Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 травня 2018, 11:08

Міжбанк у середу — буде цікаво

У перший робочий день травня на валютному міжбанку поведінка учасників ринку буде залежати від декількох факторів. Основними з них будуть:

У перший робочий день травня на валютному міжбанку поведінку учасників ринку буде залежати від декількох факторів.
Фото: actual.today

1) Початок нового звітного періоду. Після тривалих вихідних клієнти будуть підводити підсумки квітня і визначатися зі стратегією на травень. Це традиційно знижує активність компаній в перший день місяця і ми прогнозуємо зниження обсягу операцій на міжбанку до 360-410 млн доларів при укладенні 510-570 угод;

2) Збільшення попиту на валюту на фоні зниження пропозиції. Сьогодні валютна виручка за неробочі в Україні 30 квітня і 1 травня — буде тільки зарахована на рахунки експортерів і обов'язковий продаж за цими надходженями пройде завтрашнім днем. А ось на купівлю валюти клієнти вже кошти підготували, що дозволяє їм виходити на міжбанк зі скупкою. Крім цього починається період виведення нової порції дивідендів компанії у «дочок» іноземних компаній. Це працює не на користь гривні.

Незважаючи на те, що не на користь гривні працює зростання попиту на валюту, Мінфін прогнозує не тільки появи перекосів попиту та пропозиції, а й можливе невелике зниження котирувань.

Причина — за нашими даними декілька великих продавців валюти буде виходити сьогодні на торги з продажем власних ресурсів для фінансування своєї господарської діяльності (виплати зарплати за квітень, оплата сировини та матеріалів і т.д.). На фоні традиційно млявого ринку в перший робочий день місяця — їх пропозиція валюти може активно допомогти гривні втримати свої позиції на міжбанку.

Спекулянти спробують розгойдувати курс, але це сьогодні може не підтримати сам ринок і тоді вони будуть обмежені роботою «в дві сторони».

У Нацбанку сьогодні дуже не простий день. Якщо все ж на млявому ринку пропозиція за рахунок продажу сум великими гравцями перевищить попит — регулятор матиме можливість попрацювати в тихому форматі по скупці надлишків долара в ЗВР через Maching. Якщо переважати все ж будуть покупці, які «прокинуться» досить швидко незважаючи на перший день місяця — НБУ доведеться через той же механізм працювати з продажу валюти, щоб вирівняти попит і пропозицію.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні курс долара в межах коридору 26,08-26,18 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,85-26,00 і продаж 26,05-26,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,80-25,97 гривень і продаж 26,05-26,07 гривень.

Про тенденції на торгах за 27 квітня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних продовжують залишатися позитивними по перспективам гривні як за офіційним курсом долара, так і по котируваннях на торгах.

За офіційним курсом 84% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 16% опитаних поки впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 79% опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. 21% — очікують його швидкого повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
2 травня 2018, 11:15
#
Многим сегодня будет выгоднее продать валюту чем завтра. Это будет давить на курс. Завтра выльется за 2 дня. Потому если сегодня парочка крупных игроков выйдет с продажей, курс уйдет у низ.
Наличный вялый как никогда, зазор покупка и продажа там стал большой из-за вялого спроса. Потому идет далее в низ 26,03, может и 26,00 увидем. Евро летит в низ.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/115509/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися