Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 травня 2018, 10:00

Олександр Рєпкін: «Водневій енергетиці в Україні — бути!»

17 травня у КВЦ «Парковий» Перший Міжнародний енергетичний форум «Вітер та Водень» об’єднав кращих міжнародних експертів більше ніж з 16 країн світу, представників водневого та вітрового енергетичного бізнесу, відновлюваного сектору енергетики, міжнародні інвестиційні компанії та керівників державного енергетичного сектору України. Для обговорення шляхів розвитку, практичних кейсів підтримки відновлюваної енергетики в Україні та, особливо, можливості використання вітру і водню як основного (нового) джерела енергії в енергетичній системі України. Міжнародний діалог підтримали:

17 травня у КВЦ «Парковий» Перший Міжнародний енергетичний форум «Вітер та Водень» об’єднав кращих міжнародних експертів більше ніж з 16 країн світу, представників водневого та вітрового енергетичного бізнесу, відновлюваного сектору енергетики, міжнародні
Олександр Рєпкін

Олександр Рєпкін, Генеральний партнер, автор ідеї проведення та модератор Міжнародного форуму «Вітер та Водень», першим із представників сучасного відновлюваного сектору енергетики почав інвестувати у можливості реалізації водневих енергетичних рішень в Україні. Для популяризації знань про водневі технології та створення новітнього енергетичного суспільного діалогу заснував Енергетичну Асоціацію «УКРАЇНСЬКА ВОДНЕВА РАДА ». Він зазначив, що ідея водневої енергетики об’єднує по світу мільярди людей та компанії, світові бізнес гіганти. «Сподіваюся, що після нашого форуму, ідею водневої енергетики підтримають і в нашій країні», — наголосив Рєпкін.

Олександр Домбровський, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, який відкривав форум, в своєму виступі зазначив, що «важливо не тільки провести дискусію щодо впровадження новітніх «зелених» технологій, а й знайти шляхи балансування наявної енергосистеми та зберігання накопиченої енергії з відновлюваних джерел. І вирішити це питання можливо, використовуючи водневі технології».

Сергій Савчук, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження підкреслив важливість професійного діалогу щодо перспектив розвитку зеленої енергетики. «Сьогодні форум об'єднав іноземних експертів, представників Парламенту, центральних органів виконавчої влади, асоціації, головних гравців українського бізнесу з відновлюваної енергетики. Це свідчить про те, що ми рухаємось правильним шляхом».

На необхідності пошуку нових балансуючих потужностей для енергетичного сектору наголосив Іван Плачков, Голова Ради ГС «Всеукраїнська енергетична асамблея». Він підкреслив, що «сьогодні на перше місце виходить розробка збалансованої стратегії розвитку усіх наявних в Україні джерел відновлюваної енергії — і вітрових, і сонячних, і водневих».

Водень — це екологічно чистий елемент. Він має стати ключовою складовою, яка збалансує та вирішить проблему нестабільності виробництва зеленої енергії через зміни в активності сонця та вітру. Саме водень є основою безпечного збалансованого енергетичного циклу, в якому поєднана безмежна енергія сонця, вітру та водню для автономного функціонування підприємств та домогосподарств.

На форумі вперше в Україні було презентовано розробки європейських експертів у воднево-енергетичній галузі. Світова спільнота зацікавлена у надпотужному водневому потенціалі України. Тому проведення форуму підтримали такі відомі міжнародні водневі організації як Світова воднева Рада, Воднева Європейська Асоціація, Європейська Комісія, FCH та інші. Зацікавленість світових організацій демонструє, що Україна готова до активного енергетичного розвитку та впровадження провідних водневих технологій.

Коментарі - 9

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
25 травня 2018, 10:11
#
Интересно и полезно для нашей страны.
+
0
Strain
Strain
25 травня 2018, 10:42
#
Читаю много научных статей — ещё не встречал водородных термоядерных реакторов которые бы в реальных условиях и промышленных масштабах давали больше чем потребляли. Водород тяжело хранить. Он просачивается через большинство металлов. Все такамаки работают не на чистом водороде. А на дейтерии и тритии которые ещё необходимо произвести. Многие говорят, что единственным перспективным топливом для термоядерных реакций будет Гелий-3.

Так что говорить в нашей стране о том, где нет успехов у супердержав — смысла особого не имеет. Другое дело ветровая и солнечная энергетика. Сейчас солнечные панели становятся всё доступней и могут производить при одинаковых площадях всё больше энергии. Думаю правительству необходимо спонсировать именно эту область.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 травня 2018, 12:26
#
За последние несколько лет много компаний появилось в этой области. Энергорынок до какого то там года обязуется покупать весь произведенный обьем. Потому это направление не плохо развивается
+
0
Дмитрий Сергеенко
Дмитрий Сергеенко
25 травня 2018, 14:23
#
Ни о каком термоядерном топливе тут и речи нет. Все проще :)
«Он должен стать ключевой составляющей, которая сбалансирует и решит проблему нестабильности производства зеленой энергии из-за изменений в активности солнца и ветра. »
Т.е. солнечные панели и ветрогенераторы вырабатывают энергию не тогда, когда нужно потребителю, а когда светит солнце или дует ветер. Так появляется лишняя энергия — выработанная тогда, когда она не нужна, и дефицит мощностей при их формальном избытке. Как решение нужно или накапливать «лишнюю» энергию и выдавать ее по «требованию», или содержать дополнительные мощности, которые можно быстро стартовать и компенсировать дефицит. (более подробно про пилу генерации https://youtu.be/3Kh2_E3ua58)
Водород предлагается получать (электролизом воды, скорее всего) для накопления лишней энергии, и сжигать его (в лучшем случае в топливных элементах), когда нужно срочно компенсировать дефицит.
+
0
Strain
Strain
29 травня 2018, 11:03
#
Там соотношение затраченной энергии на электролиз к сжиганию водорода ужасное. Не выгодная технология.
+
0
Дмитрий Сергеенко
Дмитрий Сергеенко
29 травня 2018, 19:33
#
Соотношение ужасное, согласен, а кап. затраты приемлемые. Более выгодные альтернативы дорогие в кап. затратах и масштабировании.
+
+15
SashkoGop
SashkoGop
25 травня 2018, 10:46
#
Час водневої енергетики, особливо в автобудуванні дещо втрачений. Поки автогіганти телилися із модельним рядом воднових ДВЗ — населення перейшло на LPG системи. Зараз, коли стрімко йде розвиток електромобілів — ДВЗ із будь-яким паливом — вже потроху відходе на другий план. А враховуючи низький ККД ДВЗ у порівнянні із електротягою — ідея використання водню відходе далеко в минуле… Що стосується відновлюваних джерел електроенергії — то, нажаль, альтернативу АЕС ще довго будуть шукати.
+
+14
ballistic
ballistic
25 травня 2018, 10:52
#
Гасло в совковому стилі — яскрава ознака, що нічого путнього не вийде.
+
0
SashkoGop
SashkoGop
25 травня 2018, 14:15
#
Цитата «Сергей Савчук, Председатель Государственного агентства по энергоэффективности и энергосбережению подчеркнул важность профессионального диалога о перспективах развития зеленой энергетики.» — скільки таких державних агенств? Я думаю, безліч. Про це я чую вперше. Яка з нього користь економіці держави — відповідь: ніяка — тільки шлях розпилу державних коштів. Тут без агенств зрозуміло — треба працювати над енергозбереженням — а не над новими способоми видобування електроенергії. Чого тільки вартує заміна вуличного освітленя — перейти від кіловатних ДРЛок навіть на енергозбергіаючі лампи першого покоління вже дасть ефект.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися