Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 вересня 2018, 11:29

Хто маніпулює курсами криптовалют і як з цим боротися

На будь-якому інвестиційному ринку є зрозумілі тригери, за якими гравці приймають рішення про купівлю або продаж активів. Є такі тригери і на ринку криптовалют. Знаючи їх, «акули» маніпулюють ринком і його учасниками без будь-яких негативних наслідків для себе.

Хто ці «акули-маніпулятори»? Якими методами вони користуються? Як їх маніпуляції позначаються на ринку та рядових учасниках? Про це «Мінфіну» розповів Андрій Тонколітко, керуючий партнер криптовалютного фонду Crypto Art.

Хто маніпулює

У більшості випадків ініціаторами маніпуляцій виступають великі трейдери. Але в різних ситуаціях вони задіюють різні інструменти і, якщо можна так висловитися, різних «партнерів». У підсумку виходить такий набір комбінацій:

Великий трейдер у змові зі ЗМІ або самостійно.

Великі трейдери у змові з монетою.

Великі трейдери у змові з біржею і монетою.

Іноді маніпулятивні дії здійснюють самі біржі. Розглянемо докладніше механізми і цілі для кожного варіанта.

Великий трейдер у змові зі ЗМІ або використовуючи їх «втемну»

Мета — вплинути якимось чином на рух ціни і заробити на цьому.

Механізм

За допомогою фейкових або частково фейкових новин створюється очікування позитивної зміни ціни. Це стимулює пожвавлення на біржах і формується тригер для трейдерів — купувати, доки точки входу здаються вигідними. І навіть якщо технічний аналіз в реальності показує, що точка входу недостатньо хороша, умілий маніпулятор легко «намалює» на графіку точку, яка буде виглядати як вигідна з точки зору аналізу.

Ситуація може ускладнюватися тим, що обсяги торгів нарощуються штучно, за допомогою своїх же закупівель і продажів. Наприклад, 3-4 різних аккаунта працюють узгоджено: з одного виставляється продаж, з іншого здійснюється купівля всього виставленого обсягу. У сторонніх учасників спрацьовує вау-ефект: гарна точка — треба заходити. Ну, гаразд, спочатку трохи придивитися… І тут «змовники» повторюють схему: один виставив на продаж великий обсяг, другий відразу все купив.

Готово, тригер запущений.

Хто у виграші

Заробляє група, яка запустила новину і «накрутила» обсяги. Або більш розумна і сильна група, яка діє так само і, «прочитавши» план акул подрібніше, діє в ще більших масштабах.

Хто втрачає

Страждають, в першу чергу, прості інвестори, які не бачать закулісної схеми і орієнтуються на новини та технічний аналіз.

Великий трейдер у змові з монетою

Цілі — заробити на змінах ціни підконтрольної монети; керувати курсом монети, очікуваннями інвесторів та попитом/пропозицією.

Механізм

Великий трейдер звертається до творців монети з проханням випускати на певних ресурсах інфоприводи і надавати йому інсайдерську інформацію. Знаючи що відбувається всередині, він може моделювати під себе привабливі графіки на біржі, купувати і продавати так, щоб гроші поступово перетікали від інших гравців ринку до групи трейдерів з інсайдерською інформацією. Так на ринку створюються нерівні умови: у одних інформації більше, і вони розпоряджаються нею для своєї вигоди, інші, образно кажучи, грають в казино.

Хто у виграші

Так само, як і в попередньому випадку, заробляє ініціатор інфопривода, будь то творець монети, великі трейдери або інші учасники ринку, що вступили в змову.

Хто втрачає

Рядові інвестори без досвіду торговельного маніпулювання, які спираються на біржові звіти та технічний аналіз.

Великий трейдер у змові з біржею і монетою

Мета — перетікання грошей від рядових гравців до маніпулюючої групи.

Механізм

Коли працює така зв'язка, це майже безпрограшно для ініціаторів маніпуляції і майже безперспективно для всіх інших. Біржа бачить всі ордери, особливо стопи і маржин-коли учасників. Вона може за допомогою своїх засобів чи просто «намальованих» фантиків вибивати за стопами, створювати або прибирати ордери, маніпулювати склянками і угодами, використовуючи спеціально створені алгоритми.

У свою чергу, змова біржі з монетою дає можливість контролювати як фундаментальну, новинну частину тригерів прийняття рішень рядовими учасниками, так і технічну, яка малюється купівлею/продажами.

Хто у виграші

Група, яка ініціювала маніпуляцію: біржа, монета, великі трейдери.

Хто втрачає

Всі інші, для яких механізм маніпуляції невидимий, і ситуація виглядає як звичайні ринкові зміни.

Біржі

Цілі — збільшити активність на своєму майданчику (а з нею і комісійні збори) і забезпечити відтік коштів з «кишень» учасників в «кишені» біржі.

Механізм

Уявіть, що ви — власники біржі. Середній за обсягами, на комісіях є заробіток, але не так щоб дуже великий. Ви бачите все, що відбувається на біржі: хто і які ордери ставить, які стопи, які маржин-коли.

Уявіть ситуацію, коли користувач заводить монети до вас на біржу, а ви йому на баланс облікового запису нараховуєте якісь «фантики», які за логікою, мали б бути підтверджені вашими реальними активами.

Уявіть, що ви можете змінювати графіки заднім числом. Можете їх коригувати. Можете коригувати взагалі будь-який параметр і намалювати будь-який графік! Наприклад, змінити ціну монети зі 100$ до 1$. Можете вступати в змову з монетами і створювати сплановані маніпуляції. Можете самі виступати трейдером на своїй біржі і «малювати» самі собі будь-які баланси. Можете навіть самі себе зламати, а все «спихнути» на хакерів. Можете керувати чергою маркет- і ліміт-ордерів, кому і за якою ціною дати актив. Можете віддати чи не віддати форки, давати в борг для маржинальної торгівлі неіснуючі монети і, знаючи що їх в будь-якому разі віддадуть, отримувати безризиково певний відсоток. Крім того, можете бути трейдером з іншого боку і стимулювати маржин-коли.

Ви навіть можете створювати алгоритми, які спрямовані на те, щоб гроші клієнта біржі були втрачені, а ви опинилися позбавленим зобов'язань за їх виплатою.

Образно кажучи, ви можете перейти в godmode, бути Брюсом всемогутнім, тільки ще крутіше.

А можете залишатися чесними.

І тут питання до вас: знаючи, що можна все це робити, чи станете ви заробляти тільки на комісіях?

Хто у виграші

Власники біржі.

Хто програє

Всі інші учасники ринку.

Як з цим боротися

Головною «зброєю» проти свавілля біржових маніпуляцій може стати регулювання ринку. Воно необхідне, але його треба проводити акуратно. Спочатку ринок криптовалют був побудований на анонімності і відсутності регуляції. З одного боку, це приваблювало свободою від зовнішнього контролю, з іншого — зробило ринок «мутним» для самих же учасників. Особливо для тих, хто не володіє біржовою акулячою хваткою.

Тому є сенс поступово та крок за кроком робити його більш прозорим, зрозумілим інвестору і забезпеченим системою захисту прав інвесторів.

Що варто регулювати

— Монети, що потрапляють на ринок

Так, криптовалюти децентралізовані, а весь ринок служить своєрідним символом свободи від зовнішнього контролю та звітності. Але, тим не менше, ряд заходів з регулювання монет, що виходять на ринок, просто необхідний.

В першу чергу, потрібно розробити критерії допуску монет на біржу. Також варто запитувати у власників монет фінансову звітність та забезпечити учасникам ринку розуміння внутрішніх процесів, які відбуваються в даній монеті. Ще одна важлива вимога — забезпечити детальне розуміння математики формування ціни монети.

— Діяльність бірж

Доки кожна біржа встановлює власні правила, ринок криптовалют буде нагадувати підступну річку, де поруч з тихою заплавою бушує кілька вирів. Погодьтеся, багато хто побояться ходити на таку річку, а перевага буде у тих, хто добре знає місця.

Тому одним з найважливіших моментів бачиться забезпечення всім однакових умов: створення єдиних правил торгівлі та зрозумілої системи санкцій за порушення цих правил. Зокрема, необхідна офіційна заборона на виступ бірж в якості трейдерів і на передачу інформації щодо позицій або ордерах третім особам. І, звичайно, за виконанням цих правил і заборон потрібно стежити і, якщо треба, обмежувати діяльність бірж-порушників.

Також вкрай важливо усунути інформаційний вакуум, який оточує зараз більшість бірж. Що це означає? По-перше, інвесторам потрібна прозорість щодо коштів, переданих на зберігання біржі. По-друге, користувачі повинні мати можливість переконатися, що загальний баланс біржі відповідає сумарному обсягу коштів користувачів і що є реальні рахунки, на яких біржа зберігає і захищає гроші своїх учасників. Зараз рядові користувачі змушені вірити біржам, що називається, на слово.

І тут ми підходимо до, мабуть, найважливішого. Біржі — одні з найбільших гравців ринку криптовалют, і їх нерегулювання негативно позначається на всьому криптосвіті в цілому:

  • Дискредитується сама ідея блокчейн-індустрії. Адже яка різниця наскільки прозорий і децентралізований сам актив, якщо ви його тримаєте і оперуєте ним на централізованій, непрозорій і нерегульованій біржі?

  • Інвестори, що стали «жертвами» біржових маніпуляцій, в майбутньому, швидше за все, стануть менше довіряти ринку. А це, в підсумку, погано впливає як на ринкову активність, так і на капіталізацію.

І останнє, але не менш значуще. Жодна фінансова система не може вважатися повноцінною без ретельно відпрацьованої системи звітності. Потрібна така система і криптовалютним біржам. Йдеться про прозорість фактичних грошових потоків, (cashflows), звіти про прибутки та збитки (P&L), балансові звіти (balance sheet). І, якщо говорити про ідеальний криптовалютний світ, то добре було б зробити діяльність бірж більш відкритою. Наприклад, надати можливості для проведення незалежного аудиту фінансової звітності та бізнес-процесів.

А що на класичних фінансових ринках?

Помилково було б думати, що проблема з маніпулюванням — унікальне явище, властиве тільки ринку криптовалют. Адже всі фінансові ринки проходили стадію недостатньої регульованості. А саме вона ідеальна для відпрацювання маніпулятивних тактик.

Так, класичні біржі США стикалися з ситуаціями, схожими на нинішні криптореалії, ще в 30-х роках минулого століття. Про це дуже добре написано в «Записках біржового спекулянта».

Все що відбувається на крипторинку, можна здійснити і на класичних ринках, але там за це є зрозумілі покарання у вигляді фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності, і всі учасники з ними ознайомлені. Так, бажаючі можуть робити подібне, але вони розуміють: якщо маніпуляція буде доведена, буде відповідальність. І цей механізм працює! Тому в класичному ринку таких випадків не так багато, як в крипті.

Взагалі, завдання біржі — забезпечити справедливий і рівноправний для всіх процес обміну цінностями, коли всі гравці мають рівні права, якщо інше не прийнято усіма.

Не чекати дива, а працювати з урахуванням реалій.

Звичайно, всі вище перераховані заходи регулювання не можуть бути реалізовані відразу. Ринок криптовалют не стане безпечним і передбачуваним в один момент. Але поступові кроки до поліпшення ситуації помітні вже зараз. У поточних реаліях доводиться будувати свою діяльність на підставі всебічних знань про учасників ринку.

Наприклад, в нашому фонді Crypto Art ми запитуємо себе: якби ми були біржею і хотіли заробити на великих гравцях, що б ми робили, знаючи про них те, що ми знаємо? Детально відповідаємо собі на це питання і робимо все можливе, щоб не потрапляти в ситуації, де могли б стати схильними до маніпуляцій. Ми також уникаємо ситуацій, коли мимоволі (і, тим більше, вільно) можемо опинитися на стороні маніпуляції.

Коментарі - 21

+
+90
AleksandrBank
AleksandrBank
6 вересня 2018, 11:40
#
«Об этом «Минфину» рассказал Андрей Тонколитко, управляющий партнер криптовалютного фонда Crypto Art.» — это оправдание? Думаю до этого этот партнер всем своим клиентам советовал вложится в крипту, так как рост очевиден. Сейчас все аналитики и те кто потерял деньги клиентов будут сочинять истории, и кто в это виноват и манипулирует
+
0
Andrew Tonkolytko
Andrew Tonkolytko
9 вересня 2018, 16:43
#
У нас всегда был подход, что крипта это оооочень высокорисковый инструмент, и в портфеле инвестора должен рассматриваться именно с такой позиции. Будучи сторонниками здорового и осознанного подхода к принятию инвестиционных решений, мы считаем, что нет смысла «кричать» о перспективах, но надо раскрывать инвестиционную возможность с обеих сторон. Как со стороны потенциального профита, так и риска. И человек принимает решение об инвестировании или передаче средств в управление, с открытыми глазами, понимая риски. У нас в фонде подход именно такой: мы сами понимаем риски и объясняем их клиентам. По-другому не совсем корректно по отношению к инвестору. Эта статья несет информационный характер, чтобы дать читателям большее понимание рынка. Если у вас есть конкретные вопросы и вы хотите получить прямые ответы, приглашаю к диалогу в фейсбук: https://www.facebook.com/newdream1
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 вересня 2018, 11:48
#
Спасибо за ответ.
Помимо рисков, Вы рассказываете клиента о комиссии? Чтобы не получило так, что после спада, человек вложил, поднял 1,5% на росте, только когда выводит — получается в минусе?!
Так же по другим инструментам.

Не как не дойду до соц.сетей, нужно зарегистрироваться. Чувствую у меня там диалоги будут со многими :)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 вересня 2018, 11:52
#
AleksandrBank
«Не как не дойду до соц.сетей»

Только не соцсети, там и так банковских топ-менеджеров хоть пруд пруди,
а если ещё и среднее звено подтянется, то в банках вообще работать будет некому…
+
0
Йохан П.
Йохан П.
10 вересня 2018, 20:27
#
А о какой комиссии им рассказывать? Они разве сами выводят крипту в фиат? Есть 3545 тысяч сервисов, которыми можно воспользоваться, каждый со своими ограничениями и комиссиями. Это примерно как банк, когда эмитирует вам карту, говорит: а если вы будете пользоваться банкоматами чужих банков (а своих у нас и нет, такое тоже бывает), то с вас могут взять комиссию, которая сторонняя для нашего сервиса, для нашего банка. Все, этого достаточно. Что еще рассказывать о правилах третьих сервисов, которые выводят крипту в фиат? Что она есть, что она разная и что она зависит от суммы? Наверное, это говорят…
+
0
yarg
yarg
10 вересня 2018, 20:31
#
Реальные пацаны выводят не в Фиат, а в БМВ. Там проблем нет.
+
0
bampi
bampi
6 вересня 2018, 12:09
#
Да ладно, манипулировали, манипулируют и будут манипулировать. Вопрос, который первоочередный — в большей части неопытные, да и опытные так же, играют с инсайдерами. «Ручным» или «частникам» некогда применять и анализировать VPIN, а если к криптовалютам, то исходя из потоков перелива — PTAT. Поэтому все будет оставаться, как всегда — инсайдеры проглатывают жадность, надежды и неопытность.
+
+77
yarg
yarg
6 вересня 2018, 14:32
#
А смысл вкладыватся — если не манипулировать потом? на старость откладывать?
обычная история на любой бирже — купили «Хренькоины»
устроили хайп в стиле «Путин собирается признать Хренькоин альтернативой доллара в международных расчетах»
курс поднялся
продали Хренькоины

разницу пропили и ищем новый обьект хайпа.

иногда в чате при бирже переговоры проскакивают « что хайпить будем сегодня?»
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
6 вересня 2018, 14:50
#
27 января 2018, 15:09
# Южная Корея запрещает анонимную торговлю криптовалютами

Глупо отрицать, что уже произошёл переломный момент (с моей точки зрения) в торговле основными криптовалютами, и цены уже не пойдут вверх с этих уровней. Причин несколько: от старта введения многими странами ограничений и контролей, до простого изымания прибыли с этой затеи крупными держателями, которые заходили («инвестировали») на уровнях несопоставимых с настоящими.
Идея криптовалют, похоже, отпущена на самотёк в свободное плавание и будет являться источником длительной доходности для организаторов. С другой стороны, огромное количество мелких «инвесторов» и спекулянтов (ради которых и задумывалась вся эта идея), и кто не продал на уровнях конца прошлого года, будут вынуждены в зависимости от индивидуальной необходимости продавать с потерями, так как бывших уровней, похоже, мы не увидим никогда. Что в принципе и по логике вещей требовалось доказать…
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
6 вересня 2018, 14:51
#
Биткоин — санкционирован федрезервом и сильными мира сего для аккумулирования и последующего уничтожения избыточной долларовой ликвидности. Поэтому Ирану, как и другим странам незападного блока, следует обратить внимание на регулирование и фискализацию западных криптовалют в своих странах…Многие уже предприняли шаги в этом направлении, остальные всё ещё находятся в процессе…
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/112247/
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
6 вересня 2018, 14:56
#
«Биткоин — санкционирован федрезервом и сильными мира сего для аккумулирования и последующего уничтожения избыточной долларовой ликвидности.» — Жирировский даже такого не придумал бы.
+
0
Winstrolll
Winstrolll
7 вересня 2018, 11:26
#
Какого тогда хомячки радуются, когда биток начинает стоить больше в баксах? аккумулирования и уничтожения, ага.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
9 вересня 2018, 12:31
#
Всё правильно — аккумулируют свои доходы в баксах
и уничтожают чужие доходы в баксах и именно жителей третьих стран.

semenvekselberg приводит в пример Иран, я тоже готов Иран привести в пример…

В то время, когда на мировых биржах курс битка колебался в диапазоне $6 200 — $6 400,
на иранской бирже EXIR цена биткоина достигла отметки $26 000.

Догадайтесь с первого раза — кто покупал биток на иранской бирже — правильно, исключительно иранцы.
Но ведь цена битка в мире на этот момент ровно в четыре раза ниже, значит все эти покупатели одномоментно стали беднее в четыре раза.
+
0
yarg
yarg
10 вересня 2018, 13:11
#
Лучше поинтересуйтесь — а кто там продавал битки иранцам.
Не те ли, кто год до этого верещали о «крахе доллара и приходе святого битка».
А потом купили битки в Китае по 6000, продали на волне паники в Иране по 26000 — и поехали на Мальдивы.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 вересня 2018, 13:31
#
Мне без разницы, кто на этом заработал, может даже братья Уинклвоссы — но точно знаю, что покупатели-иранцы реально влетели на деньги…
+
0
yarg
yarg
10 вересня 2018, 13:45
#
С учетом централизации СМИ и пропаганды в Иране — влетели они в пользу деятелей из иранского правительства. Удачи им.
+
0
Danconia
Danconia
9 вересня 2018, 12:10
#
Крипта, форекс, казино и лотерея это торговля мечтой сюда же Брайан Трейси, Киосаки, Бодо шеффер, Бизнес Молодость и т.д и т.п. все они торговцы мечтой, и самое главное как и в лотерее на миллион проигравших, надйется горстка выигравших по-крупному.

Люди проиграв все равно возвращаются, зная про манипуляции и т.д. + население обновляется каждые 10 лет подрастает новое поколение тех кто, еще не играл.
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
6 вересня 2018, 20:47
#
Биткоин- не дрова, дом не протопить. Дрова лучше, они всегда дорожают.
+
0
Йохан П.
Йохан П.
6 вересня 2018, 22:03
#
И хорошо, что манипулируют (если манипулируют). Больше волатильность — больше шансов для получения прибыли…

У меня например роботы хорошо поймали и вчерашний, и сегодняшний движ.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 вересня 2018, 12:00
#
Если вы на этом заработали, значит кто-то на этом потерял — всё справедливо…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
9 вересня 2018, 12:16
#
Цена Ethereum опустилась ниже $200.
Цена Bitcoin опустилась до $6200.

Заместитель министра финансов Украины Сергей Верланов выразил мнение, что операции с криптовалютами должны облагаться налогом на доходы физических лиц в размере 19,5%.
По словам чиновника, проблема с налогообложением криптовалют сильно преувеличена, а потому может быть легко решена.

Неужели такая неприметная новость смогла так обвалить курс крипты…

Кстати, недавние новости о признании Ираном майнинга в качестве отдельной отрасли привели к ошеломляющему всплеску интереса к криптовалюте в стране.
На местной бирже EXIR цена биткоина достигла отметки $26 000 буквально в течение нескольких часов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися