Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 березня 2018, 18:43

У НБУ з'явився шанс. Долар може знову обвалитися

Цей четверг виявився досить вдалим для гривні на валютному ринку. В кінцевому підсумку за сесію долар впав на 15 копійок з 26,79 / 26,82 гривень до 26,64 / 26,69.

Цей четверг виявився досить вдалим для гривні на валютному ринку.
А нещодавно долар наближувався до 30 грн

Більшість угод за даними ВалКлі пройшло в межах коридору 26,6667-26,6792 гривень за долар.

«Допомогли» національній валюті відразу кілька факторів з цілої обойми сьогоднішніх інформаційних приводів, які вплинули на поведінку і настрій валютного ринку.

В першу чергу, на зміцнення гривні спрацював активний вихід на ринок декількох великих продавців валюти, які активно обвалили курс вже в першу годину сесії з ранкових 26,79 / 26,82 гривень до 26,66 / 26,70 гривень. На їх дії вплинули побоювання падіння курсу в разі зростання облікової ставки НБУ і необхідність проведення істотних обов'язкових продажів. Це падіння задало тренд на ринку і курс просів би ще більше, якби не сам НБУ. Після 10:30 годин він провів масований і неодноразовий «запит кращого курсу» і викупив не менше 30 млн доларів в межах котирувань 26,67-26,69 гривень. Це кілька зупинило подальше зміцнення гривні на торгах і до 12 години долар застив на рівні 26,65 / 26,69 гривень, в межах якого і перебував до моменту оголошення результатів засідання монетарного комітету Нацбанку (14:00).

Другим «ударом» по курсу було рішення про підняття облікової ставки Нацбанку ще на 1% — до 17% річних. Це знову підштовхне нерезидентів до скуповування нових ОВДП з підвищеною прибутковістю, тому що їх вартість безпосередньо прив'язана до рівня облікової ставки. А тому пропозиція валюти з боку нерезидентів збільшиться і це призведе до падіння котирувань на міжбанку, що в поєднанні з сезонним фактором майбутніх продажів аграріями перед весняними роботами — може створити непогані передумови для зміцнення гривні.

Ці нехитрі міркування після оголошення рішення про підвищення до 17% облікової ставки спонукали частину учасників ринку працювати «на випередження» і в другій частині сесії на мінімальному попиті з'явилися нові бажаючі продати валюту. Невелика перевага пропозиції над попитом остаточно дотиснула сьогодні курс долара до рівня 26,64 / 26,67 гривень к кінцю сесії.

Третім інфоприводом, здатним вплинути на міжбанк могло б стати закінчення епопеї зі звільнення Валерії Гонтаревої і призначення Якова Смолія на пост глави НБУ. Але Верховна Рада так і не змогла домовитися в кулуарах про принципове рішення цього питання і політичні інтриги знову не дали можливості завершити цей процес. Чергове торпедування цього питання вже не справило на учасників ринку ніякого враження і на курсі на торгах ніяк не відбилося.

Що стосується четвертого інфоприводу — рішення арбітражу в Стокгольмі у справі Нафтогаз-Газпром на користь української сторони поки істотно на міжбанк не подіяло. Причина — банкіри люди практичні і звикли довіряти тільки цифрам і результатам. Поки Україна не отримає належного їй за рішенням суду — це буде тільки психологічно працювати на гривню. А в повну силу запрацює тільки в момент зарахування цих коштів на рахунки Нафтогазу. Але сам по собі факт підтримки судом нашої позиції однозначно оптимістична новина.

Частково порадували сьогодні і обсяги операцій. Вони зросли — укладено 436 угод на суму 298,3 млн доларів по середньозваженому курсу 26,6695.

Нацбанк не виходив на ринок в більш публічному форматі аукціону по скуповуванню долара, але неодноразово був помічений з активним викупом валюти в тихому форматі «запиту кращого курсу» у вибраній двадцятки банків.

Поєднання новин про підвищення облікової ставки з вдалим співвідношенням попиту і пропозиції на валютному ринку може дозволити гривні продовжити своє зміцнення з метою 26,50 гривень і нижче в період до 8 березня. А ситуативні календарні перекоси попиту і та пропозиції в період перенесення майбутніх весняних святкових днів — дають Нацбанку можливість для активного маневру на валютному ринку з закріпленням чисто ринковими механізмами прийнятних для регулятора котирувань на торгах.

Головні події четверга на міжбанку:

1. Падіння курсу долара на 15 копійок — з ранкових 26,79 / 26,82 до 26,64 / 26,67 гривень;

2. Нацбанк знову не виходив на міжбанк у більш публічній формі аукціону з продажу долара, але активно скупався через «запит кращого курсу», чим стримав долар від подальшого падіння на торгах до рівня в 26,60 гривень;

3. Зареєстровано 436 угод на суму $ 298,3 млн по середньозваженому курсу 26,6695.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 5

+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
1 березня 2018, 20:58
#
1 марта действительно порадовало всех. Жаль депутаты перегруженные таким активный днём нет смогли назначить нового главу НБУ
+
+16
nolegkiev
nolegkiev
2 березня 2018, 11:41
#
А чем порадует август-сентябрь, когда эти же нерезиденты выйдут с покупкой валюты? или поднимем ставку до 20%, чтобы удержать деньги в пирамиде?
+
0
SergS7
SergS7
2 березня 2018, 20:14
#
Нерезиденти будуть реінвестувати, де ще вони знайдуть таку дохідність?
+
0
nolegkiev
nolegkiev
3 березня 2018, 13:30
#
Какая доходность? все знают, что на зиму курс падает на 3-4 гривны. купив в августе полугодичные облигации, в феврале с этой доходностю на ноль не выйти, плюс фактор выборов. россия 1998, дефолт, пирамида из облигаций
+
0
SergS7
SergS7
4 березня 2018, 14:50
#
2 роки тому курс долара був вищий, ніж зараз. Який там нуль, нормальний плюс виходить
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися