Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2018, 15:49

НБУ розчарований, що Рада провалила питання щодо держбанків

Національний банк наголошує, що питання управління державними банками для продовження реалізації реформи фінансового сектору стратегічно важливе.

Національний банк наголошує, що питання управління державними банками для продовження реалізації реформи фінансового сектору стратегічно важливе.
НБУ розчарований, що Рада провалила питання щодо держбанків/Фото: finclub.net

Про це заявив директор Департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Бевз.

«Сьогодні народні депутати не підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 7180 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками». За цей проект закону проголосувало лише 187 народних депутатів. Таким чином, документ відхилено», — зазначив він.

За словами Бевза, прийняття законопроекту № 7180 дало б змогу здійснити докорінний перегляд принципів та механізмів корпоративного управління державними банками.

«Проект закону передбачає удосконалення принципів та механізмів корпоративного управління в державних банках й покликаний привести ці принципи у відповідність до найкращих міжнародних стандартів. Це значно підвищило б конкурентоспроможність та ефективність державних банків», − зазначив Бевз.

Регулятор неодноразово наголошував і продовжує наголошувати на тому, що державні банки потребують запровадження високих стандартів корпоративного управління.

Нацбанк сподівається, що питання управління державними банками буде законодавчо оновлене і ґрунтуватиметься на зрозумілих, рівних та справедливих засадах.

Зокрема, відхилений проект закону передбачав створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю державних банків через наглядові ради, більшість у складі яких становили б незалежні члени.

Читайте також: Рада провалила прийняття закону щодо держбанків

У проекті чітко виписувалися критерії незалежності членів наглядової ради, які мали визначатися шляхом конкурсного відбору в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, виключно із числа кандидатів, відібраних на умовах відкритого конкурсу компанією з добору персоналу.

Крім того, законопроект пропонував запровадити кримінальну відповідальність за неправомірне втручання в роботу держбанків.

Нагадаємо, раніше «Мінфін» писав, що Міністерство фінансів закликало Раду підтримати законопроект щодо управління держбанками.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися