Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 квітня 2018, 11:31

Торгівельні війни. USA vs China

Торгова війна між США і Китаєм набирає обертів. Обидві сторони вже опублікували переліки товарів, проти яких вони планують ввести загороджувальні мита. Як відреагували ринки і як будуть розвиватися події, написав на своїй сторінці в Facebook керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

Сьогодні вночі почалася друга хвиля торгової війни між США і Китаєм. Першими оголосили список товарів, на які планується встановити 25% мито, американці. Уже вранці, ближче до 10 години по Києву, свою відповідь опублікували китайці.

Такі дії не були анонсовані, що викликає зараз паніку на фондових і товарних ринках.

Ключові факти:

— США планують ввести мита на імпорт побутової техніки, продукції напівпровідників, роботехніки, інноваційного машинобудування і т.д. з Китаю. Оціночний обсяг імпорту 50 млрд дол. (раніше Трамп заявляв про бажання ввести обмеження на 60 млрд дол. імпортних товарів з Китаю)

— Китай анонсував введення мит на агропромислові товари (соя, кукурудза, пшениця, апельсиновий сік і ін.), продукцію американського авіа- і автомобілебудування, оціночною вартістю 50 млрд дол. (раніше Китай заявляв про бажання ввести обмеження на 3 млрд дол. імпортних товарів з США)

— У США є 60 днів на аргументацію, внесення правок і імплементацію нових обмежень

Реакція ринків:

— Китай дав жорстку відповідь США, але чітко дав зрозуміти, що вони готові до переговорів і навіть наполягають на їх проведенні

— Американці хочуть ввести тарифи, в основному, на технологічні товари, в той час як Китай вирішив вдарити по аграрному сектору і машінобудуванню.

— Ф'ючерси на американські індекси знижуються на 2%. Ціни на сою в США падають на 4%, на зернові — на 2%. При цьому падіння активізувалося після відповіді китайців.

— Найгіршими акціями перед відкриттям ринку виглядають: Tencent -5.5%, Boeing -5%, YY Inc -4.2%, AMD -3.9%, Alibaba -3.3% — У виграші зараз золото + 0,8% і акції золотошукачів.

Резюме:

— Друга хвиля торгової війни вдарить найбільше по машинобудуванню і аграріям в США. Також впадуть акції китайських компаній.

— Що стосується технологічного сектора, нові мита торкнуться цей сегмент лише частково. Однак зберігається ймовірність подальшої ескалації в силу загального негативного впливу на світову економіку, а також ризиків підвищення собівартості комплектуючих.

Ми очікуємо, що США підуть на переговори з Китаєм, про що буде анонсовано в найближчий тиждень. Ще вчора був анонсований візит міністра фінансів США Мнучіна в Китай.

Можливо, також в порядку денному буде стояти питання рефінансування величезного держборгу США і це може бути реальною причиною торговельної війни — раніше, з липня 2017 року, Китай перестав нарощувати держборг США.

Написано спільно з Артемом Щербиною, Capital Times

Коментарі - 13

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
5 квітня 2018, 12:20
#
Батл серьозный и заденет многих.
Увидем к чему переговоры приведут
+
+15
OutofLaw
OutofLaw
5 квітня 2018, 12:21
#
Коммуняки давите капиталистов :)
+
0
Danconia
Danconia
9 квітня 2018, 17:45
#
И там и там жесткие капиталисты
вообще цифры в 50 ярдов это вроде бы ни о чем, ВВП каждой стороны в районе 10+ трлн
+
+15
knaz197
knaz197
5 квітня 2018, 16:27
#
Що робить маленькому украінцю?
+
0
fae
fae
7 квітня 2018, 16:59
#
Либо делать узгоглазую пластику, либо отращивать пейсы.
+
+50
Денис Денис
Денис Денис
5 квітня 2018, 17:27
#
Сеять сою, пшеницу и кукурузу
+
0
Kanarej
Kanarej
6 квітня 2018, 13:58
#
И рис :)
+
+39
semenvekselberg
semenvekselberg
5 квітня 2018, 18:14
#
Ситуация в мире накаляется как и ожидалось.
Китай, несмотря на 6% падение продаж продукции машиностроения в 2017 году, обогнал по этому показателю США, Германию и Японию вместе взятые.
Происходящие в мире катаклизмы прежде всего означают конец глобализации, как бы это не нравилось некоторым пользователям. Как это можно проецировать на нашу ситуацию? В голову приходит один курьёз из средневековой Европы, когда монеты, отчеканенные в европейской метрополии, точь в точь повторялись на монетных дворах колониальной периферии (ну за малым отличием литеры монетного двора). Когда же умирал очередной монарх и на его смену приходил молодой представитель династии, то новость о кончине за довольно короткое время приходила в самые отдалённые колонии империи, и на монетах чеканили имя нового монарха. А вот с изображением бюста этого молодого правителя вопрос стоял сложнее. Оно иногда годами не доходило до монетных дворов колоний. Так и печатались деньги с именем нового короля и изображением старого.
Так и у нас, в мире глобализации пришёл конец, а Украина, исполняя мандат, подписывает ассоциации со всеми кому не лень, тем самым только становясь на путь этой же глобализации…
Самый лучший в мире бизнес, и его нельзя сравнить ни с каким другим — это печатание денег и жизнь в долг. Мир сейчас и находится на грани именно из-за этого. В экономическом и виртуальном пространстве война уже идёт давно. Будем надеется, что у сильных мира сего хватит ума не перейти на серьёзн
+
+24
semenvekselberg
semenvekselberg
5 квітня 2018, 18:15
#
Серьёзное военное противостояние.
+
+39
semenvekselberg
semenvekselberg
5 квітня 2018, 18:18
#
Уже больше года, как я опубликовал это, хотя высказывался на эту тему с самого начала подписки.
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/108120/
+
+15
OutofLaw
OutofLaw
6 квітня 2018, 8:58
#
Я отметил
+
+30
Pens
Pens
5 квітня 2018, 20:58
#
Не удивлюсь, если все эти демонстративные потрясания кулаками со стороны пиндосов, закончатся тем же пшиком, как и в клоунаде с КНДР.
+
+11
bampi
bampi
6 квітня 2018, 9:43
#
Лучше смотреть на кривую доходности, где 2y10y, как 1,2 swaps 2y5y продолжает сокращаться и очень быстро, что в 5и из 5и случаев приводило к обвалу фр. Второй момент, деглобализация — первый знак того, что без монетарного вмешательства ФРС, как в Японии и ЕС, стоимость долларового фондирования по всему миру резко возрастет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися