Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2018, 11:59

Ринок житла в червні. Пропозиція зростає

У першому півріччі 2018 року на ринку первинної житлової нерухомості Києва продовжувався будівельний бум. Рівень конкуренції зростав, при тому що рентабельність будівельного бізнесу знижувалась. Про основні тенденції на ринку новобудов з початку поточного року розповіла заступник директора з комерційних питань компанії «ІБК Обрій» Олеся Перчак.

У першому півріччі 2018 року на ринку первинної житлової нерухомості Києва продовжувався будівельний бум.
Фото Ірен Нестерук для Мінфіну

Ринок житла продовжує демонструвати високу активність, як з боку покупців, так і з боку девелоперських компаній. Аналіз загальної ситуації на ринку первинного житла виявив ряд ключових тенденцій:

  • Обсяг пропозиції новобудов продовжує стрімко приростати. З початку року стартували продажі в 20 нових проектах, що збільшило загальну пропозицію на первинному ринку Києва на 19,5 тис. квартир. Основний обсяг нового пропозицію формують проекти комплексної забудови, до яких сьогодні покупець виявляє підвищений інтерес. Комплексна забудова фактично передбачає створення міні-міст з однорідним соціальним оточенням і повним набором об'єктів власної соціально-побутової інфраструктури. Зважаючи на укрупнення житлових проектів клубні будинки стають ексклюзивним штучним товаром.
  • З'являються проекти, які пропонують велику кількість варіантів планувань для однокімнатних, дво- і трикімнатних квартир. Поряд з традиційними плануваннями квартир в квартирографіі представлено житло євроформату — з просторою кухнею-вітальнею.
  • З початку року серед покупців спостерігається зростання інтересу до іпотечних програм. Якщо в 2017 році частка кредитних угод не перевищувала 1,5% — 2% на місяць, то в 2018 році зросла до 5%. Зростання частки угод із залученням іпотечних коштів спонукає багатьох забудовників у співпраці з банками-партнерами розробляти спеціальні програми кредитування на більш вигідних, ніж в середньому по ринку, умовах.
  • З'явилася тенденція перетікання платоспроможного попиту з передмістя на околиці і в промислові зони Києва, де за останній рік запущено багато відносно недорогих проектів. Ринок новобудов Києва за цінами і плануваням проектів зблизився з передмістям. Крім того, в столиці більш привабливі умови покупки, які можуть запропонувати девелопери — програми іпотечного кредитування з пільговою процентною ставкою і довгострокові розстрочки до 7 років з першим внеском від 8%.
  • Первинне житло продовжує бути більш затребуваним, ніж вторинне. Співвідношення на користь первинного житла на сьогодні зросла і становить приблизно 70% на 30%. В першу чергу це пов'язано з тим, що, покупка квартири в новобудові дозволяє розтягнути платіж в часі, скориставшись розстрочкою або кредитною програмою.
  • Значне підвищення собівартості будівництва вплинуло на зниження рентабельності будівельного бізнесу. З початку року будівельні матеріали подорожчали більш ніж на 15%, мінімум на 5% зросла вартість будівельних робіт, в результаті чого рентабельність будівництва житла комфорт і економ класу знизилася до 10-15%.
  • Для створення максимально-можливого попиту на об'єкт, девелопери активно розвивають систему партнерських продажів, залучаючи до співпраці ріелторів на вигідних умовах. При цьому, розмір процентної ставки за ріелторські послуги при продажу квартири в новобудові зростає. Якщо в 2017 році розмір комісії ріелторів за продаж квартири становив 1-2%, то в 2018 році девелопери по деяких об'єктах підвищують комісію до 4%. При цьому, частка укладених угод у співпраці з ріелторами не перевищує 3% від загального обсягу продажів по об'єкту.

На ринку житла все відчутніше конкуренція і боротьба за увагу платоспроможного клієнта. У поточній ринковій ситуації стимулювати попит потенційних покупців дозволяють: грамотна концепція проекту, якість будівництва, продумана стратегія маркетингу і політика ціноутворення, що відповідає очікуванням клієнта, а також високий рівень експлуатації комплексу.

Коментарі - 11

+
+208
Captain  Cisco
Captain Cisco
16 липня 2018, 13:34
#
Нет ничего глупее, чем привлекать риелторов к продажам новостроя. Сделав грамотную рекламу, и скидку на ту же сумму, что платится риелтору продажи будут куда более эффективными. Потому что негатив от риелторского вранья, что они официальный отдел продаж например, огромен. А риелторов гнать тряпками на стройку. Там говорят отток кадров, и раствор мешать некому.
+
+8
semenvekselberg
semenvekselberg
16 липня 2018, 14:30
#
Рынок жилой недвижимости Украины подбирается к критической точке, а государство не предпринимает ничего для возможной стабилизации ситуации. Напротив, оно продолжает её (ситуацию) разогревать. Так, например, годовые налоги на недвижимость (как минимум в Киеве) были снижены в три раза по сравнению с прошлым годом: с 3-х процентов от минимальной зарплаты в 2017 году, до 1-го процента от минималки в 2018. О чём свидетельствует такой щедрый подход к дефициту нашего бюджета??? C моей точки зрения только об одном: украинское правительство прямо или косвенно заинтересовано в продлении функционирования агонирующего рынка жилой недвижимости украины как удобного инструмента для дальнейшего отмывания денежных средств…
+
+45
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
16 липня 2018, 15:06
#
Пусть хоть строительная отрасль поработает? или госсударство наше и ее должно убить?
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
16 липня 2018, 17:28
#
Я также сторонник либерального подхода и за минимизацию вмешательства государства в экономическую деятельность. Однако отрасль находится на краю перед пропастью, и с моей точки зрения, в этом случае политика регулирования крайне необходима…
+
0
SergS7
SergS7
16 липня 2018, 20:33
#
Значит такие глупые застройщики (олигархи, бандиты, воры в законе, депутаны всех мастей, миллиардеры, миллионеры) подбираются к критической точке, стоят на краю пропасти, а государство должно их спасать, учить уму-разуму, водить в детский сад, менять памперсы, устраивать для них курсы по основам предпринимательства и расчёту семейного бюджета? Это как вообще?
+
+78
0675613
0675613
17 липня 2018, 1:08
#
В каждом Вашем сообщении идет стандартный запуг на краю пропасти. Почему б Вам честно не назваться дмитрийпесков или владимиржиновский. Спасибо что Вы с нами. Не останавливайтесь, полковник ржевский
+
0
mega5
mega5
16 липня 2018, 15:30
#
А почему такие маленькие комиссионные риелторам? В агентствах недвижимости берут минимум 5%, а более уважаемые агентства и вовсе 6-8%.
Также можно заградительные барьеры придумать, например напрямую от отдела продаж продавать только большие метражи и неликвидные планировки.
+
0
mega5
mega5
16 липня 2018, 15:31
#
Иначе сбить нездоровый ажиотаж покупателей на новострой не удастся.
+
+11
yarg
yarg
17 липня 2018, 13:47
#
А нормальных предложений как небыло — так и нет.
Корявые недострои, в которых либо 140-метровые дурищи с 3 проходными комнатами, либо 12-метровые «смарт-квартиры».
При всех понтах застройщиков — выбора квартир практически нет.
+
0
seaman
seaman
17 липня 2018, 17:28
#
Я вам не скажу про всю Одессу, но звонил как то в ЖК Рідне Місто, участником которого является это ИСК Обрий, и о чудо, при почти завершенном доме есть 1-к квартиры на любом этаже по 17тыс грн.
+
0
shenyaaa
shenyaaa
17 липня 2018, 19:57
#
Ага вы форум инвесторов почитайте про этот ЖК. Срок сдачи уже перенесли на год. На стройке работает по 5 человек и то не каждый день и еще очень много всего…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися