Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 вересня 2018, 16:37

Рівновага Неша і американський фондовий ринок

Американський фондовий ринок знаходиться зараз на історичних максимумах і природно виникають питання з приводу того як довго ще триватиме ралі. Іншими словами наскільки ціна американських акцій відхилилася від їх фундаментальної вартості. В умовах залежності будь-якої економіки світу від глобальної кон'юнктури, потрібна велика холоднокровність стверджувати, що стан економіки США дозволяє залишатися фондового ринку несприйнятливим до стану фондових ринків інших країн. Рано чи пізно обвал станеться. Але як скоро? Сьогодні я б хотів приміряти базові концепції теорії ігор до положення фондового ринку США, щоб показати, що він зараз є кращою з гірших альтернатив.

Американський фондовий ринок знаходиться зараз на історичних максимумах і природно виникають питання з приводу того як довго ще триватиме ралі.

Тиск на основні валюти з боку долара плавно наростає в очікуванні звіту по безробіттю, дані з фабрик США за серпень переповнені оптимізмом. Повідомлення що американський фондовий ринок «ось-ось впаде» поступово залишають інформаційний фон і заміщаються повідомленнями про відмінний стан економіки, хорошим станом справ американських компаніях. Саме в такій атмосфері, коли фонду намагається залишити позаду історичні максимуми повинні почати з'являтися «marginal buyers» (останні покупці) на американському ринку. Ні це не попередження, адже до «чорного лебедя», як відомо підготуватися неможливо. Але для його реалізації обов'язково передує нерівновага в очікуваннях, що формує критичний розрив між ціною і вартістю.

У нашому випадку, для американського ринку, цю нерівновагу формується безальтернативним становищем американських активів щодо активів інших країн. Тобто на питання, «а де ще шукати прибутковість крім американських активів?» чіткої відповіді немає. Як мені здається, ситуація нагадує на рівновагу Неша, де кожному учаснику не вигідно відхилятися від вибору, коли інші цього не роблять, хоча сам вибір може і не бути оптимальним. Чи не оптимальний вибір, в контексті американських активів, якраз означає значно відхилився від фундаментальної вартості.

Це можна схематично зобразити наступним чином:

Представлено дві альтернативи, американські активи і скажемо, золото. Прибутковість першого Rrisk., Другого Rdef.

Rrisk. — Прибутковість вище, ніж прибутковість захисного активу, але значення ризику збільшується.

Rdef. — Прибутковість захисного активу, низьке значення ризику

Stick — означає стратегію дотримуватися інвестування в американські активи, Deviate — відхилитися на користь захисного активу, яке зараз знижується і тому має негативний дохід на капітал. Для простоти негативна прибутковість прийнята за 0.

У відсутності координації дій, учасники будуть залишатися в рівновазі Rrisk., Rrisk., Хоча оптимальне співвідношення risk / reward могло б забезпечувати рівновагу Rdef., Rdef., Якби обидва учасники його вибрали. Перехід з першого рівноваги можливий в разі змови. Перекладаючи це на мову ринку, «змова» можливий в разі виникнення шоку, тобто поява загальнодоступної інформації, яка виявляє можливість координації дій для переходу в новий стан. Але шок, як відомо, завжди несподіваний.

Звичайно схема досить спрощена, але як мені здається, може стати ще одним поясненням природи шоків. Для США такою несподіванкою, повинен очевидно стати шок внутрішнього попиту.

Переходимо до традиційної частини огляду.

На ринках, що розвиваються продовжує лютувати чума, але якщо ліра відчула полегшення то аргентинський песо і ранд перейшли в ледь не вільне падіння. Вчора ранд за день втратив 3.2% проти долара, максимальне зниження з листопада 2010, після того як уряд оголосив про перехід в рецесію. Номіновані в Ранде облігації уряду різко подешевшали, фіскальна політика під загрозою, як у випадку і з Аргентиною.

Нові тарифи на експорт в Аргентині як міра для балансування бюджету ринок визнав неефективним, з кінця минулого тижня валюта втратила майже 24%.Російський рубль на їх фоні виглядає досить стабільною валютою. Країни в занепаді ймовірно будуть вирішувати проблеми через екстрені кредити МВФ. Вони завжди неприємні для урядів, так як вимагають структурних реформ, фіскальної дисципліни (часто скорочення соціальних витрат), що завжди політично незручно для влади.

У той же час виробнича активність в США виросла в серпні до максимального значення за 14 років завдяки зростанню нових замовлень, але поки драйвером залишається виключно внутрішній попит. Опитування від ISM серед менеджерів у виробництві попередив про те, що пік досягнуто, і в найближчі місяці очікується падіння експортних замовлень з-за сильного долара. Фабрики також доповіли про підвищення найму, що є хорошим сигналом для Payrolls в серпні. Уповільнення у виробництві також списали на дефіцит робочої сили, цей тренд скоріше проявить себе в звіті в п'ятницю.

За EUR/USD очікується стабілізація близько рівня 1.15, пара може знизитися до цього рівня завдяки новинам про нові тарифи. Подальший тренд буде поставлено, власне, звітом по безробіттю.

Цим, я закінчую наш огляд і хочу нагадати, що в кращих інтересах Tickmill UK бачити, як процвітають наші трейдери. Спробуйте наші торгові умови і оціните перевага.

Блог на minfin.com.ua. Тут завжди можна знайти мої свіжі ідеї по ринку.

Джерело: Мінфін