Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2018, 14:59

ФГВФО розповів, як виводили кошти з УкрБізнесБанку

Посадові особи УкрБізнесБанку напередодні введення тимчасової адміністрації укладали значну кількість договорів факторингу на вкрай невигідних для банку умовах. Про це йдеться в повідомленні Фонду.

Посадові особи УкрБізнесБанку напередодні введення тимчасової адміністрації укладали значну кількість договорів факторингу на вкрай невигідних для банку умовах.
Фото: vesti-ukr.com

У Фонді гарантування вкладів повідомили, що шляхом укладення угод факторингова компанія отримала від попереднього керівництва УкрБізнесБанку майнові права (права вимоги) за ціною близько 1% від фактичної заборгованості за виданими кредитами.

Висновок зазначених договорів завдав шкоди банку в розмірі понад 100 млн грн.

Ліквідатором було прийнято рішення про визнання угод недійсними, тому що всі угоди за наявними ознаками підпадають під критерії нікчемності і порушують права кредиторів банку.

На сьогоднішній день судами різних інстанцій розглядаються позовні заяви про визнання в судовому порядку недійсними договорів факторингу.

У Фонді гарантування відзначили, що головний офіс УкрБізнесБанку до 2014 року був розташований в Донецьку. Місцем реєстрації більш ніж 90% позичальників є зона АТО і Крим. Задовго до офіційного визначення статусу територій як тимчасово окупованої частини України і території, на якій здійснюється АТО, позичальники за кредитними договорами масово перестали своєчасно погашати заборгованість по кредитах і сплачувати відсотки.

Інші боржники відмовляються від виконання зобов'язань перед УкрБізнесБанком до врегулювання політичної ситуації на зазначених територіях.

У Фонді заявили, що з 1,7 млрд грн акцептованих вимог кредиторів УкрБізнесБанку погашено 0,48 млрд грн (майже 30% від загальної суми акцептованої), з яких 0,05 млрд грн — вимоги Фонду гарантування (третя черга), 0,17 млрд грн — вимоги вкладників, вклади яких перевищували суму виплачену Фондом (четверта черга), і 0,26 млрд грн — вимоги інших вкладників і юридичних осіб (сьома черга).

Коментарі - 2

+
+6
avantoffer
avantoffer
20 вересня 2018, 22:10
#
Зачем было отбирать у собственника банк, если денег хватило даже на 7-ю очередь, несмотря на продажу долгов за 1%?
Явно собственник как мог спасал свои деньги от дерибана временных администраторов и прочих чиновников
+
0
ZoLoToY Ukrainez
ZoLoToY Ukrainez
22 вересня 2018, 19:49
#
Сильный банк, умный владелец, хорошие условия. Часть дохода получил через этот элитный национальный банк.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися