Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 серпня 2018, 11:10

Навіщо центробанкам цифрові гроші

Все більше держав хотіли б отримати свою національну криптовалюту.

Все більше країн хочуть отримати свою національну криптовалюту
ejednevnik-farser.info

Багато урядів зараз вивчають можливість створення цифрових валют центральних банків (ЦВЦБ). Щоправда, ЦВЦБ і криптовалюта — не одне й те саме.

Національні цифрові валюти повністю централізовані, оскільки знаходяться під контролем уряду. Вони також неанонімні, їх неможливо майнити і, як правило, вони підкріплені фіатними валютами або іншими цінностями. І якщо країни досягнуть успіху у впровадженні ЦВЦБ, національні цифрові валюти можуть послугувати в якості альтернативного безпечного, надійного і зручного платіжного інструменту, — пише PaySpace.

Видання проаналізувало, як в різних країнах впроваджують або тільки планують запустити централізовані цифрові валюти.

Еквадор

Еквадор довгі роки страждав від серйозної фінансової кризи, через що країна була змушена прийняти долар США в якості валюти. Щоб стабілізувати національну грошову систему, в 2014 році Конгрес Еквадору вирішив впроваджувати цифрову валюту поряд з доларом. План полягав у створенні першої у світі державної електронної платіжної системи (Sistema de Dinero Electrónico) з цифровими грошима як засобом платежів.

Венесуела

У грудні минулого року в умовах безпрецедентної економічної кризи Венесуела представила концепцію власної цифрової валюти. Оскільки валюта підтримується нафтою, її назвали El Petro (від іспанського слова «petroleo»). Емісія 100 млн Petro відбулася на початку січня. З того часу президент Венесуели Ніколас Мадуро намагається всіляко розширити прийняття El Petro. Введені навіть спеціальні знижки — платити податки за допомогою Petro тепер на 10% вигідніше, ніж в боліварах.

Японія

Консорціум японських банків на чолі з Mizuho Financial Group та Japan Post Bank просуває ідею запуску нової цифрової валюти. Очікується, що токен під назвою J-Coin вийде до Олімпійських ігор 2020 року в Токіо. Основна мета J-Coin — скоротити використання готівки, оскільки в даний час на готівку припадає 70% всіх транзакцій в Японії. Очікується, що нова валюта буде конвертуватися в ієну з розрахунку 1 до 1. J-Coin розробляють таким чином, щоб його можна було використовувати на будь-якому смартфоні за допомогою QR-кодів.

Швеція

Центральний банк Швеції зараз вивчає можливості технології блокчейн. Більш того, Riksbank також розглядає можливість створення національної цифрової валюти eKrona. Якщо електронна крона буде випущена, її почнуть використовувати поряд зі звичайними грошима. З введенням електронних грошей у Швеції є всі шанси побудувати повністю безготівкове суспільство.

Естонія

Естонія планує запустити власну цифрову валюту Estcoin на блокчейні. За словами представника уряду, Естонія може використовувати Estcoin як кріптотокенив рамках своєї програми E-Residency, яка дозволяє іноземцям отримувати державні ID-карти.

Коментарі - 2

+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
22 серпня 2018, 13:50
#
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/112247/
+
0
yarg
yarg
22 серпня 2018, 17:37
#
Хорошое криптоложество, годное. Правда не раскрыта тема зачем российский Центробанк вводит «национальную Российскую Цифровую Валюту „Деревяшкинс“. Тоже по требовнию „рептилоидов, управляющих миром“? Или есть другие причины?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися