Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2018, 7:52

Чи готовий Нацбанк рятувати гривню

Минулого тижня ЄЦБ зробив несподіванний хід і продовжив політику кількісного пом'якшення. Це призвело до валютних цунамі на фінансових майданчиках усього світу і сплутало всі карти банкірам і спекулянтам. Валютний ринок буквально підірвався і євро з 1,1840 долара швидко обвалився нижче рівня в 1,16.

Зовнішні катаклізми автоматично відбивалися на котируваннях гривні щодо євро. Курс на українському міжбанку то короткочасно перевищував психологічний рівень в 31 гривню, то падав майже до 30,2 гривні за євро. Місцеві спекулянти не втрачали нагоди нажитися на таких перегонах євро як на міжнародному, так і на внутрішньому валютному ринку.

Були сюрпризи на міжбанку і по долару, який перебував до цього майже півмісяця в вузькому коридорі 26,12-26,19 гривень. За минулий тиждень він злетів з 26,10/26,13 до 26,33/26,36 гривень з явною метою йти вище.

На коливаннях міжбанку пожвавився і готівковий ринок. Попит на валюту в обмінниках почав активно зростати. В поєднанні із злетом безготівкового курсу, це знову зробило привабливим спекулятивні переливи валюти з одного сегмента ринку на інший. Це може стати додатковим драйвером розігріву долара найближчим часом.

Не все вдало складалося минулого тижня і у НБУ. Хоча гіркоту витрат золотовалютних резервів (ЗВР) він підсолодив для себе спекулятивним доходом. У понеділок і вівторок регулятор підкупив долар в «анонімному» форматі через Matching (за нашими даними купив до $20 млн в межах 26,09-26,10 гривень), а вже з четверга йому довелося гасити пожежі і продавати валюту. У четвер він продав від $10 до $20 млн по 26,26-26,27 гривень і в п'ятницю — ще до $10 млн за 26,35.

Валютний міжбанк буде складним і цього тижня.

Що буде впливати на курс найближчими днями

1) Дні бюджетних платежів, господарські операції великих клієнтів, скупка валюти імпортерами енергоносіїв й зростання негативного сальдо зовнішньої торгівлі.

Кінець другої декади червня традиційно працює на користь гривні. На фоні зростання активності клієнтів по господарськый діяльності — компанії готуються, а потім і сплачують свої податкові зобов'язання. Зазвичай це призводить до зростання пропозиції на міжбанку і зміцнює позиції гривні.

Але деякі свої корективи в червні місяці вже внесли дії найбільших гравців ринку енергоносіїв. Побоюючись зростання цін і для створення запасів газу на зиму, вони активно скуповують валюту для оплати своїх контрактів, чим підривають курс.

Головними продавцями на ринку залишаться металурги та аграрії. Тим більше, що скоро сільгоспвиробники зможуть вже продавати перші врожаї зернових цього року, що збільшить обсяги пропозиції на торгах.

Ложку дьогтю вносить і негативна статистика зовнішньої торгівлі. За даними статистики, з початку року імпорт товарів перевищив експорт на 1,422 млрд доларів. Ці цифри говорять про продовження тенденції щодо вимивання валюти з країни і переконують експортерів в потенційному зростанні вартості валюти. Такий психологічний настрій не стимулює активний продаж клієнтами долара та євро на міжбанку.

2) Ліквідність у банківській системі і ситуація на готівковому ринку.

Коррахунки банків зросли за минулий тиждень на 14,2 млрд гривень — з 43,5 до 57,4 млрд. Це провокує тиск на гривню на міжбанку з боку спекулянтів. Вони особливо чутливі в частині можливості зіграти «на підвищення» на фоні зростання попиту з боку великих імпортерів.

Можна розраховувати лише на те, що частина «зайвої» гривневої ліквідності в період з 18 по 22 червня піде на погашення податків клієнтів, а частина — буде заморожена Нацбанком через продаж депозитних сертифікатів і Міністерством фінансів шляхом розміщення ОВДП.

Готівковий ринок прокинувся в останні кілька днів за рахунок стрибків курсу євро, а також поступового зростання котирувань долара на міжбанку. Зліт безготівкового курсу підтягує вгору готівковий ринок і провокує операції по перетоку валюти з одного сегмента ринку на інший з метою отримання спекулятивних доходів. Це створить серйозну загрозу для гривні в найближчій перспективі;

3) Поведінка Нацбанку і міжнародний ринок.

Валютна лихоманка кінця минулого тижня змусила регулятора виходити на торги з продажем долара, чого НБУ вже не робив дуже давно. Причому, за нашими даними, 14 і 15-го червня Нацбанк був змушений більше продати валюти, ніж він раніше купив 11 та 12-го числа.

Необхідність накопичення ЗВР для своєчасних виплат за зовнішніми боргами змусить НБУ викуповувати долар на міжбанку при появі будь-якого надлишку. Він продовжить це робити в «анонімному» форматі через Matching. Особливо в дні основних бюджетних платежів (18-20 червня), коли шанси купити валюту в резерви будуть вище. Скупка надлишків на міжбанку утримає курс долара від істотного просідання.

Після валютних ралі минулого тижня, в період з 18 по 22 червня «Мінфін» очікує корекції в межах коридору 1,16-1,17 долара за євро. Це опосередковано знизить волатильність євро щодо гривні на українському межбанку.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

18-21 червня (понеділок — четвер). Ми очікуємо зростання активності клієнтів в цей період за рахунок проведення бюджетних платежів. За нашими розрахунками це збільшить щоденні обсяги торгів до $ 330-420 млн при укладанні до 550-630 угод в день.

22 червня (п'ятниця). Спрацює фактор закінчення робочого тижня і «Мінфін» прогнозує падіння ділової активності. Обсяги операцій складуть $ 270-310 млн при укладанні до 530 угод.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує збереження великої волатильності по долару і більш спокійну ситуацію по курсу євро і рубля.

Готівковий ринок буде як і раніше працювати з постійною оглядкою на міжбанк і курс долара буде знаходиться в межах коридору 26,05-26,35 гривень. Спред по долару в банках складе до 30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-25 копійок.

У зв'язку із закінченням основних валютних ралі по парі євро / долар і відносною стабілізацією ситуації з рублем — на цьому тижні «Мінфін» прогнозує поступове зниження спреду по євро в межах до 20-30 копійок на євро і коридор по євровалюті в ці дні в межах 30,218 -30,830 гривень.

По рублю ми прогнозуємо коридор в межах 0,410-0,425 гривень за рубль.

На міжбанку. Головними драйверами по курсу будуть: 1) необхідність проведення клієнтами бюджетних розрахунків; 2) дії НБУ і 3) ситуативні інтереси за курсом найбільших гравців міжбанку.

Регулятор продовжить працювати в «тихому» режимі через Matching з кінцевою метою максимального поповнення резервів. Спекулянти продовжать щодня працювати в форматі «в дві сторони» по долару, євро і рублю та намагатимуться активно розгойдувати ринок по долару, підлаштовуючись під дії великих гравців.

Котирування міжбанку по долару на цьому тижні «Мінфін» прогнозує в межах коридору 26,15- 26,40 гривень.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися