Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 березня 2018, 18:08

Все, що важливо знати про проект закону «Про валюту»

Сьогодні в Нацбанку презентували проект закону «Про валюту». У минулу п'ятницю цей документ підтримала Національна рада реформ. Тепер його від імені президента внесуть до Верховної Ради. Якщо депутати не стануть жувати гуму, нові валютні правила запрацюють уже в цьому році.

Закон презентував заступник голови НБУ Олег Чурій. «Мінфін» послухав та публікує ключові тези його виступу.

19 лютого Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» – основному документу, який сьогодні визначає валютне регулювання в Україні — виповнилося 25 років. Свого часу це був революційний документ, запроваджений у період, коли потрібно було стримати відплив капіталу з країни. Але він вже давно втратив актуальність і навіть перешкоджає розвитку бізнесу.

Зараз законодавство, яке регламентує валютообмінні операції, складне, заплутане і суперечливе. Тільки в НБУ є близько 200 нормативних актів, які регулюють цей ринок. Потрібен єдиний закон, який регулюватиме цю діяльність. 

Нова модель передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом». 

Всі розрахунки на території країни повинні проводитись в національній валюті. Виняток — видача кредитів в іноземній валюті, залучення валютних вкладів, валютообмінних операцій і деяких інших. Наприклад, після прийняття закону торгівля валютними ОВДП буде здійснюватися у валюті номіналу облігацій.

Залишиться тільки два типи ліцензій. Генеральні — їх видаватимуть банкам для здійснення ними банківських операцій в іноземних валютах. Валютні — отримуватимуть небанківські фінустанови.

Замість валютного контролю буде введено поняття «валютного нагляду». Контроль передбачає дозвільну систему проведення операцій. Нагляд — буде стежити, щоб учасники ринку не порушували правила гри.

Під валютний контроль підпадатимуть тільки операції на суму, яка перевищує суму фінмоніторингу. На сьогодні — це 150 000 грн, але цю планку планують у майбутньому підвищити до 300 000 грн.

Нацбанк залишає за собою право вводити обмеження на валютному ринку. Регулятор зможе «закручувати гайки» в разі погіршення платіжного балансу або стану фінансової системи. З одного боку, обмеження будуть вводитися тільки на короткий період — до 6 місяців і тільки за рекомендацією Ради фінансової стабільності. З іншого, НБУ отримає карт-бланш і необмежені повноваження: перелік обмежень, які він зможе запроваждувати, в законі не прописаний. Зокрема, регулятор в будь-який момент зможе ввести заборону на вивід дивідендів.

НБУ в міру можливості вже зараз знімає обмеження на валютному ринку. Але багато хто які з них прописані на рівні закону, хоча вже давно не є актуальними. Після набрання чинності законом такі обмеження будуть повністю зняті.

У Нацбанку також погодилися скасувати штрафи, які зараз застосовуються до учасників ринку, компаній, фізичних осіб за порушення валютного законодавства. Зараз такі штрафи можуть досягати 100% від суми операції. У майбутньому проект пропонує штрафувати тільки банки. Розмір санкцій буде прив'язаний до розміру статутного капіталу порушника.

Одна з ідей, які розглядаються — скасування валютного контролю за дрібними операціями (до 150 000 грн). Учасники ЗЕД за рік виконують приблизно 2,5 млн експортно-імпортних контрактів. Приблизно 40% від цієї кількості — це контракти на суму до 150 000 грн. Але питома вага таких договорів в загальній сумі — всього 3%.

Якщо валютний нагляд стосуватиметься тільки контрактів, які перевищують 150000 грн, адміністративне навантаження на бізнес стане відчутно менше: кількість операцій банків і їх клієнтів в рік зменшиться приблизно на 1 млн.

Закон набере чинності через півроку після того, як за нього проголосує парламент і підпише президент. Рівно стільки знадобиться і Нацбанку, щоб привести нормативку у відповідність до закону.

Але для повної валютної лібералізації потрібно буде виконати ще ряд умов. Зокрема, депутати мають схвалити закон про міжнародне співробітництво в сфері оподаткування (т.зв. протидії BEPS). І тільки після цього лібералізація дійсно набере обертів.

Коментарі - 5

+
+29
iAlexm
iAlexm
5 березня 2018, 22:34
#
Будет неплохо, если будет работать так, как описано. Только для зарубежных инвестиционных операций даже лимит в 150K слишком мал.
+
0
yarg
yarg
6 березня 2018, 8:42
#
А причем к ним этот лимит? Это лимит на торговые операции.
+
0
dimchik84buh
dimchik84buh
6 березня 2018, 15:37
#
Только красиво звучит. На практике может быть все иначе. Так как: «В будущем проект предлагает штрафовать только банки. Размер санкций будет привязан к размеру уставного капитала нарушителя» :)
+
0
yarg
yarg
6 березня 2018, 17:58
#
И сейчас штрафуют только банки. и санкции привязаны к УК. 0.01 % за первое нарушение, 0.05 за второе, 0.1% за третье…
+
+27
ballistic
ballistic
6 березня 2018, 9:05
#
"Залишиться тільки два типи лецензій"
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися