Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 травня 2018, 7:56

Нестандартний тиждень. Чи є загрози для гривні

Минулого тижня долар на міжбанку не тільки відстояв свої позиції, але й подорожчав при продажу на 8 копійок — з 26,11 / 26,16 до 26,21 / 26,24 гривень.

У НБУ не було особливої ​​можливості поповнювати ЗВР за рахунок викупу надлишків валюти. Він не виходив на торги у публічному форматі аукціону, вважаючи за краще «тихе» і анонімне полювання за валютою через Matching. За нашою інформацією, в цьому форматі регулятор також особливо не досяг успіху — він з'явився на ринку 23, 25 та 27 квітня і викупив не більше $ 20-30 млн.

Завдяки активності клієнтів в бюджетні дні та щоденній роботі спекулянтів у режимі «в дві сторони» — дещо порадували обсяги операцій. Вони становили від $ 294 млн до $ 495 млн при здійсненні від 472 до 666 угод на день.

Готівковий ринок слабо реагував на те, що відбувалося на міжбанку. Він підлаштовувався більше під реальний попит і пропозицію, ніж під курсовий тренд на безготівкових торгах.

Фінансисти розраховували на активну здачу валюти населенням за 4 святкові дні, особливої ​​нестачі в ній не відчували, і намагалися занизити курс прийому валюти не особливо понижуючи курс продажу.

Коливання котирувань минулого тижня більше нагадували загальну корекцію курсу, ніж формування стійкого тренда.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1. Календарний фактор. Цей робочий тиждень нестандартний. Україна відпочивала в понеділок — 30 квітня і вівторок — 1 травня, але буде працювати з вівторка по суботу включно — тобто з 2-го по 5-е травня. З огляду на те, що: 30 квітня -був робочий день в США і ЄС, 1 травня — Європа відпочивала, а американські банки проводили платежі, 5 травня (субота) — ЄС і США будуть відпочивати, а Україна працюватиме — це все призведе до перекосів попиту та пропозиції по валюті на міжбанку по долару і євро.

2-го травня буде тільки зарахована доларова валютна виручка за минулу п'ятницю, понеділок і вівторок, а також й за минулу п'ятницю і понеділок (вівторок Європа відпочивала) — по євро. Обов'язковий продаж за цими надходженнями пройде тільки в четвер — 3-го травня.

Попит же на валюту 2-го числа буде на звичайному рівні, що може привести до нестачі валюти в середу і зростання котирувань.

Зате в четвер обсяги продажів валюти різко збільшаться, що призведе до її ситуативного надлишку на торгах і спрацює на зміцнення гривні.

Гасити всі ці перепади попиту і пропозиції доведеться НБУ. Частково в цьому йому допоможуть і самі клієнти, яким треба закривати свої гривневі витрати на початку місяця (виплата зарплат, аванси з оренди, оплата сировини і матеріалів і т.д.). Це додасть пропозиції валюти на ринку;

2. Дії нерезидентів-покупців ОВДП, яким в кінці квітня погасили великі суми, та операції «дочок» іноземних компаній з виведення чергової порції дивідендів. Частина іноземців ще не визначилася з тим, що робити з отриманою від погашення ОВДП гривнею. Вони можуть активно скуповувати валюту для виведення за кордон. Тим більше, що за рахунок ситуативних перекосів у четвер буде велика валютна пропозиція. Не будуть особливо відкладати свої покупки і «дочки» західних компаній, що збільшить попит на валюту в цей період і спрацює проти гривні;

3. Попередні тривалі вихідні, готівковий ринок і ліквідність у банківській системі. Активна здача населенням валюти у чотириденні свята призведе до зростання її пропозиції на всіх сегментах ринку і зміцнить гривню, а помірна ліквідність в банківській системі (основні відшкодування ПДВ проведені в кінці квітня і вже зіграли на ринку) при оперативних виходах НБУ для згладжування курсових ситуативних коливань 2 і 3 травня — не дасть особливо розгулятися спекулянтам, обмежуючи їх лише форматом роботи «в дві сторони».

Таким чином, тренд на міжбанку на цьому тижні буде цілком залежати від трьох складових — зростання попиту на валюту з боку іноземців, ситуативних перекосів пропозиції та попиту за рахунок календарного фактора, оперативності по виходу на ринок регулятора і його завдань за курсом.

Якщо Нацбанк не дасть ситуативно розгойдати котирування 2-го і 3-го числа, продаючи валюту в середу і викуповуючи її в четвер — можна говорити про те, що особливих проблем на валютному ринку на цьому тижні не буде.

Якщо ж регулятор вирішить спрацювати тільки з викупу надлишків в четвер, а в інші дні буде тільки спостерігати за тим, що відбувається — у спекулянтів буде шанс добре заробити в цей період, підлаштовуючись під дії великих учасників ринку і граючи «на підвищення» в середу і «на пониження » в четвер.

Особливих загроз для гривні в п'ятницю і тим більше в робочу в Україні суботу — «Мінфін» не прогнозує. У п'ятницю міжбанк відпрацює в своєму звичайному режимі, а в цю суботу — основна частина валютних операцій буде зафіксована тільки за обмінними операціями на готівковому ринку.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

2 і 3 травня (середа — четвер). Фактично тренд по курсу на міжбанку буде диктуватися діями Нацбанку. Якщо він буде оперативно усувати ситуативні перекоси попиту і пропозиції (в середу закриє нестачу валюти, а у четвер викупить надлишок) — особливих стрибків котирувань ми не очікуємо. Максимум до 3-6 копійок за сесію.

Якщо ж регулятор буде затягувати з продажем валюти в середу, економлячи ЗВР і при цьому спробує активно скуповуватися доларом у четвер, чим утримає курс від просідання — котирування зростуть, а коливання курсу збільшаться до 8-13 копійок на день.

Обсяги операцій в середу складуть до $ 360-410 млн при укладанні до 510-570 угод, а в четвер — до $ 440-470 млн при укладанні до 620-670 угод.

Спекулянти будуть дуже активні на ринку і в разі самоусунення Нацбанку спробують зіграти в середу «на підвищення», а в четвер — «на пониження», підлаштовуючись під дії великих операторів ринку.Якщо ж НБУ буде активно працювати у всіх формах інтервенцій — спекулянтам залишиться тільки варіант заробітку «в дві сторони».

4 травня (п'ятниця) активність на ринку дещо знизиться. Попит і пропозиція будуть знаходитися в хиткій рівновазі і особливе втручання Нацбанку не знадобиться. На цей день «Мінфін» прогнозує обсяг операцій в межах до $ 370-390 млн при укладанні до 480-540 угод.

5 травня (робоча субота) — активності на валютному ринку практично не буде. Фінансисти будуть заробляти на валютообмінних операціях без реального виходу на торги.

На готівковому валютному ринку. У святкові дні (понеділок та вівторок) на цьому тижні котирування прийому долара будуть намагатися занижувати за рахунок зростання обсягів здачі валюти і чотирьох днів вихідних. При цьому курс продажу будуть зменшувати дуже повільно.

Починаючи з середи — почне знову працювати фактор орієнтації готівкового ринку на ситуацію на міжбанку. Спред по долару в обмінниках складе не більше 12-20 копійок в святкові дні, а починаючи з робочої середи — він виросте до 20-35 копійок.

В цілому, на цьому тижні «Мінфін» прогнозує курс готівкового долара в межах коридору 25,90-26,25 гривень.

На міжбанку. Поведінка курсу на цьому тижні буде повністю залежати від дій НБУ зі згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції в середу та четвер, ситуативних завдань найбільших гравців міжбанку, поведінки нерезидентів, які отримали гривню від погашення ОВДП і «дочок» іноземних компаній, що почнуть репатріацію нової порції дивідендів.

Нацбанк буде намагатися майже не витрачати ЗВР в цю середу (в разі перевищення попиту на валюту при низькій пропозиції) і буде викуповувати надлишок на ринку у четвер, коли істотно зростуть обсяги обов'язкових продажів.

Якщо обсяги надлишку у четвер перевищать $ 50 млн, то НБУ вийде в публічному форматі інтервенціі- через аукціон.Якщо вони будуть нижче — регулятор буде поповнювати ЗВР через «анонімні» операції в Matching.Це утримає долар від істотного просідання.

Котирування міжбанку на цьому нестандартному тижні будуть перебувати в межах коридору в 26,05-26,30 гривень.

Ключовими операторами на ринку будуть: сам НБУ, держбанки, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, УкрСиббанк, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, Укрсоцбанк, Сбербанк, ПУМБ та банк Південний.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
Reddick
Reddick
3 травня 2018, 11:49
#
После майских- выплата по ОВГЗ, тут к бабке не ходи что за риск для гривны и какие причины.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися