Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 травня 2018, 20:34

Договірні футбольні матчі приносили шахраям $5 млн на рік

«Футбольний бізнес» приносив організаторам «замовних» матчів величезні доходи. Договірні матчі дозволяли зловмисникам в грі на тоталізаторі заробляти до $5 млн на рік.

«Футбольний бізнес» приносив організаторам «замовних» матчів величезні доходи.
Фото: mvs.gov.ua

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

«Задокументовано протиправну діяльність 5-х злочинних груп та 35 футбольних клубів. Сьогодні у межах цієї справи Департаментом захисту економіки, Головним слідчим управління Нацполіції та ГПУ проведено 40 обшуків на території 10 областей», ‑ сказав очільник МВС.

До складу злочинних груп увійшли президенти футбольних клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, комерційні структури та громадяни України.

«Так, оперативники Департаменту захисту економіки Національної поліції України, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції та ГПУ встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних «схемах» та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах» ‑ зазначив Арсен Аваков.

На даний час в українському футболі існує чотири ліги, у якій приймають участь 52 футбольні клуби. Під час проведення комплексу слідчо-оперативних заходів було зібрано доказову базу відносно учасників та організаторів 5-х злочинних груп та 35 футбольних клубів, причетних до організації та участі у футбольних матчах з «фіксованим» результатом.

В настоящее время в украинском футболе существует четыре лиги, в которой принимают участие 52 футбольные клубы. Во время проведения комплекса следственно-оперативных мероприятий было собрано доказательную базу в отношении участников и организаторов 5-ти преступных групп и 35 футбольных клубов, причастных к организации и участия в футбольных матчах с «фиксированным» результатом.

Рахунки «договірного» матчу заздалегідь були відомі їх організаторам ще до його початку. На таких матчах учасники злочинних груп могли швидко заробити великі гроші. Знаючи майбутній результат гри, вони, особисто або через довірених осіб, робили ставки на ресурсах букмекерських контор, які зареєстровані в країнах Азії.

У МВС зазначили, що, у зв’язку з анонімністю, непрозорістю та безконтрольністю, саме азіатський ігровий ринок є найбільш популярним серед замовників «догів».

Тому, з метою власного збагачення, організатори вживали усіх заходів, аби матч закінчився з необхідним їм результатом. Від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз. Суми «винагород» за перемогу у матчі або «нічию» коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.

«Так, наприклад, представник ПФК «Суми» запропонував арбітру 30 тисяч гривень за «нічию» та 100 тисяч гривень за перемогу клубу у матчі ПФК «Суми» ‑ ФК «Волинь». В подальшому даний клуб став переможцем, а арбітр одержав обіцяну «винагороду». Зустріч відбулась в закладі громадського харчування наступного дня після футбольного матчу, під час якої представник футбольного клубу передав арбітру $3 900 неправомірної вигоди», ‑ повідомив міністр внутрішніх справ.

Також було задокументовано протиправну діяльність і представників МФК «Миколаїв». В цьому випадку за перемогу у матчі МФК «Миколаїв» ‑ ФК «Геліос» арбітру було перераховано на картковий рахунок 50 тисяч гривень.

Аваков зазначив, що до відповідальності будуть залучені гравці футбольних клубів і організатори.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 6

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
22 травня 2018, 21:58
#
Я раньше наивно полагал, что защитники иногда ошибаются и забивают мяч в свои ворота и почти всегда на последних минутах.
Оказывается, во всём виноваты нападающие соперника, которые не всегда способны добраться до вратарской площадки и по дороге не упасть от усталости.

Доворняки надо соблюдать, вот и приходиться защитникам забивать в свои ворота.
+
+15
ballistic
ballistic
22 травня 2018, 22:42
#
«величезні доходи… до $5 млн на рік»
— якщо врахувати що кількість фігурантів справи складає 320 чоловік, то середній дохід на одного фігуранта до $1300 на місяць. Мінус супутні витрати… Мєлковато…
:)
+
+27
Qwerty1999
Qwerty1999
22 травня 2018, 22:56
#
Кстати, средняя зарплата в Украине в январе 2018 составила 7711 грн.
Зарплаты зампредов НБУ в тот же период:
Смолий = 241 тысяча гривен в месяц
Борисенко = 230 тысяч гривен в месяц
Рожкова = 230 тысяч гривен в месяц
Сологуб = 257 тысяч гривен в месяц
Чурий = 224 тысяч гривен в месяц

Я бы сказал — небо и земля, а ведь топ-менеджеры НБУ на фоне некоторых других бизнесменов получают сущие копейки…
+
+23
moemnenie
moemnenie
23 травня 2018, 0:41
#
Какие то смешные суммы совсем, футболисты стоят по несколько миллионов, их взятка в 100 тыс. мало заинтересует, да и подкупить всю команду врятли можно за такие деньги. Скорее всего ставки гаразда выше, просто записи только нашли на эти суммы и подкупили полицаев, что бы срок меньше получить
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 травня 2018, 9:39
#
Садить нет смысла всех 320 тел, а вот хорошие штрафы и отобрать имущество, в т.ч. не права заниматься деятельностью -это самое то!
+
+23
Олег Шишов
Олег Шишов
23 травня 2018, 9:41
#
«Договорные матчи позволяли злоумышленникам в игре на тотализаторе зарабатывать до $5 млн в год».
Это значит, что надо умножить на 10 и получим реальную картину.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися