Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 серпня 2018, 12:27

Де уряд шукатиме гроші

Залишки на єдиному Казначейському рахунку знизилися до менше ніж 2 млрд грн, це один із найнижчих показників з початку 2014 року. Чому так сталося, та де уряд буде шукати гроші, в своєму блозі на НВ написав аналітик ICU Михайло Демків.  

Варто зазначити, що дані стосовно залишків доступні лише на початок кожного місяця, але між цими датами залишки можуть кардинально відрізнятися. Так, у лютому 2014 року залишок на ЄКР кілька разів опускався нижче від мільйона гривень – це в тисячу разів менше, ніж сьогодні.

Обмежений фінансовий ресурс Казначейства вже мав наслідком затримки із перерахуванням соціальних виплат – коли в Пенсійного фонду був касовий розрив між надходженнями та необхідністю здійснювати виплати, ресурси Казначейства унеможливлювали невідкладне надання фонду позики.

Надходження до державного бюджету відстають від планових приблизно на 20 млрд грн, водночас видатки фінансують практично в повному обсязі. Проти Мінфіну грало зміцнення гривні, внаслідок чого скарбниця отримала дещо менші митні платежі. Надходжень від приватизації ще не було, як і самої приватизації. Також, минулого року помітний ефект мала конфіскація коштів.

Варто очікувати, що Мінфін шукатиме додаткові джерела надходжень. Зокрема, очікується 5,5 млрд грн від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який позичав в уряду кошти для здійснення масових виплат клієнтам збанкрутілих банків. Після того, як запустили продажі кредитів та іншого майна цих фінустанов, фонд може поступово розраховуватися за боргами, накопичивши приблизно 7 млрд грн на рахунках. Іншим великим джерелом має бути перерахування дивідендів від Нафтогазу – приблизно 17 млрд грн до кінця року.

Мінфін буде продовжувати виходити на ринок внутрішніх запозичень. Так, на минулому аукціоні ставка запозичення за 6-місячними ОВДП зросла на 0,3 п.п. – до 18%. Додатковим джерелом грошового ресурсу мають стати місцеві бюджети, які внаслідок децентралізації накопичили на депозитах щонайменше 15 млрд грн. Зважаючи на порівняно низьку ставку, як правило 10-10,5%, місцеві ради можуть розмістити частину цих коштів в ОВДП під вищу дохідність.

У будь-якому разі, для уникнення ситуації з затримками платежів у передвиборчий рік, Мінфіну доведеться креативно підходити до питання фінансування бюджету.

Коментарі - 12

+
+109
AleksandrBank
AleksandrBank
3 серпня 2018, 12:32
#
«Где правительство будет искать деньги» — ответ простой, у народа. Как всегда.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
5 серпня 2018, 22:05
#
Тільки не у його найбагатшой частини, звісно
+
0
Maleficarum
Maleficarum
3 серпня 2018, 13:29
#
«Поступления в государственный бюджет отстают от плановых примерно на 20 млрд грн, при этом расходы финансируются практически в полном объеме.» Вот это не могу понять. Бюджет и так дефицитный. Так поступления в бюджет идут по графику дефицитному или дырка дефицита ещё выросла на двадцать ярдов?
+
+15
Олег Шишов
Олег Шишов
3 серпня 2018, 14:57
#
«Где правительство будет искать деньги». Известно где! Дадут разнарядку и рванут всякие налоговики, пожарники и прочие персонажи ночных страшилок для взрослых доить предприятия. В этой стране на другие методы ни фантазии, ни образования у чиновников нет. Знают только команду «ОТЖАТЬ».
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
3 серпня 2018, 16:49
#
Это метод кропотлив и не даст сильно результатов, к своим с БПП, НФ, Воли Народа и Рыгов и т.д. — они же неполезут!
А вот придумать новый налог по «поборам» для физ.лиц. — легко, и сразу действует.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
3 серпня 2018, 19:59
#
И тут ещё надо деньги искать. « Центральная избирательная комиссия (ЦИК) в пятницу утвердила объем расходов для проведения выборов президента Украины и народных депутатов в 2019 году: на выборы президента – около 2,355 млрд грн, парламентариев – почти 1,95 млрд грн.»
+
0
rytton
rytton
4 серпня 2018, 15:49
#
Так нам же доказывали, что МВФ нам не нужен, у нас своих денег полно Надо же, какая неувязка…
+
0
yarg
yarg
4 серпня 2018, 16:06
#
А что-то изменилось? 3 года без МВФ жили и еще проживем.
+
0
Jack Nox
Jack Nox
4 серпня 2018, 21:55
#
Вопрос только, как мы их проживем. Да и по правде говоря, эти 3 года мы все таки жили с МВФ:)
+
0
yarg
yarg
4 серпня 2018, 23:27
#
С, это в смысле с разговорами о нем. потому что денег они не давали. нормально и проживем. думаете если они дадут миллиард, то его раздадут народу или еще что?
+
0
Виктор  Николаев
Виктор Николаев
5 серпня 2018, 8:41
#
А где перекредитовываться и как отдавать долги, чтоб не было дефолта?
+
0
yarg
yarg
5 серпня 2018, 9:03
#
Нигде. работать. как в этом году, когда валюту для возврта долгов выкупали на рынке.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися