Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 травня 2018, 12:44

Як банки привчають українців до кредитів

У 2017 році сегмент споживчого кредитування виріс більш ніж на 40%, а в деяких банках портфелі таких кредитів збільшилися на 60% і більше. Немає ніяких підстав для уповільнення динаміки, темпи зростання залишаться досить високими і в 2018 році, — зазначає у своїй колонці на НВ Начальник відділу досліджень системних ризиків департаменту фінансової стабільності НБУ Микола Остролуцький.

Населення в Україні не закредитоване. Порівняно з іншими країнами відношення кредитів до ВВП у нас лише 3%. Це абсолютно мізерна сума. Можна сказати, що це початок кредитування з нуля.

На сьогоднішній день населення активно почало брати кредити. Таку активність можна пояснити відкладеним попитом, який створився ще в 2014-2015 році, відновленням реальної заробітної плати та кредитною політикою банків.

У банків не так багато інструментів, на яких вони заробляють, а споживче кредитування — один із них. Через те, що відсоткові ставки за споживчими кредитами значно вищі за інші відсоткові ставки.

Банки стали значно більш агресивними. До певної міри вони штовхають населення до споживчого кредитування. Для такого підштовхування є маса інструментів.

Перший – це легкість отримання кредиту. Тобто канал надходження грошей від банку до клієнта дуже спростився. Наприклад, платіжні картки. Банки дають так званий пільговий період. Тобто фактично вони до певної міри заманюють клієнтів і провокують їх до того, щоб вони більше користувались кредитними коштами.

Другий інструмент – це інтернет-кредити. Коли людина може отримати підтвердження свого кредиту буквально в онлайн-режимі. Вона може подати заявку, отримати підтвердження та може одразу отримати гроші.

Каналів, якими банки доносять кошти до населення існує багато. З боку продавців також бачимо пожвавлення. Це відбувається за рахунок комісійних. Комісією продавці діляться з банками. Через це все більше заохочення до споживчого кредитування йде від продавців. Тобто у розстрочку вікна, у розстрочку холодильники, беріть зараз, платіть коли-небудь і так далі.

Банку вигідно надавати пільговий період для повернення кредиту. По-перше, це додаткові ресурси. По-друге, клієнта прив’язують до банка. Це дуже важливий фактор. Тому що недоотримання доходів зараз може призвести до розстрочки, з якої будуть уже відсотки. По-третє, комісійні. Фактично магазини та приватні підприємці діляться частиною свого прибутку і це осідає в комісійних доходах банку.

Для банків найголовніша проблема – це повернення кредитних коштів. Хороший клієнт не хоче втрачати свою кредитну історію. До того ж банки вже напрацювали скорингові системи. Тобто клієнт, який звертається за позикою онлайн або хоче отримати кредитний ліміт на карту, проходить через скорингову систему. Така система досить непогано працює у банків, які активно працюють на ринку. НБУ до певної міри застерігає ті банки, які мало працювали з населенням, щоб вони були більш обережними.

Якщо поділити портфель населення, то одна чверть – це старі іпотечні кредити. Серед цих кредитів понад 90% неповернених. А три чверті – це споживчі кредити. Загалом повернення таких кредитів складає понад 50% — 55%.

Коментарі - 8

+
0
SashkoGop
SashkoGop
7 травня 2018, 13:33
#
По собі знаю, бо сиджу на Приваті і дуже часто користуюсь кредитом в межах ліміту. Головне встигнути до закриття періоду пільгово періоду. Було одного разу — % комісії в річних дуже високий.
+
+30
v092
v092
7 травня 2018, 15:30
#
Кредиты нужны людям, достаточно обеспеченным, чтобы улучшить свой комфорт. Нищим же- льготный период сложно пережить, ну а там и очень высокие % в гостях.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
7 травня 2018, 16:57
#
Я захожу в кредит, и то из-за кеш-бека. Потом на следующий или через пару дней все вношу. Кредит, если пользоваться больше 1 мес, штука не очень приятная. Постоянно думать что должен и прочее. И привыкать не стоит, потому как те кто привыкает, обычно это путь к бедности. Очень редко кто умело пользуется кредитами и счастлив, хотя у нас в стране таких не мало.
+
0
SashkoGop
SashkoGop
7 травня 2018, 17:54
#
Весь цивілізований світ користується кредитами — чим ми гірше? Просто у нас ризики вищі і ставки значно вищі — від того і ризики для банківських установ.
+
+45
v092
v092
7 травня 2018, 18:37
#
Если вы сравниваете с развитыми странами, то там и % ниже и уровень достатка выше. Если им сказать что у нас просрочки по 60-90% годовых, то они просто не поверят.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
10 травня 2018, 11:29
#
Друг сейчас в Польше, получил гражданство и с женой оформляют ипотеку по гос программе «Молодежный кредит», так у них процентная ставка составляет порядка 1,5% годовых.
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
10 травня 2018, 11:58
#
Там и бизнесу проще брать кредиты и ставка смешная
+
0
irakez
irakez
14 травня 2018, 0:13
#
Брать кредит под такие дикие проценты как у нас… Страна буратин.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися