Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2018, 19:36

«Газпром» винен «Нафтогазу» 110 мільйонів доларів за невиконання рішення арбітражу

Сума штрафу російського «Газпрому» перед НАК «Нафтогаз України» за невиконання рішення Стокгольмського арбітражу зросла до 110 млн доларів. Про це під час прес-конференції повідомив головний виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко, передає РБК-Україна.

Сума штрафу російського «Газпрому» перед НАК «Нафтогаз України» за невиконання рішення Стокгольмського арбітражу зросла до 110 млн доларів.
Фото: delo.ua

«За нашими розрахунками тільки сама сума компенсації, яку вони («Газпром», — ред.) нам повинні заплатити, вже перевищує 110 мільйонів доларів», — додав він.

За словами Вітренка, саме таку суму складає різниця вартості газу, який «Нафтогазу» доводиться купувати на європейському ринку через невиконання «Газпромом» рішення арбітражу про постачання Україні газу за ціною, яка повинна була бути по зміненому у суді контракту.

«Зараз в результаті рішення Стокгольмського арбітражу „Газпром“ повинен був нам продавати газ, починаючи з березня, за ціною на рівні німецького ринку. „Газпром“ не виконує свої обов'язки, рішення арбітражу і відповідно не постачає газ, тому ми купуємо газ на європейському ринку. Ми вже почали новий арбітраж і через арбітраж змусимо „Газпром“ компенсувати нам різницю між вартістю газу, який ми купуємо на європейському ринку і вартістю газу, яка повинна була бути зміненим в арбітражі контрактом», — сказав Вітренко.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж виніс рішення по «транзитному» позову «Нафтогаза» проти «Газпрому», згідно з яким російський газовий монополіст повинен виплатити українській стороні 2,5 млрд доларів компенсації за недопоставлений обсяг транзитного газу. НАК раніше повідомляв, що за кожен день несплати боргу нараховується пеня у розмірі понад 0,5 млн доларів.

У липні міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що з «Газпрому» на користь України вже стягнули понад 100 мільйонів гривень.

Коментарі - 7

+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
26 вересня 2018, 9:32
#
Да чхать хотел Газпром на нас и на решение арбитража. Пока пол Европы сосет газ с Российской трубы, максимум что она может сделать — высказать озабоченность.
+
0
ballistic
ballistic
26 вересня 2018, 15:35
#
Хай подовше «чхає», а в цей час відсотки будуть капати…
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
26 вересня 2018, 10:00
#
Чхать можно и далее. Только решение судов прийдется выполнять. Многие страны ЕС в судах добились компенсаций по ценам. Или ГазПрому прийдется уйти с рынка ЕС. Новые поставщики, в т.ч. с США найдутся быстро, как и с Азербайджана.
+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
26 вересня 2018, 12:34
#
Ну, не так уж и быстро. Было бы так все быстро, я думаю ЕС от российского газа давно бы отказались, сразу после Крыма и востока. Были же громкие санкции, высказываение озабоченности и прочие больному припарки. Даже ходили разговоры, что СВИФТ Росии отключат. Вот это был бы удар, я уверен, что Путин сразу бы подостыл и все бы закончилось через неделю реально. Но Европа очень зависит от газа с Росии (кто что бы там не говорил), и пока ситуация с Украиной их не особо то лично касается, пока и будут сплошные разговоры.
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
26 вересня 2018, 13:01
#
Поясните тогда, почему сам ГазПром на будущее в своем бюджете уже заложит убытки от спора с Нафтогазом?
А проблемы можно легко создать, в т.ч. арест активов, в т.ч. по новым проектам типа НордСтрим 2
+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
26 вересня 2018, 13:32
#
«Поясните тогда, почему сам ГазПром на будущее в своем бюджете уже заложит убытки от спора с Нафтогазом?» думаете у Газпрома нет денег, что нужно закладывать их в бюджет следующего года, плюс сумму пени учесть? Я не думаю. Если еще не копейки не заплатили, то еще и не заплатят (а для показухи в бюджет можно что угодно запланировать.
«А проблемы можно легко создать, в т.ч. арест активов, в т.ч. по новым проектам типа НордСтрим 2» так в том то и дело, что можно создать, но никто не хочет! Зачем Европе ссорится с Россией если пока она ей не угрожает?
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
26 вересня 2018, 13:49
#
При чем тут Европа, и суды их. Может Меркель и не захочется, а суду в Стокгольме или Лондоне захочется.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися