Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 лютого 2018, 11:17

Валютний ринок: падіння долара — є нюанси

У середу на валютному ринку настає «момент істини» щодо подальшого руху курсу на найближчі дні. З одного боку є кілька факторів, що активно працюють на гривню:

У середу на валютному ринку настає «момент істини» щодо подальшого руху курсу на найближчі дні.
Фото: flickr.com

1) Продовження бюджетних платежів клієнтів, які до сих пір не закрили свої розрахунки з державою. Терміни вже минули, але є ті , що «відзначилися» і причому аж ніяк не дуже маленькі компанії. Їм необхідна гривня для закриття боргів, тому що «лічильник» за прострочення платежів державі не перекривається ніяким зростанням курсу. Вони вийдуть на торги з продажем валюти;

2) Валютна виручка наших експортерів за два дні (через вихідний понеділок в США) — обов'язкові продажу по ній пройдуть сьогодні і це збільшить пропозицію на ринку, а дещо компанії продадуть з своїх запасів на валютних рахунках;

3) Деяке зниження курсу готівкового ринку і скорочення розриву між безготівковими та готівковими котируваннями. Це говорить про те, що в обмінниках не чекають сильного стрибка котирувань, а навпаки — припускають його як мінімум збереження, а швидше за все — незначне зниження. Але за цим фактом обольщатися теж сильно не варто — банки і фінансові компанії можуть зараз міняти котирування в обмінниках багаторазово і якщо на міжбанку щось піде не так — ми побачимо оперативну реакцію власників обмінників;

4) Стан ліквідності в банківській системі. Коррахункі банків на ранок середи знизилися майже на 3,7 млрд гривень -до 49,5 млрд гривень, і це надасть підтримку гривні.

Але є два моменти, які можуть перекреслити всі позитивні для гривні сигнали:

1) м'яко кажучи, не надто великі успіхи країни в переговорах з МВФ (це насторожує інвесторів і взагалі всіх клієнтів, що працюють за експортно-імпортними контрактами);

2) наближення періоду виплат основних сум з відшкодування ПДВ. Якщо власники валюти зможуть почекати з продажем і дотягнути до цього періоду — їх шанси реалізувати валюту значно дорожче - зростають. Вони це розуміють і на це розраховують. Тому поступатися зараз по курсу будуть по-мінімуму і боротися до останнього.

Виходячи з перерахованих вище факторів — на середу «Мінфін» прогнозує збільшення активності на торгах, зростання курсових коливань в межах коридору по долару 26,90-27,15 гривень при укладанні до 720 угод на суму до 460 млн доларів. Ми не виключаємо виходів Нацбанку на торги з відповідною ситуації інтервенцією. Спекулянти будуть дуже активні на ринку, причому як в разі гри «на підвищення», так і при можливому ситуативному падінні котирувань.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар незначно просів.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,00 і продаж 27,06-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,00-27,05 гривень та продаж 27,12-27,18 гривень.

Про тенденції на торгах за 20 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів майже не змінилися.

17% (вчора були ті ж 17%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27 гривень, 83% вже не виключають його швидкого повернення вище 27,01 гривень.

22% (було 25%) респондентів розраховують на ринковий курс міжбанку нижче 27,00 гривень. 78% впевнені в його швидке досягнення рівня вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 8

+
+8
Nekrasov
Nekrasov
21 лютого 2018, 11:22
#
Котировки снижаются, хотя особого падения я бы не ожидал. Либо НБУ излишек выкупит, чем поддержит курс, либо — сами импортеры подкупят валюты. Но ниже 27,00 уйдем точно.
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
21 лютого 2018, 11:29
#
Пока все хорошо на фоне такого предложения валюты, главное как описано, чтоб НБУ много не накупил, и потом после обеда крупные покупатели не вышли и не смениил тренд.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 лютого 2018, 11:29
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114665/
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
21 лютого 2018, 15:40
#
Сегодня объемы мизерные, как для дня с «2-дневной» экспортной выручкой. Так, что выкупать НБУ особо нечего. По сути, объемы такие же, как вчера, когда обязательной продажи не было вообще. Я из этого делаю вывод, что экспортеры заняли жесткую позицию – «ни себе, ни дюдям».
Я считаю, что психологический уровень устоял. Точнее, произошел его ЛОЖНЫЙ пробой.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
21 лютого 2018, 15:41
#
Мне кажется, что НБУ сегодня чуть ниже 27 выкупал в режиме запроса лучшего курса. И вчера – продавал также. В небольших объемах. Мне кажется, чтл НБУ хочет, чтобы курс застыл на 27 и подремал там нескольтко недель.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
21 лютого 2018, 15:55
#
Пока писал комментарий, МБ подрос из-под 27 и выбрался на поверхность. Пробой действитель оказался ложным!!! НБУ любит ложными на пару копеек пробоями разводить народ.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
21 лютого 2018, 17:59
#
По налу происходит какой-то дурдом!!! Такое впечатление, что на всех основніх сайтах куча „дутых” заявок на покупку!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 лютого 2018, 10:40
#
Спекулянты пытаются рагогнать курс.

Такие как БМВ760М — уже считает свои убытки. Ему нужен был курс через неделю 29,3. Наверное паренек надеялся на дальнейший рост и накупил по 28,80.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися