Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2018, 13:14

Суд визнав незаконним виведення кредитів з Імексбанку

Суд визнав недійсним нікчемний договір поступки прав вимоги за кредитами, укладений між Імексбанком і компанією «Дасті».

Суд визнав недійсним нікчемний договір поступки прав вимоги за кредитами, укладений між Імексбанком і компанією «Дасті».
Фото: censor.net.ua

Господарський суд Одеської області 15 серпня 2018 року задовольнив позов Імексбанку у справі № 916/1253/15 про визнання недійсним нікчемного правочину (договір відступлення прав вимоги) та застосування наслідків його недійсності (повернення кредитних договорів та поновлення за банком прав вимоги за кредитними договорами).

Суд підтвердив той факт, що єдиним законним кредитором за цими кредитними договорами був та залишається банк.

У результаті укладення цього нікчемного договору право вимоги за 23 131 кредитом фізичних осіб, на загальну суму на момент відступлення у понад 307,9 млн грн, перейшло від банку до компанії «Дасті».

«Призначена до сплати банку винагорода в процентному співвідношенні до відчужуваного портфелю склала лише 9,05%. При цьому, лише частина цієї суми — 2 075,34 грн – оплачувалась реальними коштами. Решта – мала надійти «за рахунок надходження» грошових коштів шляхом вчинення внутрішньобанківських проводок, при тому, що коштів на коррахунку банку не було», — йдеться в повідомленні ФГВФО.

Однак навіть передбачений договором відступлення формальний порядок «розрахунків» не було дотримано. Відповідний рахунок за кодом ЄДРПОУ 20971504 (АТ «Імексбанк») взагалі не відкривався у банку, натомість було відкрито рахунок за тим же номером, але за іншим, ніж передбачено договором відступлення, кодом ЄДРПОУ 39385401 (ТОВ «Компанія Дасті»). Тобто зрештою, всі акумульовані ТОВ «Компанія Дасті» кошти були спрямовані на рахунок самої ж ТОВ «Компанія Дасті», що на переконання останньої свідчило про здійснення належного розрахунку.

Тривалість розгляду вказаної судової справи пояснюється запеклим супротивом опонентів банку. Як наслідок, у даній справі тричі змінювався головуючий суддя, що призводило до початку розгляду справи заново, та декілька разів призначалась судова експертиза.

Коментарі - 3

+
+22
Rybalove
Rybalove
20 серпня 2018, 14:16
#
Вопрос что за это время осталось от портфеля кредитов…
+
0
Million Dollarov
Million Dollarov
9 вересня 2018, 9:22
#
Какой там может быть портфель в этом банке. Они же сами переуступили.
+
0
Rybalove
Rybalove
10 вересня 2018, 9:49
#
Правильно. и те, кому они переуступили, наверняка все уже распродали…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися