Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 серпня 2018, 8:26

НБУ пояснив, як впливатиме на Україну валютна криза в Туреччині

Україна слабо інтегрована у світовий фінансовий ринок, відповідно, напружена економічна ситуація в Туреччині і на світовому ринку особливо не вплине на національну економіку. Про це повідомив заступник глави Нацбанку України Олег Чурій, передає «Інтерфакс-Україна».

Україна слабо інтегрована у світовий фінансовий ринок, відповідно, напружена економічна ситуація в Туреччині і на світовому ринку особливо не вплине на національну економіку.
Фото: Мінфін

«З огляду на те, що у власності нерезидентів перебуває незначна частка українських державних облігацій, відплив капіталу з Туреччини і викликаний ним спад апетиту інвесторів до активів країн, що розвиваються, не матиме суттєвого впливу на Україну, зокрема на валютний ринок, у короткостроковій перспективі», — сказав він.

За оцінками регулятора, з часом українська економіка може опосередковано відчути наслідки ситуації в Туреччині через зовнішню торгівлю, оскільки Туреччина є одним із найбільших ринків збуту української продукції (6,4% вітчизняного товарного експорту в 2017 році).

«Стрімка девальвація ліри і загалом проблеми на фінансовому ринку Туреччини можуть викликати зниження платоспроможного попиту в країні і, відповідно, спричинити скорочення обсягу експорту з України. Крім того, знецінення ліри до долара США може спричинити погіршення конкурентоспроможності вітчизняного експорту порівняно з турецькими товарами на третіх ринках», — пояснив Чурій.

Читайте також: Як заробити на кризі й куди вкладати гроші

Окрім цього, заступник глави НБУ нагадав, що США нещодавно підвищили мита на сталь та алюміній із Туреччини. Відповідно, слід очікувати вивільнення частини продукції, що направляється в США, і, як наслідок, зниження цін на чорні метали в регіоні.

Водночас Чурій зазначив, що девальвація ліри може мати позитивний вплив на економіку України.

«Зміцнення гривні щодо ліри може привести до здешевлення турецької продукції в доларовому еквіваленті. Це не лише зменшить обсяг імпорту в грошовому виразі, а й стане хорошою новиною для українських споживачів загалом. Зокрема, це стосується турецьких овочів і фруктів, одягу та взуття, які мають суттєву вагу в споживчому кошику в Україні», — прокоментував він.

Читайте також: Нова криза не за горами: як вона вплине на Україну

Заступник глави НБУ зазначив, що розвиток економічної ситуації в Туреччині має важливі уроки для України.

Що трапилося: Національні валюта Туреччини 13 серпня обвалилася до історичного мінімуму. 

  • Причинами падіння курсу турецької ліри стали зростаючі політичні і економічні протиріччя з США. Відносини знову загострилися 1 серпня, коли американський Мінфін ввів санкції проти турецьких міністра юстиції Абдулхаміта Гюля і глави МВС Сулеймана Сойлу.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 8

+
+85
philosoph
philosoph
17 серпня 2018, 8:29
#
Ясно, песня все хорошо прекрасная маркиза
+
+112
rusgl
rusgl
17 серпня 2018, 8:43
#
>> Украина слабо интегрирована в мировой финансовый рынок… ситуация в Турции и на мировом рынке особо не повлияет на национальную экономику…

Дежавю какое-то…
2009 год, Тимошенко — Финансовый кризис практически не коснется Украины, т.к. Украина мало интегрирована в мировую экономику.

И эти люди рулят в нашей стране :(
+
+15
laa1999
laa1999
17 серпня 2018, 9:14
#
А что сейчас мировой кризис? Кризис в наших партнеров — РФ и Турции, но не мировой…
+
0
rusgl
rusgl
17 серпня 2018, 9:43
#
https://minfin.com.ua/2018/08/16/34591218/
+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
17 серпня 2018, 9:40
#
Зацепит и еще как, с учетом того, что у нас у самих не «лады».
+
+10
sergodua
sergodua
17 серпня 2018, 9:57
#
Украину это однозначно не коснется, т.к. народ уже привык к валютным колебаниям и постоянной девальвацией, для нас это уже норма. А если и коснется в виде полного краха и дефолта, то можно сказать, что Турция виновата своим кризисом…
Гривна уже просела за короткий промежуток времени почти на 2 грн — но «Украину это не коснется».
+
+10
Саша Ник
Саша Ник
17 серпня 2018, 10:28
#
У них теперь одна мантра не все проблемы — сезонный фактор и аграрное государство.
+
+106
Corolla
Corolla
17 серпня 2018, 10:34
#
Все наши управленцы напоминают мне «Хамелеон» Чехова. Как кризис, так у наша экономика слабо интегрирована, а как надо перед электоратом засветиться — так Украина чуть ли не основной игрок мирового рынка…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися