Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 червня 2018, 11:45

Доходи заробітчан. Які податки сплачувати і за що можуть оштрафувати

Тема трудової міграції українців за кордон — одна із найголовніших проблем країни. За даними різних аналітичних центрів, майже 12 мільйонів громадян України є заробітчанами, а протягом останніх двох десятиліть на заробітки виїхали 10-15% українців. Але цей відсоток можна взяти під сумнів, враховуючи, що останній перепис населення в Україні проводили ще за часів президентства Леоніда Кучми в далекому 2001 році.

Так невдовзі в Україні дефіцит робочої сили в державі призведе до того, що не буде кому працювати. Що спонукає людей виїжджати працювати в інші країни? Відсутність перспектив в країні та різниця в оплаті праці. Євроінтеграція значно полегшила доступ українців до іноземних ринків праці, на яких вони отримують набагато вищу винагороду. Якщо в Україні середня зарплата становить близько €250, то в Росії — €500, а в ЄС вже перевищила €1500. Найстрашніше те, що в найближчому майбутньому Україна не зможе забезпечити своїм громадянам конкурентний рівень доходів з такими темпами реформ, які проводяться владою.

За уточненими даними Нацбанку, в 2017 році грошові перекази в Україну з-за кордону склали приблизно 9,3 млрд доларів. Ця сума більш ніж у п'ять разів перевищує прямі іноземні інвестиції за той же рік. Їх Нацбанк оцінив в 1,8 млрд доларів. В цілому, за оновленими даними НБУ, за 2015-2017 роки трудові мігранти перевели в Україну 23,8 млрд доларів. Це більше, ніж всі валютні резерви країни, які на початок 2018 року становили 18,8 млрд доларів.

Читайте також«Заробітчани» допомогли. НБУ знайшов $6 млрд

Мені дуже прикро і боляче було читати інтерв’ю мого колеги дипломата -заступника міністра закордонних справ Польщі Бартоша Ціхоцького «Європейській правді»: «Якщо в 2016 році українські робітники переказали додому 8 млрд. злотих, то останні дані нашого Центрального банку показують, що в 2017 році було перераховано вже 13 млрд. злотих — це близько 100 млрд гривень… Звичайно, це жодна не благодійність — це гроші, зароблені цими людьми, але Польща дала можливість заробити ці гроші». Скажіть, будь-ласка, чому Польща, чужа країна більше поважає працю простої людини, іноземця, ніж своя Україна, яка повинна дбати про своїх громадян?

Як зазначають фахівці Асоціації платників податків України, обсяги грошових потоків від трудових мігрантів, ймовірно, вищі, ніж відображає офіційна статистика, оскільки мігранти здебільшого користуються неформальними каналами передавання коштів в Україну.

За оперативними даними ДФС України з початку 2018 року українці задекларували 211,8 млн грн іноземних доходів.

Умови оподаткування трудових мігрантів визначає ст. 19 Закону України «Про зовнішню трудову міграцію», згідно з якою воно здійснюється в порядку та розмірах, встановлених державою перебування.

Читайте такожРобота за кордоном: як європейські компанії заманюють українців

Резиденти України з урахуванням норм міжнародних договорів мають право на зарахування податків і зборів, сплачених за межами України, під час розрахунку податків і зборів в Україні згідно з нормами Податкового кодексу України. Разом з тим, обов’язком трудових мігрантів є забезпечення повноти і своєчасності сплати податків та зборів за майно, яке розташоване на території України, що належить йому на правах власності або перебуває в оренді. Уникнення подвійного оподаткування доходів реалізується відповідними міжнародними договорами України.

Робота за кордоном не звільняє від необхідності сплачувати податки в Україні. Якщо громадянин визнаний податковим резидентом України, він зобов’язаний сплачувати до бюджета податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з усіх отриманих доходів за ставкою 18 % і військовий збір – 1,5 % від доходу.

За загальним правилом сума іноземного доходу (незалежно від розміру) включається в загальний річний оподатковуваний дохід фізичної особи. При цьому треба подавати щорічну податкову декларацію — особисто, через довірену особу, поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення, в електронній формі із зареєстрованим електронним підписом.

Для тих громадян, які офіційно працевлаштовані, є можливість врахувати суму сплаченого податку з доходів в іншій країні для зменшення податкових зобов’язань з ПДФО. В результаті такого заліку особа може бути фактично звільнена від сплати ПДФО, якщо сума іноземного податку буде перевищувати суму податку в Україні.

Такий взаємозалік з ПДФО можливий, якщо між країнами укладено договір про уникнення подвійного оподаткування. Для цього потрібно отримати довідку від іноземних податкових органів про суму сплаченого податку, базу та об’єкт оподаткування. Довідка підлягає легалізації через апостиль або через консульську установу України за кордоном. Деякі міжнародні договори про правову допомогу передбачають, що документи, видані владою іноземної держави, не потребують додаткової легалізації.

Наприклад, у Польщі ставка податку на доходи фізичних осіб складає 19%, тому сплачені там суми перекривають ставку ПДФО у розмірі 18%, встановлену в Україні.

За неподання чи несвоєчасне подання податкової декларації про доходи та майновий стан нараховується штраф у розмірі 170 грн., а також передбачена адміністративна відповідальність згідно з п. 123.1 ст. 123 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У разі виявлення податковим органом недоплати податку на доходи фізичних осіб, громадянин має сплатити крім суми податку ще й штраф у розмірі 25% від суми недоплати (п. 123.1 ст.123 Податкового кодексу України).

Фінансові кошти трудових мігрантів, зароблені в зарубіжних країнах та інвестовані в економіку України у вигляді підприємницького або фінансового капіталу, пропонується внести до джерел фінансування інвестиційної діяльності. Також пропонується кошти, отримані трудовими мігрантами за кордоном, звільнити від ПДФО.

Так, законопроектом № 7458 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення сприятливих умов для повернення грошових коштів трудових мігрантів)» пропонується доповнити ст.10 закону «Про інвестиційну діяльність» нормою, яка відносить зароблені мігрантами кошти до інвестицій в українську економіку, а також змінити ст.19 Закону України «Про зовнішню трудову міграцію», де визначити, що трудові мігранти звільняються від сплати податкових та митних платежів при переведенні готівки в Україну.

Водночас, законопроектом України №7259 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення грошових коштів трудових мігрантів від сплати податку на доходи фізичних осіб)» пропонується внести зміни до ст. 163 ПКУ, визначивши, що доходи заробітчан, ввезені до України готівкою, не обкладаються ПДФО. Ініціатором цих змін є народний депутат України Михайло Головко, який вважає, що це стимулюватиме трудових мігрантів вкладати гроші в бізнес саме в Україні.

Деякі експерти говорять про позитивні чинники зовнішньої трудової міграції українців, оскільки більшу частину коштів вони привозять чи переказують в Україну, ці кошти допомагають зменшувати показники бідності, дозволяють навчати дітей, купувати чи будувати житло в Україні, а також набувати нових навичок, збільшувати можливості для підприємництва тощо. Та і більша частина українців мігрують в сусідні країни, звідки легко повернутись.

Щоб динаміка трудової міграції українців за кордон зменшувалась, а не збільшувалась, як зараз, потрібно невідкладно реалізовувати реформи щодо детінізації економіки, формування гнучкого ринку праці з урахуванням потреб роботодавців, забезпечити гідну оплату праці, створити такі умови, які б мотивували повернутись в Україну.

Коментарі - 26

+
+176
Bura Tin
Bura Tin
1 червня 2018, 13:01
#
Если при проверке нашли неоформленных работников штраф 111 тысяч гривен.
Снят мораторий на проверки, малый бизнес массово закрывается. Люди бегут.
Большие предприятия разгребают забастовки рабочих относительно повышения зарплат (тарифы растут жить на что то надо), и как следствие неконкурентности цен на продукцию.
Кредиты на бизнес под 20— 30 процентов никому не нужны. Банки снижают проценты на депозиты которые уходят в оплату инфляции.
Но в то же время «приближенные» и черный нал процветают.
Нет сил смотреть и читать какие мы «передовые» во всем барахтаясь в этой грязи и нищете. Увы.
+
+114
AleksandrBank
AleksandrBank
1 червня 2018, 15:27
#
Мы супер передовые! Легко Платим Премии ТОП менеджменту гос. предприятий 45 млн.дол.
Что не показатель? :)
+
+48
dfdfdf
dfdfdf
1 червня 2018, 16:54
#
И президент самый богатый.
+
+83
Ladder05
Ladder05
1 червня 2018, 13:59
#
Не вижу в этом всём проблемы: конкуренция расставит всё по местам, кто-то не сможет выживать на копейки, поедет учиться-работать за бугор, опять-таки это хорошо для личности. Кто-то вполне доволен копейками- это уже личное дело. Кто-то конкурентен по оплате труда. Если честно, я за то чтобы в Украине промпроизводство к нулю шло- таким образом будет меньше людей и предприятий засорять и окружающую среду. Не вижу ничего плохого, чтобы население сократилось по 8-10 миллионов, но которые смогут рационально использовать свой труд, и не убивать природу.
+
+39
smarty
smarty
1 червня 2018, 15:43
#
По такой логике планету бы зачистить… не только у нас природу загрязняют
+
0
Ladder05
Ladder05
1 червня 2018, 19:18
#
Но живу то я в Украине, и беспокоит меня только что у нас происходит, а не в мире.
+
+69
Сергей Потапенко
Сергей Потапенко
1 червня 2018, 15:49
#
Внешний долг Украины растет с каждым годом, растетет и обслуживаемый долг. Как деньги собираетесь возвращать, если вам промышленность не нужна? «Кто не сможет выживать, тот поедет учиться за бугор»… вы серьезно? Поинтересуйтесь стоимостью обучения за рубежом. По поводу «сократить население… млн» без комментариев.
+
+15
Ladder05
Ladder05
1 червня 2018, 19:19
#
Аналоги ПТУ- бесплатные курсы. Сварщики, монтажники, кровельщики итд итп. Польша вас ждёт, если есть желание.
+
+37
CoffeeMan
CoffeeMan
1 червня 2018, 16:01
#
В первый раз читаю коммент, что кто-то не против сокращения населения. Я думал, я один так думаю. А нет, не один:)
+
+118
smarty
smarty
1 червня 2018, 16:31
#
Никто не против, начинайте со своих…
+
+60
AleksandrBank
AleksandrBank
1 червня 2018, 16:37
#
Зачет!
+
0
Bura Tin
Bura Tin
1 червня 2018, 19:54
#
Интересно где в этой цепочке Вы или Я. Если мы не «свои», воровать не научены, хотим жить честно. Но за копейки работать не будем. И уезжать из Родины не будем. Но мусор сортируем. Рационально труд используем, налоги платим, но нищенствуем. Зато «свои» заводы на метал порубили а сейчас «рационально» распродывают.
+
+3
Ladder05
Ladder05
1 червня 2018, 23:30
#
Вы, как и я- не можем на это повлиять. Когда я вижу дичь всякую на майдане- мне лишь стыдно, ибо это не цивилизованный метод, а метод мумба-юмба, или бывших рабов французской революции. Поэтому всё гораздо проще: смотреть, улыбаться и ждать пока такие люди не исчезнут одним из методов: уехал на пмж, на заработок, умер из-за нехватки лечения/нездоровый образ жизни, пенсы- которые за гречку голосуют- со временем тоже отойдут. Я- и налоги плачу, и мусор сортирую, и доволен местом проживания и денежным довольствием. Но это я. А пострыбанцам и прочим голодранцам- им не хватает, но это ведь их проблема, а не моя.
+
0
skyliner
skyliner
4 червня 2018, 12:21
#
Ladder05
Начните с себя, помогите Украине сократить население хоть на одного человека, а то за сокращение, а сами почему-то здесь сидите
+
+44
zaNOza :)
zaNOza :)
1 червня 2018, 18:52
#
Статья 19. Налогообложение доходов трудовых мигрантов
1. Налогообложение доходов трудовых мигрантов осуществляется в порядке и размерах, установленных государством пребывания, если иное не предусмотрено международными договорами.
Резиденты Украины с учетом норм международных договоров имеют право на зачисление налогов и сборов, уплаченных за пределами Украины, при расчете налогов и сборов в Украине согласно нормам, установленным Налоговым кодексом Украины.
2. Во время пребывания за пределами Украины трудовой мигрант обязан обеспечить полноту и своевременность уплаты налогов и сборов за имущество, расположенное на территории Украины, принадлежащего ему на праве собственности или находится в аренде, в частности путем назначения уполномоченного лица.
3. Избежание двойного налогообложения доходов трудовых мигрантов реализуется соответствующими международными договорами Украины.
поэтому болт им, а не 18 НДФЛ и 1,5 военный дополнительно
+
0
CoffeeMan
CoffeeMan
1 червня 2018, 19:07
#
Так в статье об этом написано, зачем вы так болтами разбрасываетесь…
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
1 червня 2018, 20:07
#
«Работа за границей не освобождает от необходимости платить налоги в Украине. Если гражданин признан налоговым резидентом Украины, он обязан платить в бюджет налог на доходы физических лиц (НДФЛ) со всех полученных доходов по ставке 18% и военный сбор — 1,5% от дохода.»
Более того, резидент по налоговому кодексу, если в украине был БОЛЕЕ 180 дней в году, и если меньше даже не важно официально ты там трудоустроен или нет — платить не обязан; оформив как подарок будет всего 5%
+
0
CoffeeMan
CoffeeMan
1 червня 2018, 20:32
#
«… имеют право учесть сумму налога с доходов, уплаченную в другой стране, для уменьшения налоговых обязательств по НДФЛ. В результате такого зачета лицо может быть фактически освобождено от уплаты НДФЛ, если сумма иностранного налога будет превышать сумму налога в Украине...»
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
1 червня 2018, 20:54
#
Косяк — при переводе в украину кому-то — это НЕТРУДОВЫЕ ДОХОДЫ получателя; зачислить их для не обложения налогами они могут только на свой счет или провозя их лично
пысы: я писать больше не буду
+
+35
skyliner
skyliner
4 червня 2018, 12:18
#
Ой, да ладно здесь рассказывать, что Польша уважает, их население выезжает, а наше идет на замену, потому что наши готовы батрачить на з/п, которая поляков уже не удовлетворяет
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 червня 2018, 10:27
#
Так само к нам едут люди, которые зарабатывают продажей овощей и фруктов, шаурмы, торговцы на рынках.
+
0
ballistic
ballistic
12 червня 2018, 0:47
#
«Якщо громадянин визнаний податковим резидентом України»
— якщо заробітчанин знаходиться закордоном більше 180 діб, то він може бути визнаним резидентом країни перебування і автоматично нерезидентом України.
+
0
Denis Belyakov
Denis Belyakov
27 листопада 2018, 17:49
#
Мы обычные люди — Наемники. Там где достойно платят и своевременно без задержек. Соответствующие условия труда и безопасность труда, туда народ и мигрирует. Если начнут в Украине душить налогами — население будет или в черную работать или будут на ПМЖ перебираться.
+
0
Denis Belyakov
Denis Belyakov
27 листопада 2018, 18:40
#
Ведь по сути Украинец у себя на родине, чувствует как чужой — 1. Налоги плати. 2. Садики, школы, образование платное (кто бы не говорил, что бесплатно, но это так, фонды класса, фонды школы и т.д. Можно стать ежиком и не платить, но и отношение к своим детям будет соответствующее), 3. Рождение ребенка до безумия платное, здраво хранение ужасное 4. Суды продажные (элементарные дела длятся по 5-10 лет). 5. Мошенников и аферистов уже почти каждый третий (и они растут как грибы).
Обманывают даже производители на продуктах (обманывая в составе) и. т. д. И получается так, хитровылупленые слоя населения хотят нагнуть государство, а государство в панике нагибает всех без исключения. Но страдают обычны люди которые хотят максимально честно заработать и жить в стабильности и достойно в разумных пределах — И это все печально.
+
+1
Sergey Pivnichenko
Sergey Pivnichenko
26 січня 2019, 17:42
#
Не буду я никому ничего платить. Я эти деньги зароботал честным трудом, и ни у кого не украл. А если кто будет предьявлять мне какие то притензии то я так скажу: ПОШЛИ ВСЕ В ***
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 січня 2019, 19:23
#
Я также честным зарабатываю и плачу налоги.

Вам пенсию также не платить? Дети в сад и школу ходят в частные, а государственные?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися