Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 червня 2018, 15:26

Позитивна статистика і чутки про відставку міністра фінансів

Економічна статистика радує. Капітальні інвестиції в Україну зросли на третину. Все псують лише чутки про відставку міністра фінансів.

Підсумки тижня, що минає в своєму блозі на НВ традиційно підвів Сергій Фурса. «Мынфын» публыкує скорочений текст статті. 

Український сегмент єврооблігацій знижувався весь тиждень, дотримуючись і світових тенденцій на тлі італійського кіно, і власних суїцидальних нахилів. І якщо пауза в переговорах з МВФ не подарувала нових негативних новин для інвесторів з цього боку, то ось посилення чуток про відставку міністра фінансів, людину, яка якраз і займалася переговорами з інвесторами, виглядає вишенькою на торті. І важко уявити, хто ще з українського уряду спроможний поїхати на зустрічі з інвесторами і не налякати там всіх до напівсмерті. Звичайно, якщо ми збираємося затягнути пояси і кинутися в пучину кризи, то можна творити що завгодно. Але якщо ми хочемо пройти відносно безболісно майбутній важкий період, то нам не завадить і транш МВФ, і Данилюк. І якщо відставка відбудеться, то ринки точно повністю закриються для нас до отримання траншу, а якщо й відкриються потім, то інвестори будуть в рази обережніше підходити до покупок. І тут молитвою точно не виправиш ситуацію.

За іронією долі, поки що ми отримуємо дуже позитивну статистику з економічних полів. Слідом за зростанням інвестицій в першому кварталі 2018 року на 37% щодо попереднього року, що дійсно є дуже сильним показником, ми ще й отримали плюс за платіжним балансом в квітні. Складнощі поки видно тільки у виконанні бюджету і тут вкрай важливо мати міністерство фінансів, яке здатне не тільки сказати «ні», але ще й послати на інші три букви особливо завзятих бажаючих. Тим більше в передвиборний рік. Тим більше в той момент, коли навіть на внутрішньому ринку попит на борги уряду вельми обмежений. Останній аукціон з розміщення ОВДП виявився одним з найбільш убогих в цьому році. Врятувало ситуацію розміщення паперів, номінованих у євро. Які, втім, напевно забирають державні банки, яким важко уявити, що ще вони з цим євро можуть зробити. Гривня залишається стабільною, отримавши невелику підтримку від ліверпульських любителів пива.

А на ринку акцій український Воронеж розбомбили грунтовно. Комісія з цінних паперів підтвердила, що супершпигунському ПО, яким до цього користувалися спекулянти-колаборанти, не місце на ринку України. І не факт, що біржа зможе протягнути навіть до червневої експірації ф'ючерсу. Подивимося, куди буде спрямований палець регулятора найближчим часом. Тотального розпродажу акцій не сталося, перший переляк змінився усвідомленням, що акції окремо, а біржа окремо, і десь в просторі українські акції залишаться існувати. Іноді навіть здається, що українські акції залишаться навіть в постапокаліптичному світі, адже особливої ​​прив'язки до реальності у них не залишилося.

Коментарі - 2

+
0
yarg
yarg
2 червня 2018, 10:20
#
«биржа»… «акции»… тусовка 5-6 торговцев, нудно футболяющих между собой 2-3 «технические бумаги» (так они вежливо называют тот мусор, который гоняют. Причем эти «гонки» не имеют отношения к экономике и инвестициям, а сугубо завязаны на «оптимизации налогообложения».
гадюшник, называемый «фондовый рынок Украины» нужно сжечь под корень, отобрать лицензии у всех кто хоть близко к нему было до конца жизни и начинать все заново.
причем с эмиссий и наличия бумаг. с защиты прав инвесторов, с отчетности, с посадки махинаторов…
а они обсуждают ПО на котором «работает» их «биржа»…
+
+15
lukapacioli
lukapacioli
2 червня 2018, 10:24
#
Есть несколько очевидностей:
— обстановка в украинских «верхах» была, есть и будет очень плотоядной… пауки в банке. Там где дерибаннят большие деньги, всегда будут зашкаливать «эмоции», амбиции, и пр и пр.
— лондонский Шурик (жена и 2 сына — граждане, Великобритании… живут там, активы все там, ) — пожалуй один из последних из забугорных могикан — реХформаторского западного десанта. Была, как мы помним группа грузинских «специалистов» по МВД, губернатор Одессы, бодро бегающий по крышам киевских домов/правда не самых высоких :), музыкант-руководитель укрзализници из Польщи, прибалтийские «фахивци» широкого профиля. Их, как инородную пену, смыло волной времени — и никаких катастроф не случилось. Никто о них и их дивных подвигах не вспоминает.
— возможная отставка Шурика аж никак не повлияет на финансы Украины. С лихвой хватает местных «товарищей», готовых подхватить финансовое знамя и с умным лицом побегать с ним по коридорам МВФ, ВБ, ЕБРР,… С тем же результатом — от перестановки «товарищей» практически ничего не изменится. Ну не та это фигура, не та весовая категория — биржевые цены на нефть, золото, газ,… и гривну — никак на это событие не отреагируют.
— как там в басне известного ватника Крылова — «А вы друзья как не садитесь,… ».

Одним словом — мы многих и многое пережили — переживем и это.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися