Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2018, 12:28

Чому транш МВФ такий важливий для України

Черговий транш МВФ – основа фінансової стабільності нашої країни. Так вважає екс-міністр фінансів України Олександр Данилюк. Публікуємо витяги із його колонки на сайті «НВ».

Черговий транш МВФ – основа фінансової стабільності нашої країни.
Фото: 112International

МВФ зазвичай надає транші за короткостроковими програмами тривалістю до 4-5 років: гроші видаються в обмін на проведення реформ. Наявність фінансової «подушки» допомагає країні подолати кризу та досягти фінансової стабільності. Однак співробітництва України з МВФ затягнулося майже на 26 років. 

Олександр Данилюк пише: «Так побудована робота: спочатку домовляються політично, оформляють меморандум. Потім МВФ виходить з того, що підписане українською стороною буде виконано. У нас було кілька програм, які ми отримували лише за першим траншем. Це свідчить про те, що умови практично не виконуються: перший транш дається безумовно, а от наступні – під певні умови. Ці програми можна оцінювати, як невиконані, зокрема й те, що підписувала Юлія Тимошенко».

Екс-міністр фінансів пояснює ситуацію докладніше: «З $17,5 млрд поточної програми ми обрали $8,5 млрд – половину. У нас уже має бути 13-й перегляд програми – а буде тільки п'ятий. Так що саме за цією програмою виконали багато: її можна вважати рекордною з цієї точки зору, цим вона відрізняється від інших. Але навіть при цьому реалізовано лише половину.Той факт, що нам необхідне продовження програми, говорить про те, що ми не скористалися нею в належній мірі – ми її не виконали».

Олександр Данилюк вважає, що без допомоги МВФ Україні не вдасться втримати фінансову стабільність. Або ж, як варіант, доведеться зменшити видатки бюджету мінімум на $4 млрд. Без цього траншу наша країна не зможе отримати макрофінансову допомогу, вийти на ринки, залучити policy-loan, гарантію в районі приблизно $800 млн.

Данилюк спрогнозував розвиток ситуації у випадку ненадання допомоги МВФ: «З цим траншем у нас пов'язано все фінансування. І багато що може обернутися проблемами цього року з витікаючими соціальними наслідками. Частина платежів просто не можна буде провести: бюджет на цей рік планувався, виходячи з найголовнішого припущення – що ми отримаємо гроші МВФ (більш того, ми повинні були їх отримати ще в березні цього року). Подальший ефект без траншу – різко підскочить курс долара. Далі все залежить від політики Національного банку: з якою швидкістю вони будуть спалювати резерви. Вплив на курс відіб'ється і на обслуговуванні боргу в останні місяці. Це ж позначиться на імпорті: з одного боку, на початку ми будемо отримувати більше прибутку від імпортного ПДВ. З іншого боку, потрібно розуміти, що якщо курс буде рости – збільшиться нестабільність, що вплине на імпортні операції: їх будуть притримувати».

Олександр Данилюк згадує також фінансові виплати за зовнішніми зобов'язаннями, які чекають Україну в 2019 році. Це і мільярдна гарантія США, і виплати за боргами. «Зараз ми досягли точки, коли все очевидно: або чорне, або біле. Тому досить гратися – потрібно отримувати транш: необхідні рішення варто було ухвалювати ще минулого року». — резюмує екс-міністр фінансів.

Коментарі - 15

+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
13 вересня 2018, 12:36
#
Я думаю Правительству и Президенту только сейчас дошло, что нужно выполнять все условия. Так как последствия будут губительны.
Не нужно обращать внимание на разных умолишенных, которые пишут письма Правительству и т.д., нужно дальше следовать реформам, качественно отрабатывать принятие законы, потому что само принятие закона не гарантирует качественное исполнение (судовая реформа тому пример, как и прокурорская и т.д.)
+
+15
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 вересня 2018, 13:41
#
Гадаю, що їм в кулуарах просто прямо сказали, що буде з їх рахунками
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 вересня 2018, 14:04
#
Да суть не в счетах, опа в Украине будет комком идти.
Тогда все шансы правительства и потом возможной политической жизни можно будет умножить на рейтинг Яценюка. К власти прийдут те политики, которые быстро сдадут Украину соседу.
Данилюк А. все правильно написал.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 вересня 2018, 14:17
#
Тих що зараз маємо не здали тільки через те, що їм грошей мало запропонували
+
+40
AleksandrBank
AleksandrBank
13 вересня 2018, 14:26
#
Суть не только в деньгах а в позиции, в т.ч. по жизни.

А вот та, которая за всю свою известную жизнь не насобирала на хрущевку и запорожец, — очень быстро оформит сдачу с потрохами.
+
+5
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
13 вересня 2018, 19:12
#
Скоріше — ні аніж так

Я бачу інше
Коли людина має багато грошей (які ну ніяк при житті не витратити) — їй хочеться більше

І це виглядає дико
+
+12
irakez
irakez
14 вересня 2018, 17:14
#
Повышение цен на газ только усиливает политическую позицию некоторых политиков, которые придут к власти и быстро сдадут Украину соседу.
+
+15
yarg
yarg
14 вересня 2018, 17:17
#
Уже не сдадут. нереально. такой политик получит пулю.
+
0
irakez
irakez
14 вересня 2018, 20:25
#
Сдать — это не обязательно выйти к публике и сказать Путин я тебя люблю. Сдать можно так, что об этом догадаются только лет через 5-10.
+
0
yarg
yarg
14 вересня 2018, 20:58
#
Любые закулисные разговоры так же легко и отменяются
+
+53
yarg
yarg
14 вересня 2018, 9:00
#
Не переживайте. Все выполнят. Газ для вас подорожает (и отопление). Это главное.
+
+80
Apollo17
Apollo17
14 вересня 2018, 10:20
#
Ребята, посмотрите структуру ЗВР на сайте НБУ — все в ценных бумагах, процентный доход ничтожен.
Все резервы практически сформированы кредитами МВФ — выплаты по процентам колосальны.
Деньги заняли и вернули тем же экономикам через покупки бумаг.

Зачем занимать деньги — для чего, они не нужны. Транш МВФ ни на что не влияет кроме как на то что курс из за него в очердной раз выростет. Это инструмент элементарных экспансий чужих экономик в Украину.

Бумаги погасить — долг перед МВФ погасить. А потом от сальдо того что останется дальше думать.
+
+30
irakez
irakez
14 вересня 2018, 15:48
#
Этот транш так же важен для МВФ и других кредиторов, как и для Украины. Ведь все, что получит Украина, практически сразу перекочует обратно к кредиторам в счет уплаты прошлых долгов. Не будет транша — не будет возврата долгов.

Поэтому здесь можно было бы и усилить переговорную позицию, пусть даже с помощью небольшого блефа на грани фола. Ну, взяв урок у Трампа, например :) И продавить получение денег без усиления позиций ВОНЫ и прочего говна на политическом небосклоне Украины (методом повышения цен на газ). В конце концов, Украина уже выполнила немало условий, самое главное из которых — Антикоррупционный суд. Это то, что важно для будущего самих украинцев, а дорогой газ на основании непрозрачных и спорных формул важен больше для карманов кредиторов, чем для украинского народа в данный конкретный момент.
+
0
R S
R S
23 вересня 2018, 22:31
#
Почему Украина не может отказаться от кредита МВФ?
https://www.minprom.ua/articles/247415.html
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
22 травня 2019, 13:25
#
Что это за должность такая «бывший министр финансов Украины».

Ни в одном классификаторе профессий не смог найти…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися