Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 травня 2018, 13:26

Чому Україна краще Америки

Українська економіка потихеньку приходить до тями після кризи. Але нинішні успіхи, якими хизується влада, — лише крапля в морі. За два роки зростання український ВВП так і не досяг докризового рівня. А обсяги виплат за боргами ось-ось сягнуть загрозливих масштабів.

Українська економіка потихеньку приходить до тями після кризи.
Фото: photocentra

І все ж, якщо подивитися на економіку під правильним кутом, владі є чим похвалитися. І може навіть виявитися, що наші показники зараз кращі, ніж в Америці. Про це в своєму блозі на НВ написав викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» публікує скорочений варінт статті.

На якій «тематиці» йому обиратися? Теоретично, варіантів небагато – війна і економіка. Перше, обговорювати не хочу. Занадто серйозно і трагічно.

А ось з економікою у президента формальний шанс, по-моєму, є. Якщо подати правильно. Наприклад, порівнявши з Америкою. Хоча б ось так:

  • Аргумент 1. У квітні офіційний рівень безробіття в Україні знизився до 1.2%. Фантастичний результат, чесно кажучи! В Америці безробіття зараз на рівні 4%, і вони вважають це повною зайнятістю. Слабаки! Так що, тут ми американців випередили. Ось вам і перший передвиборчий аргумент.
  • Аргумент 2. У США зростання ВВП очікується на рівні 3%. У нас теж щось схоже прогнозується. А навіть, якщо прогноз і не збудеться, то з'ясується це не раніше лютого наступного року, коли вже нові прогнози в ходу будуть, ще більш оптимістичні.
  • Аргумент 3. У них долар з початку року на 2.5% відносно євро зміцнився, а наша гривня на цілих 8.5%. А у відношенні до самого долара ми теж на 7.7% сильніше стали. Ось вам, адепти валютного курсу, любителі «долара по вісім» – «накусь викусь», зміцнюємося!
  • Аргумент 4. Фондовий ринок у них виріс на 1.5%, з початку року, а у нас на цілих 35%. У них, правда, три тисячі компаній на біржі торгується, а у нас три, але деталі залишимо для фахівців, виборцям їх знати необов'язково.

Можна до того ж залишити трохи місця для «конструктивної критики»:

  • Аргумент 5. Борг у нас величезний, з цим не посперечаєшся. Так і у американців чималий. Вони облігації випускають, і ми не відстаємо. Чим ми гірші? Вартість боргу у них, правда, в діапазоні 1.9% – 3.2%, а у нас 7.5% – 17%. Але і тут викрутитися можна. Скажімо, спеціально так придумали, щоб дати внутрішнім інвесторам на власному боргу заробити. Нічого якомусь там МВФ 3% «відстібати». До речі, чиста правда – деякі українці відмінно заробили. Уолл-стріту і не снилося.
  • Аргумент 6. З інфляцією трохи проблематично. У них на рівні 2%, а у нас… Тут краще зробити паузу і загадково промовчати, зробивши основний акцент на тому, що НБУ її твердою незалежною рукою «таргетує». А в кінці року, в крайньому випадку, можна перерахувати за вигідною методикою, спорудивши скромненько споживчу корзинку з хліба, молока та ще якоїсь дурниці на пальмовій олії, що в принципі буде реалістично відображати сувору споживчу реальність рядового українця. Повинна ж влада бути чесна з народом. Не марципани ж з трюфелями в розрахунок інфляції включати.

Ну і останнє… Вважається, що американська економіка зараз не просто на підйомі, а знаходиться на піку зростання. Що ж нам заважає похвалитися економічними успіхами? У них, правда, люди в Польщу не біжать, але це можна пояснити відстанню. Далеко все-таки. А нам близько. І валять наші так, що тільки п'яти виблискують. Хоча, з точки зору виборної кампанії, це тільки на краще – ті, хто їде, адже апріорі незгодні і владі не вірять. Вони свою долю самі будувати вирішили, не чекаючи, що хтось за них це зробить. Та й нісенітницю передвиборчу про процвітання слухати не стали б. Так що, чим таких, що «кинули Батьківщину в скрутну хвилину», менше, тим для президента краще. Нехай Польщі та Португалії працюють, а грошики сюди шлють, щоб хоч якось країна на плаву трималася. А на виборах вони тут точно не потрібні.

Коментарі - 35

+
+23
AleksandrBank
AleksandrBank
22 травня 2018, 14:10
#
Интересные замечания.
Я думаю некоторые на выборах их подхватят.
+
+155
semenvekselberg
semenvekselberg
22 травня 2018, 14:21
#
Даааааааа… Этому автору нужно посвятить себя творчеству в жанре юмористических выступлений. Полные залы и аншлаг гарантирован. Чего только не стоят эти фразы:
«Считается, что американская экономика сейчас не просто на подъеме, а находится на пике роста. Что же нам мешает похвастаться экономическими успехами?» или
« У них, правда, люди в Польшу не бегут, но это можно объяснить расстоянием» или
— "Хотя, с точки зрения выборной кампании, это только к лучшему – те, кто уезжает, ведь априори несогласные и во власть не верят".

В общем, цирк уехал клоуны остались…
+
0
busypit
busypit
27 травня 2018, 8:23
#
Вас мысль о сарказме, сатиричности автора и его миниатюры совсем не посетила? о_О
На вашем месте я б задумался.
+
0
mary27
mary27
28 травня 2018, 8:19
#
Семен в последней строчке восхитительно метко описал себя)
+
+57
galileogaliley
galileogaliley
22 травня 2018, 15:09
#
Еще один искатель «перемог» нашелся. Прям повеселил, с такими тезисами и на юмористическом шоу можно выступать. Перечитав статью так и не понял: это был сарказм или такой тонкий юмор?
+
+15
Ladder05
Ladder05
22 травня 2018, 20:08
#
https://www.youtube.com/watch?v=Jzyok6uYnxQ вот друг автора =)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
23 травня 2018, 9:00
#
>Аргумент 1. У квітні офіційний рівень безробіття в Україні знизився до 1.2%. Фантастичний результат, чесно кажучи! В Америці безробіття зараз на рівні 4%, і вони вважають це повною зайнятістю. Слабаки! Так що, тут ми американців випередили. Ось вам і перший передвиборчий аргумент.

Для економіки, що має зростати по 6-10%, щоб в наступному столітті _наблизитись_ до розвинених економік — малий рівень безробіття означає, що в Україні немає робочих рук для нових виробництв і бізнесів = зростання не буде

>Аргумент 2. У США зростання ВВП очікується на рівні 3%. У нас теж щось схоже прогнозується. А навіть, якщо прогноз і не збудеться, то з'ясується це не раніше лютого наступного року, коли вже нові прогнози в ходу будуть, ще більш оптимістичні.

Що більше
1% від 50к чи 10% від 3к
Задача рівня дит саду
Сподіваюсь виборці в нас мають таку освіту

>Аргумент 3. У них долар з початку року на 2.5% відносно євро зміцнився, а наша гривня на цілих 8.5%. А у відношенні до самого долара ми теж на 7.7% сильніше стали. Ось вам, адепти валютного курсу, любителі «долара по вісім» – «накусь викусь», зміцнюємося!

Для економіки, що експортує необроблені ресурси, а завозить високотехнологіну продукцію — це погано
І ще ми імпортуємо енергоносії
+
+15
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
23 травня 2018, 9:02
#
Шуткувати звісно можна з приводу таких аргументів
Але те, що в нас все ще є особини, що думають голосувати за рабіновіча та інших ригів — це торба
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
23 травня 2018, 9:58
#
А чем не нравится Рабинович???
Давайте с трёх раз угадаю вашего кандидата. Порошенко? Березюк? Тягнивбок?
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
23 травня 2018, 10:54
#
Міхо
+
0
Ladder05
Ladder05
23 травня 2018, 14:44
#
Михо никогда не пустят на выборы.
+
0
yarg
yarg
23 травня 2018, 22:22
#
У него гражданства нет. маленький, но в данном случае важный порок. :)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
28 травня 2018, 11:59
#
Є
+
0
yarg
yarg
28 травня 2018, 15:30
#
Немає. він апатрид — особа без громадянства.
+
0
Ladder05
Ladder05
28 травня 2018, 15:34
#
В Украине, нельзя иметь несколько гражданств, вот только у ребяток у власти- они есть. Так что не вижу принципиальной разницы, когда сильные мира сего, нечестно играют. Это совершенно другая категория людей, и на них не распространяются законы и правила обычных людей.
+
0
yarg
yarg
28 травня 2018, 16:40
#
Совершенно согласен. Тоже считаю что Михо Николозовичу лучше поехать на родину и ходить в политику там. Просто безопаснее. У нас играют нечестно…
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
28 травня 2018, 17:16
#
Яким чином можна позбутись українського громадянства в законний спосіб?
+
+15
Ladder05
Ladder05
28 травня 2018, 18:14
#
http://www.lawportal.com.ua/lishenie-vtorogo-grazhdanstva.html
Автоматически, когда получаешь паспорт другой страны- отказываешься от украинского.
«Громадянин України, який добровільно набув громадянство іншої держави, вважається таким, що виявив намір змінити громадянство та надав згоду на припинення громадянства України».
Так что, вполне можно и без гражданства украинского заниматься политикой, раз у нас многие так делают: https://antikor.com.ua/articles/156363-boljshinstvo_politikov_i_chinovnikov_sovremennoj_ukrainy_imejut_odin_ili_neskoljko_pasportov_drugih_
Как видите- закон не один для всех.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
28 травня 2018, 19:06
#
Там є колізія, коли автоматично набуваєш громадянство, то українське не припиняється
+
+15
yarg
yarg
28 травня 2018, 20:00
#
Или вот как с Николозычем — утаил информацию при получении украинского гражданства. Разз. и вылетел.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
29 травня 2018, 11:42
#
Рішення вже вступило в силу?
Чи є в суду взагалі таке право?
+
+15
yarg
yarg
29 травня 2018, 11:47
#
А причем здесь суд? Лишился гражданства он указом президента, как и приобретал… врать нужно меньше, а работать больше, а миша перепутал…
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
29 травня 2018, 12:03
#
При чому тут президент?
В нього є право позбавляти громадянства?
+
+15
yarg
yarg
29 травня 2018, 12:13
#
Да. и давать и забирать.
статьи 9 и 19 закона «Про громадянство».

+
+15
Ladder05
Ladder05
29 травня 2018, 12:30
#
Порошенко имеет гражданство Швейцарии и Израиля, ему можно нарушать нормы и закон, всё в порядке. Если бы у него вдруг нашли гражданство РФ- я бы даже не удивился.
+
+15
yarg
yarg
29 травня 2018, 12:50
#
Конечно имеет. и да, ему нарушать можно. Он вождь, а саака — замухрыжка.
Смысл становится вождем, если нельзя в гражданства поигратся? никакого смысла.
и российское наверняка есть, не зря же ссакоюляботы называют его «агент путина». Они же не врут!
+
+15
Ladder05
Ladder05
29 травня 2018, 14:12
#
В РФ тоже есть вождь, тоже ему и его клике- законы не писаны. Не всё верёвочке виться.
+
+23
yarg
yarg
23 травня 2018, 22:25
#
Семен меня пугает. Что общего между Порошенком и Тягныбоком? Они представляют собой абсолютно противоположные силы. Не, ну понятно что на фоне его любимого Захара-Курощупа — они более-менее одинаковы, но на этом фоне все люди одинаковы…
+
+15
Ladder05
Ladder05
23 травня 2018, 22:54
#
На фоне Порошенка и Тягнибока- даже партия ЛГБТ очень органично, честно и порядочно смотрятся, как и любой их представитель.
+
+15
yarg
yarg
23 травня 2018, 23:02
#
Ну… вы сравнивали — вам виднее :)
+
+15
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
24 травня 2018, 9:39
#
Личный адвокат Дональда Трампа, Майкл Коэн, получил секретный платеж в размере не менее 400 000 долларов (300 000 фунтов стерлингов) для организации переговоров между президентом Украины и президентом Трампом, утверждает ВВ.
По словам источников, оплата была организована посредниками, действующими от лица лидера Украины Петра Порошенко…

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-44215656

Подаст АП в суд на ВВС или «так простят»?
+
+30
yarg
yarg
24 травня 2018, 9:48
#
Потребовали опровержения или предоставления доказательств. Зачем сразу в суд? люди и так признаются что пофантазировали.
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
24 травня 2018, 9:57
#
Сильно просто потребовать доказательств. Так им и сольют «за спасибо» канал с такой ценной информацией. В суде, под угрозой миллионных штрафов, у ВВС появится материальная мотивация (для предоставления доказательств). Без суда все закончится ничем. ВВС больше лет, чем независимой Украине, не надо их считать глупее наших коррупционеров и казнокрадов.
+
0
yarg
yarg
24 травня 2018, 9:58
#
Поглядим. Без доказательств — это все «художественный вымысел журналиста, на который он имеет законное право».
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
24 травня 2018, 9:54
#
Так адвокат сам покаже ті гроші — він же не хоче присісти за відмивання грошей і незаконні оборудки
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися