Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2018, 18:01

Долар потихеньку росте, але найцікавіше попереду

У вівторок події на міжбанку розвивалися напрочуд спокійно. Але вже завтра затишшя може скінчитися. 

У вівторок події на міжбанку розвивалися напрочуд спокійно, що вже навряд-чи буде завтра.
Фото: pexels.com

Після вихідного понеділка в США імпортери, як і передбачалося, вийшли сьогодні з купівлею валюти на фоні низької пропозиції. Це спочатку потягнуло котирування вгору. Але ближче до 12:00 попит і пропозиція майже вирівнялися, що говорить про дві речі:

1) імпортери все ж не мають достатнього запасу гривні і не поспішають скуповуватися валютою. З огляду на, що завтра на ринок вийде обов'язковий продаж фактично за два дні (понеділок і вівторок) — певний резон не поспішати особливо зі скупкою валюти — у покупців є. За їхньою логікою — завтра може бути дешевше;

2) мабуть у багатьох клієнтів ще дуже активним стоїть питання розрахунків з бюджетом та їхня заборгованість перед державою ще повністю не закрита. Інакше б вони не продавали все те, що у них є на валютних рахунках після обов'язкових продажів. А сьогодні частина великих експортерів була помічена саме з такими операціями. Або вони побоюються завтра обвалу котирувань (у що «Мінфін» сильно не вірить) і тому продавалися сьогодні.

Що остаточно утримало сьогодні ринок від різкого збільшення диспропорції між попитом і пропозицією стане вже зрозуміло завтра — коли «засвітяться» всі обсяги обов'язкових продажів.

У будь-якому випадку — активність на торгах в середу ще збільшиться, а курсове протистояння інтересів найбільших гравців міжбанку і їх клієнтів тільки посилиться.Так що найцікавіше почнеться завтра.

Хід торгів:

У першу годину торгів попит на валюту перевищував пропозицію і долар виріс з декларативних ранкових 27,01/27,04 гривень до 27,05/27,08. Спекулянти знову спробували розвинути цей ріст котирувань, але це їм не вдалося і вже ближче до 12 години курс доріс до позначки 27,07/27,10 і завмер на ній майже до самого кінця активної сесії. Після обіду -на поодиноких операціях — курс знизився до 27,03/27,06 гривень і таким вже залишався до самого завершення торгів. НБУ не виходив на ринок в більш публічному форматі аукціону. За даними ВалКлі більшість угод сьогодні пройшло в межах коридору 27,0629-27,0881.

Головні події вівторка:

1. Зростання курсу долара на 2 копійки — з ранкових 27,01/27,04 до 27,03/27,06 гривень;

2. НБУ не виходив на міжбанк у більш публічній формі аукціону з продажу долара;

3. Зареєстровано 558 угод на суму $321,12 млн по середньозваженому курсу 27,0729.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 1

+
+5
AleksandrBank
AleksandrBank
21 лютого 2018, 9:33
#
Действительно все надеятся, что сегодня будет «пир» при обязательной продаже. но по факту вчера крупные скупщики не выходили. Выльется валюта, но будет ли ее достаточно, если выйдут крупные игроки с желанием купить, большой вопрос. Уже были такие дни, когда все ожидали что выльется валюта, но было все наоборот, из-за большого кол-ва скупщиков
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися