Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 січня 2018, 7:56

Жорсткий старт. Чим відгукнеться підвищення облікової ставки НБУ

Восени минулого року НБУ почав проводити більш жорстку монетарну політику через невпинну інфляцію. З жовтня облікова ставка регулятора виросла на 3,5% та вчора досягла 16%. Рішення Нацбанку матиме серйозні наслідки. Які саме, з'ясовував «Мінфін».

Восени минулого року НБУ почав підвищувати облікову ставку через невпинну інфляцію. І, судячи з усього, тепер не може зупинитися.
Поки Яків Смолій виконує обов'язки глави НБУ, регулятор вже втретє підвищує облікову ставку. Фото: акаунт НБУ в соцмережі Facebook

У минулому році інфляція вийшла з-під контролю регулятора. Спочатку НБУ прогнозував зростання цін на рівні 8% (+/- 2%), але в підсумку показник досяг 13,7%.

На Інститутській кажуть, що винні лише частково. Мовляв, було багато факторів, з якими Нацбанк нічого вдіяти не міг, або мав обмежений вплив.

Наприклад, в минулому році зріс зовнішній попит на вітчизняні харчові продукти, перш за все, молоко та м'ясо. Аграрії почали поставляти свою продукцію на експорт в збиток внутрішньому ринку, створюючи дефіцит товарів в Україні. Останній фактор дав їм відмінну можливість надалі підтягнути внутрішні ціни до експортних, тим самим розкручуючи інфляцію.

На динаміку цін вплинуло й збільшення урядом мінімальної зарплати в минулому році (до 3200 грн), та хаотичні витрати місцевих бюджетів в кінці року, що підсилили обвал курсу гривні.

«Головних причин, через які інфляція перевищила прогноз кілька. Це зростання споживчого попиту в зв'язку з підвищенням зарплат та пенсій, подорожчання палива (зростання світових цін на нафту), підвищення тарифів, зростання цін на основні харчові продукти », — перераховує директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.

Багато з цих факторів будуть працювати й в цьому році. Тому регулятор прийняв рішення підвищити ставку відразу на 1,5%.

«В минулому році монетарна політика була досить стриманою, але недостатньо жорсткою для нівелювання проінфляційних чинників», — пояснив в.о. глави НБУ Яків Смолій.

Якщо раніше Нацбанк вважав, що інфляція повернеться до цільових показників у другій половині цього року, то тепер «дедлайн» зрушився до середини 2019 року. Згідно з прогнозом НБУ, у 2018 році ціни виростуть на 8,9%, і тільки в наступному році інфляція сповільниться до 5,8%.

Якщо регулятор побачить загрози для цих цілей, він може ще підвищити облікову ставку.

Дорогі депозити

Різке зростання облікової ставки повинен потягнути вгору вартість депозитів, перш за все, короткострокових (на 1-3 місяці). Так вже було після попереднього підвищення облікової ставки Нацбанком. На дії регулятора тоді першими відреагували держбанки, які підвищили прибутковість по коротких внесках.

На Інститутській сподіваються, що це загальмує зростання споживчого попиту. Замість того, щоб витрачати гроші на товари, громадяни понесуть їх на банківські депозити.

Але є і зворотна сторона медалі. «Дорожче фондування, при інших рівних, означає більші ставки за кредитами», — пояснює банківський аналітик ICU Михайло Демків.

Подібну теорію підтверджує минулий досвід.

«Після підвищення ставки в жовтні, український індекс міжбанківських ставок в середньому виріс на 1,7%. Ставка за депозитами фізичних осіб — на 0,5%, а за кредитами бізнесу — на 1,5% », — підрахував Яків Смолій.

І без того мляве зростання кредитування може й зовсім зупинитися. До того ж, чим жорсткіше монетарна політика НБУ, тим більше у комерційних банків інструментів для безризикового заробітку.

«Зростання прибутковості депсертифікатів НБУ, прив'язаних до облікової ставки, буде стимулювати банки не кредитувати, а вкладати ліквідність в ці папери і отримувати безризиковий дохід на різниці ставок. Таким чином, під загрозою опиниться реалізація завдання щодо активізації кредитування », — вважає начальник відділу по роботі з інвесторами Кредит Дніпро Андрій Приходько.

Менше соцвиплат

В цьому році пом'якшення фіскальної політики продовжиться. У законі про держбюджет-2018 зростання мінімалки передбачений до 3723 грн. Через високий попит на робочу силу зарплати в приватному секторі також продовжать рости. В НБУ передбачають, що це призведе до збільшення споживчого попиту, і, відповідно, буде тиснути на ціни.

Після підвищення облікової ставки виросте і вартість запозичень для Мінфіну на внутрішньому ринку. Це перемкне увагу уряду на проблему бюджетного дефіциту і зменшить спокусу збільшити соцвливання перед прийдешніми виборами. «Думаю, найближчим часом ми побачимо зростання прибутковості по ОВДП. Цей крок трохи звузить можливості уряду щодо різкого збільшення соцвиплат, яке може потягнути ціни вгору », — каже Михайло Демків.

Менше доларів

Падіння курсу гривні в кінці минулого — початку цього року істотно вплинуло на зростання цін. Підвищення ключової ставки допоможе частково вирішити цю проблему.

«У короткостроковій перспективі воно позитивно позначиться на валютному ринку, згладжуючи волатильність до сезонної зміни балансу ринку на користь національної валюти навесні», — прогнозує головний економіст Альфа-Банку Олексій Блінов.

І хоча за останні два місяці офіційний долар подорожчав на 1,71 гривень — це просто сезонний фактор, впевнені в НБУ. «Гривня — стабільна валюта. Незважаючи на коливання курсу в середині року, за минулий рік гривня девальвувала всього на 3% », — стверджує Чурій.

З МВФ або без

Ключове припущення прогнозу НБУ — продовження співпраці України з МВФ. У банківському відомстві сподіваються, що в цьому році ми отримаємо від кредитора $2 млрд. У цьому випадку міжнародні резерви зростуть до $20,5 млрд до кінця 2018 року. Хоча це й менше суми, на яку розраховував Нацбанк — $22,2 млрд.

Україні зараз дуже гостро потрібна валюта, адже до кінця 2020 року на нас чекають пікові виплати за зовнішнім боргом — близько $16 млрд. Справитися з таким навантаженням без Фонду країні не під силу.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб нагадав, що за поточної програми співпраці з МВФ EFF, яка закінчується в 1 кварталі 2019 року, Україна недоотримала $8 млрд. Якби влада виконала всі умови кредитора та отримали ці гроші, «життя в країні могло б бути зовсім іншім», — зазначає він.

У Нацбанку вже промацують перспективу. За словами Якова Смолія, поки регулятор не починав переговори про нову програму, але вже думає над цим.

Більше, вище, сильніше

Разом з підвищенням облікової ставки, НБУ поліпшив прогноз по зростанню ВВП в 2018 році. Якщо раніше регулятор очікував, що економіка виросте на 3,2%, то зараз — на 3,4%. Головними драйверами економіки повинні стати ті ж фактори, що розкручують інфляцію — приватне споживання та пом'якшення фіскальної політики. Свою лепту внесе й активна інвестиційна діяльність підприємств.

Але ці ефекти вичерпають себе вже в наступному році, коли зростання ВВП сповільниться до 2,9%. Причиною тому стане, в тому числі, і жорстка монетарна політика Нацбанку. Крім того, економіку гальмує занадто повільне проведення структурних реформ.

Коли Нацбанк пом'якшиться

Можливість зниження облікової ставки знову-таки буде залежати від наших відносин з кредитором.

«НБУ може повернутися до практики зниження процентної ставки цієї весни, проте головною умовою цього є прогрес України за програмою з МВФ», — переконаний Олексій Блінов. За його словами, якщо співпраця не відновиться, будуть реалізовані нові валютні та інфляційні ризики. Центробанку доведеться реагувати на них новою жорсткістю монетарної політики.

Олекса Рябуха

Коментарі - 21

+
+32
wassa14
wassa14
26 січня 2018, 8:55
#
Шо за фотка? Він має посміхатися, як Лагард-показувати, шо все добре — ваші гроші в повній безпеці і приносять дохід. а так шось трівожно…
+
+52
Maleficarum
Maleficarum
26 січня 2018, 8:58
#
«На Институтской надеются, что это затормозит рост потребительского спроса. Вместо того, чтоб тратить деньги на товары, граждане понесут их на банковские депозиты» Пиец-тупари. Рост потребительского спроса не застопорится и не затормозится Он просто ещё более сместится в сторону потребления импорта. Дорогие кредиты — значит меньше оборотных средств для производителя… Значит меньше предложение товара в рынке при повышении цены… Значит спрос на импорт- как альтернативу… Тем более что- безвиз есть массы народу этим пользуются Больше будет товара ввозиться импортного Как с инет площадок- так и «челночниками» и по схемам серого импорта и просто контрабасом.
+
+64
Captain  Cisco
Captain Cisco
26 січня 2018, 9:36
#
Все сделано правильно. Если кто-то хочет получить ресурс-нужно платить честную цену. А халявщики-кредитчики пусть едут в Польшу, мыть туалеты.
Там заработают, а потом расскажут что ставки по ИХ депозитам нужно ОБЯЗАТЕЛЬНО снизить.
+
+86
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
26 січня 2018, 10:27
#
Дело в том, что если-бы Украинцы не работали в Польше, то халявщики здесь уже бы сидели на деревьях
+
+29
Captain  Cisco
Captain Cisco
26 січня 2018, 13:20
#
Дык они и сидят. Слезают только за очередным кредитом.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
28 січня 2018, 13:28
#
Дело в том, что если-бы Украинцы не работали в Польше, то халявщики здесь уже бы сидели на деревьях

Или «висели»?
+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
28 січня 2018, 13:25
#
Если кто-то хочет получить ресурс-нужно платить честную цену. А халявщики-кредитчики пусть едут в Польшу, мыть туалеты.

Вы о чём?
«Халявщики-кредитчики» сидят или в «вертикали власти», или к ней приближены.
И едут они чаще в «Лондон, Ниццу, Куршавель», а не в Польшу.
И не «туалеты мыть», а депозиты ваши прогуливать.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
28 січня 2018, 21:55
#
Молодые люди выше, просто путают причины и следствие. Часто такую ошибку делают как посмотрю. Недавно е-декларации смотрел, так у среднячкового таможенника 3 квартиры в Киеве, дача, 2 иномарочки-внедорожника и пара лямов на депо. Ну и сразу вопрос: это ж как надо уметь экономить на чайных пакетиках, чтобы на 8390 оклада в гривасях так наоткладывать. Ну и недвига не от бабушек-дедушек, либо бабушки-дедушки подарили 3 квартиры в новостройках 2007го года. Интересно, протащат ли у нас закон, по которому нужно будет доказывать откуда дровишки, как в ЕС- ведь у нас так все любят ЕС и всё что с ним связано. Ведь даже в «отсталой Румынии» если жена-сын-внучка-жучка чиновника не может доказать происхождение двиги-недвиги, то её родненькую в фонд бедных детей Чили передают.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
29 січня 2018, 18:51
#
Я даже не сомневаюсь, что они и на депозитах зарабатывают — два в одном.
Почему бы не взять кредит под 1% и не положить его на депозит под 12%?
И потом это «бизнес» называют, а себя — «успешными бизнесменами».
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
29 січня 2018, 19:23
#
История одного успешного таможеника: как-то попался редкий товар, и таможенник настоял на том что цена занижена, ибо не пробивается по их БД и с таким кодом завоза не было. Выписки из банка, платежные поручения, мокрые печати и прочее- его не вдохновили. Партию отправили обратно и переотправили придерживаясь вобще идеальных канонов. Результат: не пропущу пока не покажете где берёте. Показали- пропустил. Фамилия естественно на бланке осталась. И тут оказывается, что его чудо-жена начала завозить точно такой же товар, естественно очень успешно обходя пошлину. У-успех. УУ-Успешная Украина =)
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
29 січня 2018, 19:45
#
Я уже давно заметил, что в Европе бизнес строится по принципу «заработал сам — дай заработать другому», а у нас — «обмани ближнего».
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
29 січня 2018, 20:07
#
Там такие же люди- возможностей нет. Когда мне кто-то напаривает очередную байку как немец заботится о ближнем своём и о своей стране- я просто улыбаюсь. Они точно такие же как мы, но у них железная дисциплина.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
29 січня 2018, 20:34
#
Ну совсем не «такие», почему-то они могут платить достойную зарплату работникам и налоги государству — «заботится о ближнем своём и о своей стране», а у нас — нет.
Вот «железная дисциплина» и делает их не такими, как мы с нашим разгильдяйством.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
29 січня 2018, 20:43
#
Немца научил самогон варить- всем соседям барыжит. Показал как взятки брать криптой- с радостью обходят местечковые проблемки. Да, всё на бытовом уровне- тут ясно, и в копеечных размерах, но денег хотят все. У нас же немного не так: у нас верх много очень ворует и пользуется преимуществами. Бытовая коррупция и 10% не составит от того что воруется крупнячками.
+
0
игорь панков
игорь панков
31 січня 2018, 16:02
#
Уже протащили аж 2 закона- чинухам нулевые декларации, а вот обычным гражданам доказывать надо. Интересно будет посмотреть на тех которые соблазнившись на пару процентов повышение депка через некоторое время забирать пойдут.
+
+30
wassa14
wassa14
26 січня 2018, 9:57
#
На Заході-збільшилася зайнятість, виросло споживання, ВВП вгору. В Україні- збільшили указом зарплату, виросло споживання, ВВП вгору. Сьогодні НБУ -нам такого росту споживання не треба!.. Чекаємо, що скаже Гройсман — куди він накерував країну.
+
+37
AndriiZ
AndriiZ
26 січня 2018, 11:52
#
Найсмішніше, що падіння відсотків за депозитами в півтора рази спричинило зниження відсотків за кредитами на 5-10%. Так що не треба тут байки розказувати про дорогі депозити.
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
26 січня 2018, 12:06
#
Что там будет с ОВГЗ? У банков будет вариант только туда деньги нести?
+
+15
Sabre
Sabre
27 січня 2018, 18:09
#
Раньше ставка то тоже не маленькая была, и всегда гос. облигации занимали значительную часть активов всех банков — так и останется,
другая большая часть — кредиты всяким приватизированым/не приватизированым монополиям(нефть/газ/бенщин/свет/супермаркеты) — они могут любой процент прибыли выдать — тут ничего не изменится.

Всё остальное — это мелочи, для создания видимости рыночной экономики в тёмном царстве где правит номенклатура корпораций и государства.
+
0
Apollo17
Apollo17
26 січня 2018, 13:31
#
Кто то может сказать хотя бы 5 реальных факторов на которые реально влияет НБУ, только серьезно, без теории.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
27 січня 2018, 20:02
#
Технически, могут регламентом прописать обязательство ношения рубашек разного цвета, но это не точно :D
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися