Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 вересня 2018, 14:55

«Короткі» гроші: куди вкласти 200 тисяч

Три місяці — відносно невеликий термін, але за цей час теж можна заробити. Хочете знати, як? Рецепт простий: тримісячні депозити, які користуються у вкладників незмінним попитом. Що являє собою ринок «коротких» грошей в Україні, розбирався «Мінфін».

Вигідно та безпечно

Тримісячні депозити безсумнівно привабливі збалансованим співвідношенням дохідності та можливих ризиків. З одного боку, банки пропонують за такими вкладами непогану дохідність. З іншого, вкладники можуть бути впевнені, що в будь-якій нештатній ситуації, наприклад, при різкому падінні курсу, вони оперативно заберуть заощадження з рахунку і переведуть їх у тверду валюту або інвестують в нерухомість, антикваріат і т.д.

Такий компромісний варіант ідеально підходить громадянам, які все ще сумніваються в стабільності економічної ситуації. І таких, між іншим, чимало. Це підтверджують і в Нацбанку. Згідно зі звітом про фінстабільность, який був опублікований в червні, більше 76% коштів населення і бізнесу — це гроші, які банкам потрібно було повернути не пізніше, ніж через місяць. Половина з них — депозити на вимогу. Очевидно, що вкладники ретельно зважують рішення щодо пролонгації депозитних договорів.

Зберегти та примножити гроші до важливого придбання

Уявімо ситуацію: у вас є 200 тис. грн (близько $7 тис. на даний момент) — що ви будете з ними робити? Ймовірно, ви плануєте в найближчому майбутньому серйозне придбання. Наприклад, на носі покупка квартири і ось-ось треба зробити перший внесок. Або ви придивляєтеся машину, але поки не зробили вибір. Або ж хочете купити валюту, але чекаєте більш вигідного курсу.

«Мінфін» обрав чотири очевидних варіанти, як можна тимчасово розпорядитися грошима.

Де зберігати гроші? Плюси та мінуси

Де зберігаємо

Плюси

Мінуси

«Під матрацом»

  • Постійний доступ до грошей;

  • Особиста відповідальність

  • Інфляція;

  • Ризик витратити раніше часу;

  • Крадіжки

Рахунок у банку на вимогу

  • Практично постійний  доступ до грошей;

  • Безпека;

  • Зручність в оплаті та обліку;

  • Бонуси банку

  • Ризик витратити раніше часу;

  • Залежність від банку (технічні збої, робота банкоматів)

  • Плата за обслуговування рахунку.

«Короткий» депозит до трьох місяців

  • Відсотки за вкладом;

  • Безпека;

  • Відносно гнучкий доступ до грошей;

  • Бонуси банку;

  • Невисока ставка;

  • Є не у всіх банках;

  • Податки з доходу

«Довгий» депозит 9 — 12 місяців

  • Дохід;

  • Безпека;

  • Бонуси банку;

  • Ставка не завжди вище інфляції;

  • Не можна достроково розірвати — гроші залишаються в банку на тривалий термін;

  • Податки з доходу

Додаткові дані:

— споживча інфляція на кінець року складе, за різними прогнозами, від 9 до 11% (грудень 2018 року до грудня 2017 року);

— середні ставки за тримісячними депозитами — 11,95% річних, за 12-місячними — 12,98% (дані з дослідження Мінфіну по 31 банку з портфелем депозитів фізосіб понад 1 млрд грн);

податки з відсотків за депозитом: ПДФО 18% + військовий збір 1,5%.

Виходячи з цього, зберігання грошей вдома відразу можна віднести до свідомо збиткових «інвестицій». Ви точно втратите, як мінімум, через інфляцію. Те ж саме можна сказати і про поточні рахунки. Хоча, оплачуючи товари і послуги карткою, можна навчитися заробляти за допомогою кешбеків або бонусів, які приносять програми лояльності. Банки все частіше готові повертати клієнту частину вартості оплаченої покупки як своєрідний бонус за безготівкову оплату.

З банківськими вкладами все не так однозначно. Довгий депозит дає порівняно високу дохідність, але в цьому випадку вкладникові доведеться добровільно розлучитися з грошима на рік на користь банку, що підходить далеко не всім.

На цьому тлі тримісячний вклад має явну перевагу, оскільки дозволяє більш ефективно управляти своїми фінансами. Залежно від зміни умов на ринку, гроші з короткого депозиту можна перенаправляти в інші активи. Наприклад, інвестувати в ОВДП або купувати валюту, коли вона дешевшає (навесні-влітку інфляція знижується, гривня зміцнюється).

Які банки пропонують «короткі» депозити

Незважаючи на зростаючу популярність тримісячних вкладів, ця опція доступна ще не у всіх банках. Серед 31 найбільших фінустанов, які моніторить «Мінфін», з короткостроковими вкладами не працюють ПроКредит, УкрСиб та Укрсоцбанк.

Діапазон ставок у інших учасників ринку досить широкий: від 7,5% до 14,8% річних. У десятці банків з найбільшими депозитними портфелями, ситуація досить рівна. Більшість фінустанов, за винятком Райффайзен Банку Аваль, готові платити за тримісячні вклади 11,5 — 14% річних. Серед великих гравців можна виділити: Альфа-Банк Україна із середньою дохідністю за тримісячними депозитними програмами в розмірі 13,83%, далі ТАСкомбанк з 13,50% річних, майже впритул за ними розмістилися Південний та Ощадбанк, які пропонують короткі кредити під 13,29% і 13,25% річних відповідно. З помітним відривом від них йдуть ПУМБ і ПриватБанк — 12,65% і 11,75% річних, Укрексімбанк — 11,70%. Замикає перелік пропозицій Райффайзен Банк Аваль з мінімальною ставкою в 7,60%.

Будь розумнішим!

Але є і нестандартні пропозиції. Альфа-Банк Україна, наприклад, ввів тримісячний «Розумний депозит». Його особливість — прогресивна ставка. У перший місяць дохідність складе 12% річних, на другий — виросте до 14%, в третій — підстрибне до рекордних 18%. Ще одна перевага вкладу — гнучкі умови щодо доступу до грошей. Термін дії договору — 90 днів, але кошти з рахунку можна забрати вже через місяць або два після оформлення депозиту. Банк повністю виплатить відсотки за цей період.

Середня ставка за таким вкладом становить 14,7% річних — набагато вище, ніж у інших учасників ринку. При розміщенні 200 тис. грн такий внесок за перший місяць принесе 2 тис. грн відсотків. За два — 4,3 тис. грн, за три — 7,3 тис. грн. Непогано, як для майже безризикового депозиту, який можна забрати практично в будь-який момент.

Як розповіли «Мінфіну» в Альфа-Банку, депозит «Розумний» з'явився в переліку пропозицій місяць тому. Для тих, хто буде в числі перших вкладників, банк додатково приготував розіграш 15 планшетів. Розмістивши кошти на умовах депозиту «Розумний» з 20 серпня до 30 листопада 2018 року на суму не менше 5000 гривень, клієнт автоматично потрапляє в число претендентів на приз — Apple iPad 9.

Відзначимо, що пропозиція від Альфа-Банку Україна, що дозволяє клієнтам самим обирати, оптимальні умови, зараз на ринку унікально. З огляду на зростаючий інтерес до таких продуктів, їх кількість ймовірно буде збільшуватися.

Коментарі - 16

+
+161
andrew2311
andrew2311
19 вересня 2018, 16:30
#
Если знаете что в среднесрочной перспективе курс $ будет расти, то нет смысла класть деньги на гривневый депозит. Просто поменяв грн на $ вы убираете курсовые риски и даже при небольшом росте курса доллара это оказывается выгоднее краткосрочных депозитов.
+
0
иванов Ivanov
иванов Ivanov
19 вересня 2018, 20:56
#
Я з вами згоден. вірно міркуєте
+
0
Zapreader
Zapreader
21 вересня 2018, 22:31
#
Вроде, считала недавно. По моим подсчётам пока все ещё выгоднее в гривне, даже при скачках. За счёт процентов
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
19 вересня 2018, 16:34
#
Вы не заметили букву Р
Конечно не выгодно. Ниже учётной ставки НБУ +минимум 2% сверху?
До свидания.
+
+24
sanch ☺
sanch ☺
19 вересня 2018, 17:33
#
14.7 % минус налоги 12 %, которые подгрызет инфляция. Доллар или евро приятнее будут.
Нет смысла писать про Укрсоцбанк, это уже практически альфа, даже таблички поменял.
+
+48
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2018, 9:53
#
Если брать вариант 3 мес, а это будет 20.12.2018 — то курс должен быть совсем иной.
Потому лучшее средство это конвертацию в валюту и на депозит при желании! Разница думаю будет выше чем гривневый депозит. Деньги в банке надежнее хранить, чем дома под матрасом
+
0
Роман Романович
Роман Романович
20 вересня 2018, 15:34
#
Монобанк на 1 міс. -16%!, є 22% на 3 місяці, але треба 10 000 кроків в день проходити
+
+22
Aleksandrkredit
Aleksandrkredit
20 вересня 2018, 16:42
#
Банки то сейчас предлагают 17,75-18% на год. Я лично вложил под 17,75% и доволен :)
+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2018, 17:32
#
Спится спокойно ?:)
+
+7
Aleksandrkredit
Aleksandrkredit
21 вересня 2018, 9:16
#
Прекрасно с ежемесячной выплатой)
+
0
yarg
yarg
21 вересня 2018, 19:41
#
Это куда? В «Форекс-Супер-Гигабанк»?
+
+22
иванов Ivanov
иванов Ivanov
21 вересня 2018, 21:20
#
Я важаю слід закінчувати з гривневими депозитами. кращий вибір-це іноземна валюта долар, або евро.
+
0
Zapreader
Zapreader
21 вересня 2018, 22:34
#
Да лучше всё-таки диверсифицировать, но больше в валюту, конечно. Хотя, посмотрим. Я не думаю, что будет сильно расти доллар
+
+20
yarg
yarg
24 вересня 2018, 9:17
#
Народ только робко собрался в гривну заходить :). Сдали от 5-6% баксов ятобы хоть попробовать ту гривну… А вы кричите «все назад!!!»
+
0
Aleksandrkredit
Aleksandrkredit
24 вересня 2018, 9:07
#
А почему бы наоборот, не повышать грн в соотношении с валютой? Чем помогать другим странам получать доходы
+
+7
Zapreader
Zapreader
24 вересня 2018, 12:55
#
Ну, стремно вобще-то) Видно, вы не теряли на курсе в 14ом
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися