Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 липня 2018, 10:16

Кобрендингові картки. Що це таке і яка від них користь?

Банк і авіакомпанія, банк і мобільний оператор, банк і мережа АЗК або супермаркетів. Що може пов'язувати такі різні бізнеси? Відповідь – боротьба за клієнта. Конкуренція за клієнта зростає у всіх сегментах економіки, змушуючи бізнесменів бути більш винахідливими: придумувати нові продукти, наділяти існуючі новими функціями. Одним з результатів цього тренду стала поява кобрендингових карток – платіжних карток, які банки випускають спільно з компаніями-партнерами з інших галузей. Суть проста: при оплаті цими картками певних товарів або послуг в магазинах партнерів їх власники отримують особливі знижки або бонуси.

На перший погляд у трикутнику банківського кобрендингу – «банк – партнер – клієнт» – кожна сторона отримує свою вигоду: банк залучає клієнта, який користується платіжною карткою, партнер – продаж своїх послуг, клієнт – економію коштів у вигляді кешбеку або бонусу. Ми вирішили на конкретних прикладах розібратися, як це працює.

Кого зацікавить кобренд?

Кобренд-проекти розраховані на конкретні категорії клієнтів з певним способом життя і відповідними витратами. Наприклад, пасажирам, які часто літають, будуть вигідні кобренд-картки, що випускаються у співпраці з авіакомпаніями або квитковими сервісами. Багато витрачаєте на мобільний зв'язок? Є картки, які будуть давати бонуси за кожну витрачену на зв'язок гривню, і ними потім можна буде поповнити свій рахунок. Автолюбителям є сенс оформити картку, яка дає кешбек та знижки на паливо на АЗС.

Чим ширша клієнтська категорія, тим, звичайно, вигідніше банкам. Тому в першу чергу вони намагаються охоплювати масові ніші: автомобілістів, клієнтів мобільних операторів, авіакомпаній, продуктових супермаркетів, мереж магазинів побутової техніки та електроніки. Є приклади і вузькоспеціалізованих кобрендів, як наприклад, картки для шанувальників ігор Wargaming.

Якщо ж ви не потрапляєте під жодну із зазначених категорій, такі картки будуть для вас стандартним банківським пластиком з класичним набором функцій. Платити зручно, але особливої користі немає. Простий аналіз ваших щомісячних витрат підкаже: може, для вас є сенс оформити нову саме кобрендову картку, яка принесе вигоду.

Кобренд-банки: який обрати

Альфа-Банк Україна

Банк, мабуть, перевершив всіх за асортиментом кобрендингових карток з різноманітними вигодами для клієнтів. Серед партнерів – авіакомпанія, рітейлери, АЗС, оператор мобільного зв'язку і великий розробник комп'ютерних ігор.

Для мандрівників є кредитні картки Альфа Sky Pass World і Альфа Sky Pass Platinum, які прив'язані до програми лояльності «Панорама Клуб» від МАУ. Оформлення карток безкоштовне, обслуговування – 600 і 2000 гривень на рік відповідно. За користування кредитками нараховуються бонусні милі, які потім можна обміняти на квитки МАУ і її партнерів (Air France, Austrian Airlines, KLM, Air Portugal) або отримати знижки на перельоти, оплату аеропортових зборів та інші послуги. Милі накопичуються тільки за використання кредитних коштів при безготівкових розрахунках. Свій «стартовий капітал» ви отримуєте при відкритті Альфа Sky Pass відразу – на ваш рахунок зараховують 1500 привітальних миль, Альфа Sky Pass Platinum – 3000 миль. Для порівняння: щоб злітати, наприклад, в Європу туди і назад в економ-класі, потрібно зібрати 20 000 миль, Південну Азію або Південну Америку – 80 000 миль.

Тим, хто купує в «ЕКО-Маркеті», є сенс оформити картку ЕКО-Максимум, яка випускається в партнерстві з ритейлером. Її оформлення та обслуговування безкоштовне. При отриманні на картку нараховується 10 000 привітальних ЕКО-бонусів. Далі на них будуть перетворюватися до 3% від сум, витрачених в «ЕКО-Маркеті», і 2% від усіх інших витрат за карткою.

Схожа кобренд-програма діє і в мережі магазинів техніки та електроніки «Фокстрот». Можна безкоштовно оформити кредитку Фокс-Клуб. При купівлях у мережі «Фокстрот» за кожну гривню нараховується по одному бонусу, які можна обміняти на знижки при подальших покупках у «Фокстроті». Бонуси зберігаються півроку.

Абоненти Vodafone можуть економити завдяки кредитній картці Альфа-Connect, підв'язаній до програми лояльності Vodafone Бонус. Випуск і обслуговування кредитки безкоштовні. При отриманні власник відразу отримує до 500 привітальних бонусів. Далі за кожні витрачені 100 гривень нараховуються 20 бонусів. Їх можна обміняти на додаткові СМС-повідомлення і хвилини, поповнити ними мобільний рахунок або отримати знижки в магазинах партнерів Vodafone.

Крім п'яти перерахованих вище кредитних кобренд-карток, Альфа-Банк оформляє і два дебетові кобренди – паливна картка Carbon та ігрові картки Wargaming. Картки випускаються на основі трьох базових тарифних пакетів, при цьому їх річне обслуговування обійдеться в 200 грн.

Для власників автомобілів у партнерстві з великою мережею АЗК WOG передбачена паливна картка з кешбеком Carbon. Її власник отримує 3% кешбеку (максимум 500 грн) на АЗК по всьому світу. Якщо ж клієнт заправляється в мережі WOG, додатково до кешбеку він отримує знижки – 2 грн на кожному літрі палива або 70 коп. на літрі газу. Знижки накопичуються у вигляді бонусів і можуть бути використані при наступних купівлях палива та інших товарів у мережі WOG. При купівлях у мережі Metro Cash&Carry клієнт отримає 1% кешбеку (максимум 300 грн), а також цілодобову підтримку за послугою «Автоконсьєрж» від «Украсистенс».

Для фанатів танкових і морських битв Альфа-Банк Україна спільно з розробником онлайн-ігор Wargaming випускає кобрендові «ігрові» картки World of Tanks, World of Tanks Blitz і World of Warships

Це єдина пропозиція для геймерів на українському ринку. При оплаті картками повсякденних покупок на ігровий рахунок власника надходить «золото» і «дублони», які можна витрачати на купівлю та «прокачування» віртуальних танків і кораблів.

За кожні 50 гривень, витрачені на картці Альфа-Банку, щомісячно нараховується 8 бонусів (при розрахунках карткою на суму до 5 000 грн на місяць) або 11,5 бонусу (при розрахунках карткою на суму понад 5 000 грн на місяць)

Віртуальне «золото» можна використовувати в іграх World of Tanks і World of Tanks Blitz, «дублони» – в World of Warships. Крім того, власник картки може місяць безкоштовно користуватися преміум-акаунтом. А це додаткові «скіли» герою та інші спеціальні пропозиції від Wargaming. Більш того, картку можна поповнити з карток інших банків без комісії на сайті Альфа-Банку Україна.

Замовити картку можна на сайті Wargaming або на сайті Альфа-Банку, заповнивши відповідну заявку. Після оформлення карту потрібно прив'язати до ігрового профілю.

Райффайзен Банк Аваль

Банк реалізує, мабуть, найбільший в Україні кобренд-проект. Разом з 20 основними партнерами, серед яких заправки ОККО, супермаркети «Фуршет», магазини техніки «АЛЛО», страхова компанія «Універсальна», а також 70 інтернет-магазинами він запустив програму винагород Fishka. До неї випускаються дебетові і кредитні картки. Їх оформлення безкоштовне. Обслуговування кредитних карток коштує 15, дебетових – 21 гривню на місяць. При розрахунках карткою за кожні 10 гривень нараховується 5 балів, які зберігаються на рахунку протягом двох років. Їх можна обміняти на знижки у партнерів. Якщо клієнт розплачується карткою Fishka у мережі партнера, то кількість балів потроюється.

Також разом з компанією STI Ukraine банк оформляє картку ISIC/Maestro, яка є одночасно платіжним засобом і міжнародним студентським квитком. Документ дає студентам можливість по всьому світу користуватися знижками на проїзд у транспорті, при відвідуванні музеїв та багатьох інших місць.

ОТП Банк

У банку діють три кобренд-програми. За ним можна оформити як дебетові, так і кредитні картки. Активним мандрівникам пропонується OTP Tickets Travel Card. Її власники отримують 2% кешбеку при купівлі квитків на Tickets.UA, 1% кешбеку при інших розрахунках в Україні та за кордоном, 50% знижки на поїздки з Uber в аеропорт і назад. Додатково за кожну покупку нараховуються бонуси (1 гривня – 1 бонус), які можна обміняти на знижку Tickets.UA.

У ОТП Банку також є паливна картка з кешбеком – Global Auto Card в партнерстві з MasterCard і ОККО. З нею клієнти отримують 3% кешбеку на всіх заправках і 1% за інші покупки, а також одну гривню знижок на кожному літрі палива на ОККО при заправці повного бака відразу ж або бонуси за програмою Fishka на таку заправку. Також накопичуються бонуси за програмою MasterCard Rewards. Їх можна обміняти на паливо, автотовари або послуги автосервісу.

Крім того, банк оформляє Vodafone Bonus Card, бонуси за якою можна обміняти на подарунки від мобільного оператора і його партнерів.

Інші банки

Є кілька банків, які розвивають один-два кобренд-проекти. Приміром, Ощадбанк у партнерстві з автосалонами «Віді Автосіті» і мережею АЗС WOG випускає «паливну картку для автомобілістів «Віді Автосіті і WOG». В Укрсиббанку можна оформити «Картку Ѕуперпокупця» разом з Comfy і «Шопінг-картку Ашан» разом з французькою групою супермаркетів. Банк «Форвард» спільно з платіжним сервісом Easy Pay пропонує картки, якими без комісій можна розраховуватися через термінали і сайт.

Наскільки вигідні кобренд-картки?

Щоб отримувати вигоду від використання кобрендової картки, потрібно виконати дві головні умови: активно ними платити і витрачати чималі суми на продукцію партнера банку. Які саме суми? Розгляньмо на прикладах.

Приклад 1. Сергію по роботі доводиться багато їздити на авто. За місяць на бензин він витрачає близько 6000 гривень. Картка Carbon від Альфа-Банку дає йому 3% кешбеку на всіх АЗК. Але Сергій майже завжди заправляється на WOG, а, значить, на додачу до цього він отримує знижку – 2 гривні за кожен літр бензину у вигляді бонусів, які можна буде витратити на наступні заправки в цій мережі. Якщо за місяць Сергій купить на WOG 187,8 літра палива, то отримає 375,6 гривень на свій бонусний рахунок і зможе купити за них ще 12 літрів бензину. Сумарна вигода становитиме 555,6 гривень, з яких 180 гривень – кешбек, а решту, тобто 2/3, становить саме кобрендингова бонусна програма.

Якщо б Сергій платив іншою карткою, його економія становила б 2-3% (120-180 гривень) кешбеку. Якщо б він розраховувався карткою без кешбеку (деякі так роблять) – його вигода була б нульовою.

Приклад 2. Якщо клієнт ОТП Банку оформить OTP Tickets Travel Card в межах проекту з Tickets.UA, то при щомісячних витратах 16 000 гривень, з яких 3000 гривень йдуть на квитки, за рік він заробить 2280 балів. Їх можна обміняти, наприклад, на безкоштовний переліт Київ-Тбілісі або сім квитків на поїзд Київ-Львів, або 30 квитків у кіно.

Порівняння кобрендових карток українських банків

Банк

Партнер по карте

Название карты

Бонусы/кэш-бек

Условия начисления бонусов/кэш-бека

Стоимость выпуска

Стоимость обслуживания (в год/месяц)

Ко-бренды для путешественников

Альфа-Банк

МАУ

Альфа Sky Pass World– кредитная

мили можно обменять на:

  • наградные билеты,

  • повышение класса обслуживания;

  • скидки на билеты, оплату сборов и дополнительных услуг в полете

  • 1500 миль при открытии;

  • 8 миль за каждые 100 гривен кредитных денег;

  • дополнительно 1500 миль при расчетах в течение первых 60 дней на сумму от 15 000 гривен займа;

  • полеты с МАУ и их партнерами

бесплатно

600 гривен в год

ОТП Банк

Tickets.UA

OTP Tickets Travel Card – дебетовая или кредитная

баллы можно обменять на:

  • до 99% скидки на билеты (авиа, ж/д, автотранспорт, кино и концерты) и страховки;

  • до 30% скидки на бронь отелей

При покупках баллы начисляются из расчета 1 гривна – 1 балл:

  • при покупке билетов на транспорт и концерты на Tickets.UA

в баллы переходит 2% от суммы;

  • при остальных расчетах 1% от суммы;

250 баллов при открытии кредитки;

бесплатно

20 гривен в месяц

Ко-бренды с мобильными операторами

Альфа-Банк

Vodafone

Альфа-Connect – кредитная

бонусы можно обменять на:

  • пополнение счета;

  • бесплатные минуты;

  • бесплатные СМС;

  • скидки от партнеров Vodafone

  • 500 бонусов при открытии карты;

  • 500 бонусов за каждый год использования;

  • при расчетах картой 1 бонус за каждые 5 гривен

бесплатно

бесплатно

ОТП банк

Vodafone

Vodafone Bonus Card – дебетовая и кредитная

бонусы можно обменять на:

  • пополнение счета;

  • бесплатные минуты;

  • бесплатные СМС;

  • скидки от партнеров Vodafone

  • 1000 бонусов при открытии после первых трех расчетов;

  • 12 ГБ 3G при открытии карты (по 4 ГБ в течение 3 месяцев);

  • 1200 бонусов в год за активное пользование картой (5 и более трансакций в месяц);

  • при расчетах картой 1 бонус за каждые 5 гривен;

  • 2 бонуса за каждые 5 гривен при оплате через Vodafone Pay

бесплатно

20 гривен в месяц

Ко-бренды с торговыми сетями

Альфа-Банк

ЭКО-Маркет

ЭКО-Максимум – кредитная

бонусы можно обменять на скидки в магазинах ЭКО-Маркет

  • 10 000 бонусов при открытии карты;

при расчетах 1 бонус насчитывается с каждой копейки:

  • 1% от суммы в сети ЭКО-Маркет;

  • 2% от суммы в других местах

бесплатно

бесплатно

Укрсиббанк

банк ONEY, 100% которого владеет группа Ashan

Шопинг-карта Ашан – кредитная

  • подарочная карта «Ашан» на 50 гривен;

  • рассрочка на покупку промтоваров в «Ашан» на сумму 2000 гривен в течение 3 месяцев

бонусная система пока в разработке

бонусная система пока в разработке

бесплатно

25 гривен в месяц

Альфа-Банк

Фокстрот

Фокс-Клуб – кредитная

бонусы можно обменять на скидки в сети «Фокстрот»

бонусы насчитываются за покупки в сети «Фокстрот» из расчета 1 бонус – 1 гривна

бесплатно

бесплатно

Укрсиббанк

Comfy

Карта Sуперпокупателя – кредитная

бонусы можно обменять на скидки в сети Comfy

бонусы насчитываются за покупки в сети Comfy из расчета 1 бонус – 1 гривна:

  • 1% от суммы;

  • 15% от суммы на один товар в период дня рождения (в течение 7 дней до даты и 7 дней после даты)

бесплатно

50 гривен в месяц

Райффайзен Банк Аваль

20 основных партнеров (заправки ОККО, магазины электроники АЛЛО, «Фуршет», страховая компания «Универсальная», сеть химчисток «BOLLA» и др.)

Fishka – дебетовая и кредитная

бонусы можно обменять на:

  • скидки в сетях партнеров;

  • товары из каталога myfishka.com

  • мгновенные вознаграждения на заправках ОККО

  • при расчетах картой за каждые 10 гривен начисляются 5 баллов;

  • в сетях партнеров за каждые 10 гривен – 15 баллов;

  • двойные баллы 2 месяца после открытия дебетовой карты;

  • 5000 баллов за первый расчет кредиткой

бесплатно

21 гривна в месяц (11 гривен – для зарплатных)

Ко-бренды для автомобилистов

Альфа-Банк

заправки WOG

Carbon – дебетовая

3% кэшкеба на всех АЗС (максимально 500 гривен);

1% кэшбека в сети Metro Cash and Carry (не более 300 гривен в месяц)

Дополнительные Бонусы за заправки на WOG

При расчетах в сети WOG дается скидка в виде бонусов Прайд WOGв размере 2 гривен за каждый литр жидкого топлива и 70 копеек – за литр газа.

Бонусы Прайд WOG

можно обменять на:

топливо и скидки на другие товары на заправках WOG

бесплатно

200 гривен в год

ОТП Банк

заправки ОККО, платежная система Mastercard

Global Auto Card – дебетовая и кредитная

3% кэшкеба на всех АЗС;

1% кэшбека при других расчетах;

бонусы по программе Mastercard Rewards можно обменять на топливо, скидки на автострахование, сервис авто и автотовары

  • при расчетах картой на ОККО скидка 1 гривна за 1 литр на бензин и дизель и 30 копеек за кубометр газа;

  • при расчетах картой накапливаются бонусы по программе Mastercard Rewards

бесплатно

30 гривен в месяц

Ощадбанк

ВиДиАвтоСити, заправки WOG, платежная система Mastercard

ВиДиАвтоСити и WOG – дебетовая

Бонусы можно обменять на:

  • товары в интернет-каталоге Mastercard;

  • скидки в сети «ВиДиАвтоСити» и партнеров (турфирмы, салоны красоты, рестораны, отели)

  • скидка от WOG – 1 грн. на все виды топлива (кроме газа и А-95 eco+);

  • накопление баллов за покупки в дилерских центрах «ВиДиАвтоСити» согласно программе лояльности;

  • накопление бонусов при расчетах картой по программе Mastercard Rewards

бесплатно

300 гривен в год

Ко-бренды с разработчиками игр и платежными сервисами

Альфа-Банк

Разработчик компьютерных игр Wargaming

World of Tanks, World of Tanks Blitz и World of Warships – дебетовые

Бонусы в виде игровой валюты («золото», «дублоны» можно менять на различные преимущества в играх World of Tanks, World of Tanks Blitz и World of Warships

  • за каждые 50 гривен покупок до 11,5 «золота»/ «дублонов»;

  • месяц премиум-аккаунта в игре после первого начисления золота;

  • при расходах более 12 000 гривен в месяц специальный игровой набор

бесплатно

200 гривен в год

Банк «Форвард»

платежный сервис Easy Pay

Easy Pay кобренд

операции без комиссии на сайте или в терминалах Easy Pay

операции без комиссии на сайте или в терминалах Easy Pay

бесплатно

Бесплатно, но если картой не пользовались в течение 6 месяцев – 19,90 гривен в месяц

Коментарі - 8

+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
4 липня 2018, 11:10
#
Спасибо, очень обширная и полезная статья.
Не плохо расписали.
Особенно многим будет актуально. когда Моно банк в этом месяце срезал кеш-бек, и достаточно жестко.
+
0
Cez
Cez
5 липня 2018, 23:46
#
Мне Монобанк срезал вообще все!
Я регулярно, со времен бета-теста, тратил по 40+ тыс в месяц, а он мне с июля обнулили кредитный и лимит для рассрочки.
Их СП практически бесполезная.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
6 липня 2018, 10:38
#
Интересная история, просто так ничего не происходит.
Вы не обналом занимались? Думаю у фин.мона Универсал Банка появились вопросы по Вашим операциям.
+
0
Rybalove
Rybalove
4 липня 2018, 14:41
#
Да, расписали хорошо, сразу и не скажешь что реклама.
Но все это еще раз ярко иллюстрирует ущербность всех до единого действущих кобренд-проектов в нашей стране. Печаль…
+
0
ballistic
ballistic
15 липня 2018, 13:38
#
«ущербность всех до единого действущих кобренд-проектов в нашей стране»
— розкажіть про відомий Вам приклад «неущєрбного» кобренд-проекту і в якій країні.
+
0
Seva Shasharin
Seva Shasharin
4 липня 2018, 16:37
#
Альфа жлобится на мили. 1 миля за 10 гривен — это только за первые 20к в месяц. Выше — 1 миля за 100 гривен. Получается, что больше 2 тысяч миль за месяц набить трудновато — чтобы набить 3 тысячи, нужно 120 тысяч прогнать через карточку.
+
+15
unknown unknown
unknown unknown
5 липня 2018, 12:38
#
А сильпо?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
7 липня 2018, 22:12
#
Они не платили за рекламу — вот и нет карты банка Восток.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися