Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 серпня 2018, 7:52

Чи варто поспішати скуповувати валюту

Минулого тижня гривня обвалилася. На торгах долар виріс відразу на 37 копійок — з 26,73 / 26,76 до 27,10 / 27,125 гривень, а курс продажу в обмінниках досяг 27,40.

Основних причин різкої девальвації гривні було декілька:

1) Зростання попиту на валюту з боку імпортерів для оплати своїх контрактів, а також «дочок» іноземних компаній для репатріації дивідендів. Найпомітнішими покупцями були трейдери енергоносіїв та великі рітейлери. Перші скуповували валюту на побоюваннях зростання цін на нафту і газ, другі — оплачували продукти харчування і електроніку для подальшого продажу на українському ринку;

2) Збільшення попиту на готівкову валюту з боку аграріїв і населення. Сільгоспвиробники продають частину свого врожаю за готівковий розрахунок і купують про запас на ці гроші валюту. Витрачати її вони будуть вже в період підготовки до нового сезону, тобто восени та взимку.

Населення, спостерігаючи зростання курсу в обмінниках, збільшило скупку валюти на побоюваннях подальшої девальвації.

Саме готівковий ринок був однією з основних причин курсової лихоманки минулого тижня. На це вказує той факт, що при зниженні ліквідності в банківській системі (коррахунки банків впали з 50,7 млрд гривень до 44,7 млрд) — долар на міжбанку постійно зростав. Причина - скупка валюти для подальшого перепродажу через обмінки. Якби головним фактором були б дії на торгах юридичних осіб, то при такому падінні коррахунків курс мав би просідати;

3) Розгойдування ринку за рахунок операцій українських і міжнародних спекулянтів. Наші любителі пограти з курсом скуповують валюту на міжбанку і потім перепродують її на готівковому ринку, де котирування істотно вище. А міжнародні гравці фіксують прибуток у валюті після погашення в кінці липня Міністерством фінансів гривневих ОВДП, які іноземці купили цієї зими. Нерезиденти заробили не тільки процентний дохід, а й виграли за рахунок різниці  курсів в ціні входу в ці папери та виходу з них. Взимку вони продавали валюту, щоб отримати гривню для оплати ОВДП за ціною близько 28 гривень, а зараз вони конвертують отриману після погашення паперів гривню за нижчим курсом;

Читайте також: Де уряд шукатиме гроші

4) Затримки з отриманням траншу МВФ, проблеми з наповнюваністю бюджету, дірки в Пенсійному фонді, непрацююча економіка — все це створює суттєві проблеми в частині фінансування видаткової частини бюджету. При плануванні бюджету на цей рік Кабмін і Міністерство фінансів закладали курс близько 30 гривень. Чинний зараз офіційний курс в межах 27 гривень призводить до недоотримання доходів від митних зборів.

Жити за коштами і фінансувати видаткову частину в межах реальних надходжень чиновники не хочуть. Скоро вибори і ризикувати своїм кріслом ніхто не буде. Тому їх влаштовує зростання курсу, яке призводить до формального збільшення доходів бюджету від податків і зборів.

Надалі девальваційний податок вдарить по всім верствам населення і бізнесу у вигляді нового збільшення цін, але це вже буде потім. А відрапортувати про виконання показників бюджету і хоча б частково виконати популісткі обіцянки, не підкріплені зростанням реальної економіки — треба зараз. Тому чиновники дещо лукавлять, кажучи про їхню велику стурбованість зростанням курсу;

5) Небажання експортерів активно продавати валюту на очікуваннях подальшої девальвації. Вони не поспішають продавати всю валюту, обмежуючись зараз тільки обов'язковими продажами. Логіка проста: «навіщо продавати все сьогодні, якщо завтра буде дорожче».

Поки тренд по курсу на міжбанку не зміниться, експортери не будуть поспішати продавати всю валюту, витрачаючи її тільки в мінімальних обсягах під свої господарські операції.

В якійсь мірі заручником ситуації, що склалася став і сам Нацбанк. Він вимушений балансувати між жорсткими обмеженнями МВФ і реальним станом справ в економіці.

Читайте також: Українці повинні заробляти на сезонності

Весь минулий тиждень НБУ намагався гасити валютний ажіотаж то за рахунок вербальних інтервенцій у вигляді пояснень, що все під контролем, то за рахунок виходів на ринок з продажем валюти. Але навіть виброс на ринок регулятором за останні чотири дні минулого тижня не менше $ 200 млн через аукціони і Matching — не дозволив утримати курс в межах нижче 27 гривень. Це говорить про глибину проблем на валютному ринку, як би не хотіли нас переконати в зворотному чиновники.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Завершення періоду скупки валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів. Це знизить тиск на курс до кінця першої декади місяця;

2) Поведінка готівкового ринку і дії спекулянтів. Головний фактор цього тижня. Якщо попит на готівкову валюту продовжить рости, то котирування готівкового долара знову будуть значно перевищувати курс міжбанку. Це призведе до чергових спекулятивних переливів валюти з міжбанківського ринку в обмінки і підтягне курс на торгах до нових рівнів готівкового ринку. Природною межею зростання котирувань в цій ситуації буде фізичний обсяг попиту на валюту з боку громадян.

Як тільки готівковий ринок упреться в потолок за попитом — міжбанк почне поступово стабілізуватися, скорочуючи різницю між готівкою і безготівковими курсами. Це знизить спекулятивний дохід за такими операціями і стабілізує курс;

3) Господарська діяльність компаній, тактика Нацбанку на валютному ринку під час проведення інтервенцій і погашення гривневих ОВДП. Як би не хотіли експортери продовжити період зростання курсу і отримання девальваційних надприбутків — обсягів обов'язкових продажів їм не вистачатиме для покриття всіх поточних господарських витрат.Це змусить компанії активніше продавати валюту і збільшить пропозицію на міжбанку.

Продаж відсутньої валюти Нацбанком на минулому тижні зміг тільки частково стримати котирування міжбанку. Але поступово гривнева ліквідність в системі знижується, що зв'язує руки спекулянтам і стимулює банки до продажу власної валюти з позиції для підтримки нормативів ліквідності. Це працює на гривню.

Проти нацвалюти може зіграти погашення найближчим часом нової порції ОВДП. Це як мінімум ще 2-2,5 млрд гривень. Частина цих коштів може вийти на валютний ринок і знову тиснути на курс.

Поки ситуативні перекоси попиту та пропозиції минулих днів призвели до зростання девальваційних настроїв на ринку, що також психологічно штовхає валюту вгору. Але якщо НБУ вдасться переламати ситуацію на торгах і своїми інтервенціями розгорнути ринок в сторону зміцнення гривні — експортери перестануть притримувати валюту, що частково посилить позиції нацвалюти.

У будь-якому випадку, на цьому тижні Нацбанк залишиться основним гравцем на міжбанку.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на тиждень:

6 — 9 серпня (понеділок-четвер). Основними маркерами ринку в цей період будуть поведінка готівкового ринку та дії Нацбанку. Обсяги операцій складуть до $ 410-450 млн при укладанні до 580-610 угод.

Пік активності буде спостерігатися в період вівторок-четвер, тому що бізнесу не завжди вигідно «морозити» гривню для купівлі валюти перед вихідними і тому в понеділок попит буде трохи нижче.Проти гривні зіграє погашення в цей період ОВДП на суму до 2,5 млрд гривень, частина з якої піде на валютний міжбанк.

Курсові інтереси великих експортерів та дії спекулянтів будуть спрямовані на подальшу розкачку курсу за рахунок завищення котирувань при продажах валюти «дочкам» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Але ці покупці швидко закриють свої позиції і попит на валюту з їх боку знизиться.

При масованих продажах валюти з боку Нацбанку — у гривні є реальний шанс частково зміцнитися. Великі імпортери поки скуповують валюту на побоюваннях подальшої девальвації, але якщо ринок розгорнеться — покупці перестануть на ажіотажі вигрібати на міжбанку всю валюту і почнуть вичікувати корекції курсу. Це послабить тиск на гривню.

9 серпня (п'ятниця). Ми очікуємо зниження обсягів угод і активності клієнтів за рахунок ефекту кінця робочого тижня. Обсяги операцій за нашими розрахунками не перевищать $ 340-380 млн при укладанні до 480-530 угод.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує досить складну ситуацію з частою зміною котирувань в обмінниках протягом дня.

З одного боку — поки попит на готівкову валюту з боку аграріїв і населення буде високим це створює тиск на готівковий курс, що буде провокувати і міжбанк на зростання котирувань.

З іншого боку — платоспроможність населення залишається на низькому рівні, що призводить до фізичного обмежування зросту котирувань в обмінниках.

Ми все ж вважаємо, що готівковий ринок найближчим часом зупинить своє стрімке зростання і станеться плавна корекція курсу в обмінниках з метою в межах коридору 26,90-27,10 гривень.

Як тільки зупиниться зростання готівкового курсу — знизиться тиск і на міжбанк. Спред по долару в банках складе до 25 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 20 копійок.

На міжбанку. Поведінка НБУ, дії великих гравців і співвідношення готівкового та безготівкового курсів будуть визначати тренд на міжбанку. При зниженні ажіотажу на готівковому ринку і падінні котирувань в обмінниках — істотно зменшиться роль спекулятивного чинника переливу валюти з безготівкового на готівковий ринок, що перестане тиснути на курс.

Нацбанку доведеться періодично виходити на торги для зняття курсового тиску на гривню і «підштовхування» ринку до розвороту тренда.

Ми припускаємо на цьому тижні поступову корекцію курсу долара зі зміною психологічного настрою ринку в бік незначного відкату котирувань.

Для посилення ефекту від своїх інтервенцій НБУ буде застосовувати не тільки продаж валюти через «тихий» Matching, але й більш публічну форму аукціонів. Обсяги інтервенцій будуть в межах $ 10-50 млн. Виходи Нацбанку з продажами від $ 100 млн малоймовірні. Регулятор витратив тільки за минулий тиждень не менше $ 200 млн на утримання гривні від обвалу і значних скорочень резервів він вже допускати не може.

«Мінфін» прогнозує поступову корекцію курсу і котирування безготівкового долара в межах коридору в 26,90-27,15 гривень к кінцю тижня.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 12

+
+160
Vovulchik
Vovulchik
6 серпня 2018, 9:49
#
Мудрый на чужих, умный на своих, дурак ничему…
«Пересчитайте мой валютный кредит по курсу 5,00!!!», «Кто будет покупать по 12,00 — пожалеет!», «Экономически обоснванный курс не выше чем… »,…
Сколько можно задавать этот вопрос? Конечно нужно! Сбережения в нашей стране можно держать только в валюте — и никак иначе. Тем более небольшие. Тот курс который сиюминутно кажется завышенным — спустя год вспоминается с улыбкой и мечтой «купить бы по тому курсу». Плюс минус 20грн на 100usd — погоды не делают, это мизер по сравнению с периодическими кидками на курсе в разы за последние несколько лет «потужных, и ришучых».
+
+26
SergS7
SergS7
6 серпня 2018, 19:30
#
У валюті — варіант зручний, але не найбільш вигідний. Наприклад горілка і сигарети за 10 років виросли в 10 разів, долар — лише в 5,5 разів. А безперечним лідером є кухонна сіль. 30 років тому вона коштувала 4 коп., при курсі чорного ринку 10 руб. за 1 дол., 1/250 долара. Зараз сіль коштує 1/4 долара. Підйом в доларовому еквіваленті — у 63 рази!
+
0
DataProvider
DataProvider
7 серпня 2018, 9:19
#
Тут вопрос ликвидности.
Валюту можно легко обменять на гривну или почти любой товар по цене близкой к рыночной. А водку?
Для меня, например, она обладает нулевой ценностью. «За бутылку» сейчас уже мало кто работает. Я точно не буду. И среди моих знакомых — никто не станет. И менять что-то на водку не стану. Быстро продать ящик водки тоже задача не из простых.
Или тем более соль.
Так что всё эти «прибыли» — на бумаге исключительно.
+
+178
AleksandrBank
AleksandrBank
6 серпня 2018, 9:52
#
Сейчас сильно давит психологический фактор — зачем продавать доллар сейчас, когда он ч/з пару дней или неделю будет дороже. Компании не спешат скидывать, другие наоборот спешат купить валюту для оплаты импорта в т.ч. энергоносители (заметили цены на бензин выросли на 50 коп на прошло неделе ОККО, ВОГ и т.д.); торговля также вся перевела расчет к курсу 27,50, некоторые и выше; новость что у нас на счетах всего 2 млрд.грн — подлила масла в огонь; а также с МВФ до сих пор мы не пришли и согласовали много вопросов, в «попихах» Президент отменяет поправки, которые его же фракция и «подсунула».
У всех настрой что доллара дешевого не будет, это давит на рынок. Просто НБУ за прошлую неделю влил валюты сколько, сколько он осенью или зимой иногда не сливал, так долго продолжаться не будет.
Если смотреть правде в глаза, то рост сейчас не смертельный, тут больше психологически, что это происходит в конце июля-начале августа. А объяснения от Правительство, почему нас всего было 2 млрд грн на счетах — потмоу что мы не выполнили план привлечения, вопрос- кто мешал в начале года? С тем же ЕС и МВФ? Т.е. весь план развития государства строится на ПЛАНЕ ЗАЙМОВ, а не ПЛАНЕ РАЗВИТИЯ! Вот ответ «тупой» политики и наивности политиков, которые несут ответственность за происходящее.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116602/
+
0
green123
green123
6 серпня 2018, 20:15
#
+++++, поддерживаю, советую всем: есть свободная гривна — покупай валюту и не жалей
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 серпня 2018, 11:29
#
Сейчас будет неделя-две чтобы купить по норм.курсу. Потом думаю опять будет рост.
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
6 серпня 2018, 13:15
#
Покупать можно злотый и евро, для корзины. А доллар наверное смысла нет.
+
0
SergS7
SergS7
6 серпня 2018, 19:32
#
А нічого, що євро уже 10 років дешевшає по долару, з 1,50 до 1,15?)
+
0
AlexZag
AlexZag
7 серпня 2018, 10:26
#
В прошлом году евро бы 1,06 и потом падал до 1,03. В этом году был 1,23. Это рынок и колебения здесь это норма.
+
0
Александр Кайт
Александр Кайт
6 серпня 2018, 14:20
#
«Минфин» прогнозирует постепенную коррекцию доллара и котировки безналичного доллара в пределах коридора в 26,90-27,15 гривен к концу недели.

смелое заявление :)
+
0
kozyrev
kozyrev
6 серпня 2018, 15:08
#
Ну, чего ж? Сейчас вот идет на межбанке 27,06/27,09 гривен.Так что до их прогноза коридора 26,90-27,15 гривен к концу недели, если такими темпами пойдет — вполне реально.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 серпня 2018, 15:44
#
НБУ просто решил идти до конца, продал на пике валюту по 27,15. Я думаю в конце дня частично скупал обратно. Дожал спекулянтов и те сдались, экспортеры ждать долго не могут, вот и начали продавать. Сейчас Нерезы не давят и не давят вывод дивидендов так сильно, как и возмещений НДС нету.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися