Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 лютого 2018, 8:21

«Універсальний» Тігіпко

Після того як група ТАС розпочала активну експансію, в першу чергу, на банківському ринку, у багатьох з'явилося відчуття дежавю: на початку 2010 — х років також агресивно будував свій бізнес екс-власник Дельта Банку Микола Лагун.

Чи варто порівнювати ці дві історії, і як може розвиватися надалі банківський бізнес Сергія Тігіпка, розбирався «Мінфін».

Агресивна тактика Сергія Тігіпка по скупці банків і окремих активів показує непоганий результат. ТАС не купує свідомо проблемні об'єкти, концентруючись на роздрібному бізнесі — одному з небагатьох прибуткових напрямків роботи українських банків.

Імперія Тігіпко останнім часом поповнилася не тільки банківськими активами, а й великою нерухомістю, в тому числі, в Києві, а також металургійними підприємствами.

Рекордні прибутки

Банківські активи Сергія Тігіпка синхронно вийшли в плюс в 2017 році. Трійка ТАСкомбанк, Універсал і ВіЕс Банк принесла групі ТАС сукупний річний прибуток в 374,167 млн грн.

З усієї групи банків Тігіпко, приблизно на такому ж рівні прибутковості рік тому перебував тільки Універсал Банк — ТАСкомбанк купив його якраз в кінці 2016- го у грецького Eurobank. ВіЕс Банк (увійшов до групи ТАС восени 2017 року) за рік зміг збільшити прибуток майже вдвічі, сам ТАС — в 24 рази.

«Я б не розглядав банк як окрему операційну одиницю, якщо це стосується банків в складі фінансово-промислових груп. Їх можна використовувати і як інструмент (формування ресурсної бази, контроль позичальників), і в якості активу для генерування прибутку» — говорить директор департаменту ринкових досліджень агентства IBI-Rating Віктор Шулик.

Крім покупки діючих банків, Тігіпко активно працював і з Фондом гарантування вкладів. ТАСкомбанк першим після початку банкопаду прийняв на баланс збанкрутілу фінустанову разом з пасивами та активами одночасно. Банк Сергія Тігіпка зобов'язався виплатити вкладникам Діамантбанку гарантовані суми до 200 000 грн (загалом — близько 1,2 млрд грн). Натомість він отримав частину активів, серед яких було чимало нерухомості і корпоративні кредити.

Угода між Фондом і групою ТАС по Діамантбанку в останній момент мало не зірвалася через тривале обговорення переліку активів, які повинні були перейти до Тігіпко. Але в підсумку результатом залишилися задоволені всі. А кілька місяців по тому ТАС купив у ФГВФО ще один об'єкт — кредитний портфель банку Новий.

«Тігіпко взяв у нас дуже багато робочих активів. Він не боявся перекредитовувати робочі структури. Вставав, їхав до позичальника, розмовляв з власником, вибудовував бізнес-план. У деяких випадках навіть йшов на зниження процентної ставки, але в підсумку отримував нормальні кредити» — розповідав директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін.

За словами Ворушиліна, перший серйозний інтерес до «клієнтів» ФГВФО Тігіпко виявив ще на початку 2017 року, коли придивлявся до портфелю кредитів фізосіб Платинум Банку. Але тоді його не влаштувала якість активу.

«Купівля кредитних портфелів — це одне з можливих пояснень зростання прибутку групи Тігіпка, оскільки він набував їх з великим дисконтом. Звідси і хороший фінрезультат: купили, скажімо, за 8% від номіналу, а на баланс після переоцінки поставили за 20%», — вважає голова аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Група Тігіпко розширюється не тільки фізично — його Універсал Банк став ексклюзивним партнером команди екс-менеджерів ПриватБанку Fintech Band (Олег Горохівський, Дмитро Дубілет, Михайло Рогальський), які з травня минулого року активно просувають свій банківський додаток Monobank. На практиці Monobank — це відокремлений картковий продукт Універсал Банку. Самим брендом група ТАС володіє спільно з Fintech Band. За словами Олега Горохівського, з листопада минулого року, коли почалося бета-тестування проекту, Універсал Банк випустив 100 000 карт із загальним кредитним лімітом в 1,1 млрд.грн.  

Кому війна

За рахунок чого така агресивна тактика принесла плоди вже через рік після першої великої покупки? Ключових причин дві: вільний капітал у самого Тігіпка і банкопад, який розчистив від основних конкурентів сегмент ринку, в якому звик працювати ТАС.

«Придбання активів дозволяє розширити клієнтську базу і поліпшити ринкові позиції групи ТАС. Той же ВіЕс Банк збільшив покриття групи на Західній Україні, а покупка портфелів банків (Діамант, Новий) — це найбільш швидкий спосіб збільшити клієнтську базу (заставні кредити, в т.ч. великих компаній, кошти на рахунках). Якісне управління такими активами (для цього потрібні інструменти, у тому числі, політичні) дозволяє розраховувати на хороший результат за абсолютно всіма угодами» — зазначає Віктор Шулик.

За його словами, завдяки кризі Тігіпко зумів скупити банківські активи за вигідними цінами. Вони, як правило, помітно нижче балансової вартості, будь то капітал — в разі покупки банку, або кредити — у разі придбання портфелів.

«ТАС купує портфелі і у діючих банків, і у Фонду гарантування, зрозуміло, з різним дисконтом. Він робить це вже точно не для того, щоб судитися. Є багато клієнтів, які хотіли б обслуговувати свій борг, але платити ліквідованому банку не хочуть. Таких клієнтів викуповує ТАС. Він не купує банкрутів, йому це не потрібно» — зазначає Олександр Гром, керуючий партнер ФК Фінактів, що спеціалізується на скупці кредитних портфелів.

Фактично група ТАС полює на якісних клієнтів, особливо в корпоративному сегменті. Як зазначає Віктор Шулик, у головних конкурентів Тігіпка недостатньо ресурсів для того, щоб так само цілеспрямовано підбирати активи, які звільняються в наслідок кризи.

Діамант і Новий — банки банкрути. ВіЕс Банк — належав російському Сбербанку, який сам шукає для себе покупця. Універсал дістався йому від греків — одних з небагатьох «європейців», які змогли порівняно безболісно вийти з українського ринку в розпал кризи.

«Потенційно Тігіпко готовий до нових поглинань. Пріоритет залишиться колишнім — придбання активів за мінімальною ціною. З очевидних варіантів з великим дисконтом — той же Ощадбанк, але навряд чи Тігіпко зміг би швидко оформити угоду такого масштабу. Більш дрібні покупки цілком реальні протягом півроку» — прогнозує аналітик Альпарі Максим Пархоменко.

Слідами Лагуна

Активність Тігіпко не залишилася непоміченою — ринок пам'ятає схожу історію з Дельта Банком Миколи Лагуна. Свого часу той за короткий термін за рахунок масованих M&A зміг увійти в топ найбільших українських банків.

Зараз Дельта — найбільший «клієнт» і найсильніший головний біль Фонду гарантування. Напевно тому, за словами Костянтина Ворушиліна, в ФГВФО особливо пильно спостерігають за розбудовою групи ТАС і її новими активами — Універсал Банком і ВіЕс Банком.

«У нас теж були побоювання, коли Тігіпко купив Універсал. Ми дивимося з побоюванням на цю угоду, стежимо, як банк буде розвиватися далі — до кінця ми цього ще не розуміємо. Універсал подав заявку на отримання статусу банку-агента — зовнішні цифри поки сприятливі»- говорить Ворушилін.

Як зазначає Максим Пархоменко з Альпарі, щоб повторити долю Дельти, групі ТАС довелося б змінити структуру активів і пасивів: конгломерат Лагуна активно працював з кредитами у валюті, просуваючи при цьому гривневі депозити з високою прибутковістю.

Наразі група Тігіпка виконує тільки другу частину цього «рецепта»: ТАСкомбанк і Універсал входять в число лідерів ринку за рівнем депозитних ставок — за даними «Мінфіну», обидва в середньому пропонують 15,25% за 12-місячними вкладами. Максимальні ставки вище у ТАСкома — 16% (це краща пропозиція на ринку), Універсал пропонує ті ж 15,25% річних. У рейтингу стійкості банків «Мінфіну» вищу позицію займає Універсал — 16 місце з 31, ТАС — 21-й.

Але й інших відмінностей вистачає. «Тігіпко — бізнесмен, він більш прив'язаний до економіки. Схема Лагуна була більш авантюрною. Лагун просто зібрав проблемні портфелі, видряпував звідти якісь родзинки, а все інше кидав. Так, спочатку він отримував плюс, але в підсумку створив велику проблему, для себе в тому числі. Біда Лагуна не тільки в тому, що він збирав погані активи. Вона, в тому числі, в позичальниках банку, і в тій політиці, яку він вибрав. Він будував піраміду»- зазначає Костянтин Ворушилін.

Але головна відмінність між Тігіпком і Лагуном, додає глава Фонду гарантування, в іншому — у власника ТАСкомбанку є гроші. «У Лагуна не було такої гарної грошової подушки. Тігіпко купує активи за рахунок власних коштів. А це помітно знижує ризики» — підсумовує Ворушилін.

Чи є на українському ринку інші гравці, здатні влаштувати «велику скупку» банківських активів? За словами Олександра Паращія, гроші в банкірів є, але вкладати їх будуть досить стримано. Один з можливих альтернативних варіантів — іноземці. «Зараз все радіють, що нерезиденти купують гривневі ОВДП. Чому б їм не почати масово вкладати гроші в кредити, тим більше, що інфраструктура для цього є? Багато хто вважає, що наш ринок вже досяг дна і надалі ситуація покращиться, а значить, банківські активи подорожчають» — зазначає Паращій.

Ольга Терещенко

Коментарі - 15

+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
16 лютого 2018, 10:29
#
Спасибо за статью
+
+136
bios95
bios95
16 лютого 2018, 10:47
#
Вроде бы анализ активов Тигипко, но кажется мне, это заказная статья, для повышения доверия к бизнесу Тигипко. Уж очень нахваливают его действия по ведению бизнеса и афишируют радужными и позитивными цифрами.
+
+44
Qwerty1999
Qwerty1999
16 лютого 2018, 11:56
#
«у владельца ТАСкомбанка есть деньги»
«Тигипко покупает активы за счет собственных денег.»

А по официальным отчётам о прибыли такого не скажешь, особенно если сравнивать с затратами на покупку.
Деньги у него конечно есть, но может это деньги партнёров, которые скоропостижно сбежали из страны в 2014.
Но надеются вернуться и для этого им нужны активы.
Как знать…
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
16 лютого 2018, 12:31
#
Может — синоним «гадания»!

Кстате В.С. Банк не будут с ТАС объединят, там договорилось Руководство с Тигипко, что они сами будут развивать банк. В принципе по показателям он не плохо справлялся, потому дали шанс.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
16 лютого 2018, 12:41
#
Если просуммировать все затраты на его покупки последние несколько лет, то прибыли недостаточно — значит откопал в огороде «заначку» и воспользовался ею…
+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
16 лютого 2018, 12:49
#
Покунки начались с осени 2016. Менее 1,5 года.
Деньги заходили с западной стороны. Вовремя продал и потом вернул ТАС.
Как с Биткоином, главное вовремя продать и оптом опять купить :)
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
16 лютого 2018, 12:58
#
Реальные активы — это не виртуальный биткоин…

Максимальный подъём при продаже банков был не более 4-х.

А у битка всё зависело от уровней входа. Кто заходил по тысяче а выходил при двадцати — тот ощутил разницу, но ведь были заходы и по десять а курс на сегодня сами знаете какой…
+
0
Vasiliy5
Vasiliy5
18 лютого 2018, 19:49
#
$10792/BTC
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 лютого 2018, 21:39
#
А за вывод в фиат ещё и доплачивают.
+
0
Vasiliy5
Vasiliy5
19 лютого 2018, 13:59
#
От движения зависит, в данный момент больше покупают или продают. Но в 3% разница обычно укладывается. А что, уже пора выводить?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 лютого 2018, 20:56
#
$10 000 * 0.97 = $9 700
+
0
Vasiliy5
Vasiliy5
20 лютого 2018, 21:36
#
$10 792 * 0.97 = $10 468
В украинском банке надо год держать $$ чтобы получит 4,6%.
+
0
Григорий П
Григорий П
23 лютого 2018, 2:57
#
И откуда же у Тигипко такой денежный потенциал? — может НАбу стоит поитересоваться?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 лютого 2018, 11:04
#
Поинтересуйся в интернете. Там написано. у НАБУ другая задача.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 лютого 2018, 11:07
#
«может НАбу стоит поитересоваться?»

Скорее ГФС, но им не до него — там постоянная «засада» с руководителями…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися