОСНОВНЫХ ФОНДОВ.
А потом потребители оплачивают RAB-тарифы для восстановления основных фондов, а собственники — продолжают «снимать сливки».
+
0
radnet
radnet
27 вересня 2018, 23:15
#
Присваивает собственник в лице государственного, который давно сросся с государственными чиновниками. крупный бизнес получает большие доходы даже при малой марже. мелкий бизнес, чтобы оплатить все и выжить вынужден искать высокую маржинальность, но все это не на долго, т.к. высокая конкуренция и крупный бизнес потихоньку заходит и в мелкие ниши.
+
0
Apollo17
Apollo17
27 вересня 2018, 8:01
#
Интересное название блока в статье «В банк заходят Айтишники» и коментарии к нему банка в который они судя по всему не зашли :).
БАНК = ИТ+ФИНАНСЫ — это уже даже ощадбанк понял :)
А, да еще, есть ньюанс — все специалисты в первую очередь люди, к которым надо онтноситься соответственно.
+
+15
Ольга Демьянчук
Ольга Демьянчук
27 вересня 2018, 10:13
#
Вот странно: доходы здесь украинские а везут товары (одежда, обувь, химия, продукты и т.д.) из-за бугра.И наш народ же покупает с нашим достатком.
А на счет сбора ягод в Польше: нашим белым воротничкам нужно быть готовым вставать в 4-5 утра, работать по 12-15-17 часов, условия проживания спартанские и без выходных за з/п в 1 тыс баксов
+
0
Kakashi
Kakashi
27 вересня 2018, 20:19
#
Активизация рынка вакансий говорит лишь о том, что не хватает кадров, выехавшие работать за границу освободили место
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися