Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 березня 2018, 18:55

Валюта в обмінниках: курс падає, але можливі сюрпризи

Минулий тиждень так і не дав відповіді на питання, яке турбує фінансовий ринок вже 9 місяців. Ні нового повноцінного голови НБУ, ні підсумкового звіту «колишнього», але все ще легітимного керманича цього відомства, країна не дочекалась. Політичні інтриги і підкилимні ігри навколо цього поста — тривають.

Поки ж в.о. голови НБУ та його колеги демонструють дива дипломатії. Навіть в цій ситуації вони примудряються вже кілька разів підвищувати облікову ставку, чим розбурхують не тільки розум і гаманці громадськості, а й залучають «гарячі» спекулятивні валютні ресурси в досить скромні резерви країни.

Нерезиденти готові ризикувати, вкладаючись в країни, що розвиваються, в тому числі і в Україну. Їх продажі валюти для купівлі українських державних паперів істотно підтримують гривню.

В кінцевому підсумку, за тиждень курс долара знизився на 37 копійок — з 26,97 / 27,00 гривень до 26,60 / 26,64 к кінцю п'ятниці. НБУ вирішив відразу два завдання: зміцнив гривню і поповнив ЗВР. Але показав, що до падіння нижче 26,50 гривень (рівень до якого майже впали котирування міжбанку вранці в п'ятницю) — регулятор поки не готовий.

Викупив за тиждень Нацбанк за даними «Мінфіну» не менше 133 млн доларів, використовуючи як більш публічний аукціон, так і більш тихий механізм — «запиту кращого курсу». Причому, вважав за краще більше працювати в «тихому» форматі.

Котирування по євровалюті і рубля були прив'язані до поведінки цих валют на міжнародних ринках і волатильність по парам євро / долар і долар / рубль в цей період — негайно відбивалася і на нашому міжбанку через перерахунок крос-курсів цих валют щодо курсу пари долар / гривня.

Готівковий ринок намагався «жити своїм життям», але з постійною оглядкою на міжбанк. А іноді — навіть «випереджаючи події» на торгах.

На фоні падіння котирувань на торгах — особливого попиту на валюту з боку населення не було, а от пропозиція поступово зростала за рахунок здачі валюти громадянами перед 8 березня.

В цілому, ситуація складається досить вдало для гривні і власники обмінників будуть враховувати ці тенденції при виставленні курсів на вихідні. Фінансисти віддадуть перевагу в цю суботу та неділю заробітку через роботу в режимі «з обороту» з відносно невисокими і конкурентними спредами. Причому намагаючись занижувати курс прийому в надії на подальше зниження котирувань міжбанку на наступному тижні.

Дуже обережними будуть власники обмінників при виставленні котирувань євро і рубля, тому що валютні ралі по євро на міжнародних ринках тривають, а рубль поступово дешевшає щодо долара. Це робить його дуже «ризикованим» інструментом заробляння грошей через обмінні операції.

Ми не виключаємо необхідності оперативної зміни котирувань по євро і рублю в ці вихідні в обмінниках.

Курси валют в ці вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,50 -26,65 гривень, продаж 26,70-26,85 гривень. Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з величиною спреду близько 20 копійок.

Котирування євро. Через те, що євровалюта на міжнародних ринках в п'ятницю продовжувала демонструвати ралі в парі з доларом і пристрасті поки не вщухають — фінансисти будуть змушені оперативно реагувати на підсумки американської та азіатської (нічної для України) сесії по парі євро / долар в ці вихідні.

На 17:00 за Києві 2 березня крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2320 долара за євро. Виходячи з прогнозованого нами на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні, обмінники в цей період виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 32,648 — 32,833 гривень та продаж 32,894 — 33,079 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 15 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти. З огляду на можливі «сюрпризи» п'ятничної азіатській сесії по парі євро / долар — ми не виключаємо необхідності ще додаткових коригувань курсу євро щодо гривні в обмінниках на ці вихідні.

Котирування по російському рублю. Рубль також буде «ризикованою» валютою для фінансистів на ці вихідні. Не тільки за рахунок політичного, а й економічного чинника — протистояння Нафтогазу і Газпрому після рішення Стокгольмського суду на користь України поки тільки посилюється, а на міжнародних ринках рубль почав в п'ятницю активно втрачати свої позиції щодо долара.

Власники обмінників будуть змушені враховувати це в своїх розрахунках котирувань російської валюти і будуть намагатися занижувати курс прийому рубля зі збереженням широкого спреду.

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,463-0,466 гривень і продаж 0,467-0,470 гривень. Розраховані «Мінфіном» котирування можуть ще мати відхилення (до плюс-мінус 0,005 гривень на рублі) — в залежності від завдань, що стоять точками обміну валюти.

Коментарі - 7

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 березня 2018, 9:13
#
Во первых рабочая неделя не закончена, сегодня рабочий день
Действительно НБУ скупает и иногда в 2 захода, что остужает рынок, и не даёт доллару сильно упасть. Задача НБУ на март скупить больше чем в феврале
8 марта, учётная ставка, нерезы, весна, аграрии, металлурги — все это будет давить на курс
Суд мы пока выиграли, можно спать спокойнее. Говорили какой-то спор Коломойского с Укрнафтой, но пока тихо
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 березня 2018, 9:14
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114665/
+
+24
Maleficarum
Maleficarum
3 березня 2018, 10:09
#
Те суммы-что выкупает с МБ НБУ- копейки в сравнении с имеющимися долгами… Своими куцыми «выкупами» НБУ глобальную долговую проблему решить не в состоянии… Нужны многоярдовые кредиты или ( лучше и ) инвестиции… Но не кредитов ни инвестиций- само собой не будет. Никто вкладывать деньги в не реформированную страну с неимоверной коррупцией всей системы власти- не станет. Такая не реформированная Украина с вороватой и продажной «элитой» Западу не нужна… Нужна только путину Этот кадр и будет последней кредиторской инстанцией для Украины дня сегодняшнего… На Китай- рошеновые пусть надёг не питают… В Китае коррупционеров расстреливают -а не кредитуют…
+
+60
kozyrev
kozyrev
3 березня 2018, 10:18
#
Для AleksandrBank:

Вот мне просто интересно. Вы статьи, которые комментируете читаете или просто коммент пишете, чтобы светится почаще и свой блог рекламировать? Они ж еще вчера вечером писали в вечернем комментарии про то. Цитата:« Учитывая, что завтра в стране рабочая суббота (хотя валютный межбанкработать и не будет) — крупные клиенты были активны, так как завтра клиентские платежи в гривне украинские банки будут проводить в полном объеме и значит — предприятия смогут проводить свои расчеты в пределах Украины в полноценном режиме.» Вы тут пишете «8 марта, учётная ставка, нерезы, весна, аграрии, металлурги — все это будет давить на курс».Так они ж все это вчера еще вечером описали. Цитата их коммента:" Не стоит забывать и тот факт, что в начале следующей недели «мобильщики» будут продолжать бороться за получение лицензий по 4G и их гривневые ресурсы в случае нехватки будут дополнены активной продажей ими валюты от своих материнских структур в случае, если что пойдет не так.
Кроме того, начали быть заметными на торгах и нерезиденты, готовящиеся к очередным размещениям ОВГЗ со стороны Министерства финансов по уже более привлекательным ставкам доходности после повышения учетной ставки до 17%. Кроме того, «проснулись» и «дочки» иностранных компаний, которым скоро предстоит очередной транш вывода дивидендов." Может хватит плагиатом заниматься, а свое новое что-то активно добавлять, если Вы так себя как «гуру» рынка позиционируете?!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 березня 2018, 11:53
#
Я не гуру в отличии от Вас, который пишет обычно 2-мя предложениями. Я сглаживаю страхи, и фейки
+
+45
kozyrev
kozyrev
3 березня 2018, 10:21
#
Для AleksandrBank:

И еще: «Говорили какой-то спор Коломойского с Укрнафтой, но пока тихо...» Там отнюдь не тихо, суд идет и чем закончится пока не ясно. Игра идет «по-крупному » и ставки слишком высоки, плюс туда политику домешали по-максимуму…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 березня 2018, 11:51
#
Защита учтена за редакцию Минфина
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися