Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 лютого 2018, 11:36

Революція на фондовому ринку

Найближчим часом на українських біржах зможуть торгуватися акції іноземних компаній. Бюрократично це все було забезпечено рішенням НКЦПФР (N871), яке набрало чинності 6 лютого 2018 року. Воно розширило список іноземних цінних паперів, які можуть допустити до великої честі – торгуватися на внутрішньому ринку України.

Найближчим часом на українських біржах зможуть торгуватися акції іноземних компаній.
Фото: lcmedia.com

Які наслідки це буде мати, в своєму блозі на НВ пише Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст статті. 

Раніше така можливість була відкрита тільки для компаній, які мають активи в Україні, але примхою долі та своїх акціонерів робили розміщення акцій у Варшаві або Лондоні. Тепер таких обмежень немає. І фактично акції будь-якої компанії можуть почати торгуватися на українському ринку.

Важливо зазначити, що бюрократичним рішенням заразом і спростили бюрократичні процедури, необхідні для оформлення допуску. Бо раніше без умовної довідки про флюорографію це було зробити неможливо, підтвердженням цьому є те, що тільки дві компанії завели свої акції на внутрішній ринок України, а торгується тільки одна компанія – Миронівський хлібопродукт (МХП). І щоб запустити Нашу Рябу в рідні пенати, знадобилося три роки паперової тяганини і велике бажання самого емітента. Тепер це бажання – необов'язкова норма, і добре, тому що важко уявити собі Ілона Маска, що стоїть у черзі в Національну комісію (НКЦБФР) з пакетом документів і мрією, що його акції будуть торгуватися в Україні.

Тому рано кричати, що фондовий ринок України помер.

Водночас важливо зрозуміти, що солодкі акції іноземних гігантів не зможуть потрапити до нас на стіл самі собою. Їх повинен хтось доставити. Щоб акції іноземних компаній торгувалися в Україні, необхідно, щоб українські торговці, інвестиційні банки, могли купувати їх за кордоном і заводити в Україну. І тут важливою є роль іншого регулятора – Національного банку. І його валютне регулювання. Наразі для покупки іноземних акцій торговці повинні отримувати разові валютні ліцензії, що теж вимагає чимало часу, зусиль і нервових клітин. Навіть більше, поки що не існує спрощеного механізму виведення іноземних інвестицій при продажу іноземних акцій в Україні.

Крім усього іншого, існують обмеження на покупку іноземних цінних паперів в Україні нерезидентами, що знижує потенційну ліквідність цього сегменту ринку. Це істотно ускладнює весь революційний процес. Без валютної лібералізації важко уявити, як буде функціонувати процес доступу і торгівлі іноземних ЦП на ринку України. Начебто сам НБУ наполягає на лібералізації ринку як своєму пріоритеті, і навіть закон «про валюту» вже підготував. Але поки що більша частина лібералізації залишається в майбутньому, а зміни назріли ще в минулому.

Як не дивно, це буде корисно і для українських емітентів. Зараз коло інвесторів на українському внутрішньому ринку дуже обмежене. Що буде, коли пересічний українець отримає можливість купувати акції західних компаній, не використовуючи при цьому стрьомні схеми, як це роблять деякі зараз, торгуючи акціями американських компаній, обходячи закони України? Ми побачимо значний приплив людей для торгівлі.

А далі апетит приходить під час їжі. І ті люди, які зайдуть спочатку в першокласні імена, відчують смак до інвестування, будуть залишатися на ринку, реінвестувати прибуток і далі шукати нові імена. І тут черга дійде і до українських компаній. Які значно дешевші від своїх західних аналогів.Є плюси і для українських компаній, чиї акції торгуються зараз далеко від Батьківщини.

Коли їхні акції повернуться додому, компанії зможуть реалізувати програму заохочення персоналу, залучаючи співробітників до участі в акціонерному капіталі компанії, не використовуючи при цьому офшорні схеми. Адже це так по-європейськи, коли працівники отримують не тільки зарплатню, але й дивіденди від діяльності компаній, яким віддають свою працю.

І дуже важливий такий крок в контексті майбутньої пенсійної реформи. Адже поява недержавних пенсійних фондів призведе до попиту з їхнього боку на якісні інструменти. І якщо вашу пенсію, вашу майбутню пенсію, будуть вкладати в акції Coca-Cola або Apple, я думаю, ви будете впевненіші у своєму майбутньому, ніж якщо гарантувати ваші доходи в старості будуть тільки українські компанії.

Коментарі - 9

+
+43
AleksandrBank
AleksandrBank
14 лютого 2018, 11:56
#
Не думаю что будет ажиотаж. но то что начало положено — уже хорошо. Все участики этого рынка будут прощупывать все выгоды для себя.
+
0
mary27
mary27
14 лютого 2018, 20:25
#
На самом деле, резко положительная норма.
+
+43
vlad9486
vlad9486
14 лютого 2018, 12:59
#
Долларов на руках у населения Украины все же много. Хорошо если будут развиваться инструменты их инвестирования в экономику Украины, или еще чью-то.
+
+15
Anko
Anko
14 лютого 2018, 13:43
#
Доллары, то бишь деньги, сосредоточены у 5-10% населения Украины, 70% населения Украины просто выживает.
+
+44
vlad9486
vlad9486
14 лютого 2018, 14:46
#
Не ровняйте по себе. Почти все держат сбережения в долларах и почти у всех они есть.
+
+31
Цой Жив
Цой Жив
14 лютого 2018, 16:02
#
Anko, Якщо ви не спромоглися на заощадження, то не заздріть тим, хто їх має. І тим паче не треба забороняти вільно розпоряджатися заощадженнями їх власникам. Вільні країни мають високі соціальні стандарти завдяки свободам, в т.ч. і свободі економічного підприємництва.
+
0
Anko
Anko
14 лютого 2018, 17:33
#
Меня всегда удивляли люди, которые способы из одной фразы сделать 5 неверных выводов, браво, чайник!
+
+44
Peter Sauber
Peter Sauber
14 лютого 2018, 19:08
#
Меня всегда удивляли люди, не имеющие хороших заработков и постоянно ноющие.
+
+31
AleksandrBank
AleksandrBank
15 лютого 2018, 10:12
#
Страна и люди у нас такие. Мне дали один совет, что не важно кто у власти, нужно рассчитывать только на себя. брать и зарабатывать любыми способами. В власть и система приходящая и уходящая.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися