Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 січня 2018, 12:56

Яким буде курс гривні через місяць

НБУ запевняє, що головне — це не курс, а інфляція. Але прості українці вважають інакше. Для них саме курс гривні до долара — головний індикатор ситуації в країні. Долар подорожчає — виростуть ціни, впадуть реальні доходи. Все просто.

НБУ запевняє, що головне — це не курс, а інфляція.
Фото: "Мінфін"

Скільки буде коштувати американська валюта через місяць-два, в своєму блозі на НВ міркує викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.  

На користь того, що падіння гривні зупиниться, говорить ряд чинників. Насамперед, горезвісна «теорія сезонності», розроблена українськими експертами на основі спостережень останніх трьох років. По-друге, прогнози цін на експортну сировину, які начебто виглядають оптимістично. По-третє, на думку скарбників деяких великих банків, міжбанківський валютний ринок знаходиться в стані еквілібріуму. Це добре і вселяє надію на стійкість гривні.

Але чи надовго еквілібріум збережеться? Насамперед, це залежить від співпраці з МВФ. Якщо МВФ дасть грошей, то і «теорія сезонності» підтвердиться, і динаміка цін на сировину стане менш актуальною. Не дасть – пиши пропало! Девальваційні грудень і січень, як в казці про дванадцять місяців, можуть настати в акурат до міжнародного жіночого дня або на травневі.

Читайте також: Прогноз песимістів: долар буде дорожче 31 грн

Ще одна теоретична надія на зміцнення курсу – це прямі іноземні інвестиції. Хоча, по правді, ми вже давно забули, як вони виглядають. І до виборів навряд чи згадаємо. Навіть закон про приватизацію, прийнятий парламентом, не допоможе. 

Ну що ще? А, зовсім забув – $3 млрд, позичені заради «долара по вісім» у Росії. Програємо апеляцію – буде боляче! І морально, і фінансово.

Напевно, є ще значні чинники, але я сміливо додав би до них «мало-». Всі вони незначні, на тлі «дружби» з МВФ. 

Ну і останнє – я не скидав би з рахунків чорний ринок. Гастарбайтери, контрабандисти, чиновники, політики та інші комерсанти, які володіють значними обсягами євродоларової готівки – велика сила, здатна зрушити ринок в один або інший бік. Тож багато чого буде залежати і від того, які емоції охоплять усіх цих щасливих володарів готівкової іноземної валюти. Що переважить? Страх – в доларах і під матрацом, або жадібність – в гривні і на депозиті? 

Що ж у підсумку? З моєї точки зору, все просто – якщо на довгий термін, то зберігайте, а краще інвестуйте в ринки капіталу, в доларах або євро. Це дозволить вам спокійно спати і насолоджуватися життям. Хочете адреналіну і 15% річних на гривневому депозиті або від володіння ОВДП, удачі вам. Зрештою, це просто тиха заводь в порівнянні з криптовалютою.

Коментарі - 16

+
+11
Captain  Cisco
Captain Cisco
23 січня 2018, 14:52
#
Не впервые обращаю внимание на толковость автора.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 січня 2018, 16:23
#
Большую часть списал у меня, мысли о том что наши Депутаты и чиновники превратят свои запасы евро-доллара в гривни, на сколько наивно… и глупы, как по мне. В т.ч. эта цитата: «Так что многое будет зависеть и от того, какие эмоции охватят всех этих счастливых обладателей наличной иностранной валюты. Что перевесит? Страх – в долларах и под матрасом, или жадность – в гривне и на депозите? »

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114075/
+
+35
Игорь Коляда
Игорь Коляда
23 січня 2018, 17:43
#
НБУ заверяет, что главное – это не курс, а инфляция. Но простые украинцы считают иначе. Для них — именно курс гривны к доллару — главный индикатор ситуации в стране. Доллар подорожает — вырастут цены, упадут реальные доходы. Все просто

Неправда.
Я — простой украинец.и для меня главным индикатором ситуации в стране является как раз — ИНФЛЯЦИЯ, а не девальвация — курс.
Мне просто непонятно, с какого-такого «перепугу» я, простой украинец, В УКРАИНЕ должен покупать газ УКРАИНСКОГО ПРОИЗВОДСТВА — по ценам ВНЕШНЕГО РЫНКА и в ПРИВЯЗКЕ к ДОЛЛАРУ.
Это — ФАКТ, и в связи с этим я считаю(ну раз автор имеет право считать, то и я имею) — что дело не в НБУ, а в ДЕФЕКТИВНОСТИ экономической теории, которую автор в том числе — преподаёт в университете и распространяет среди населения.
П.С Не защищаю НБУ, потому что НБУ тоже — считает — одно, а делает — совсем противоположное.
В итоге население, которое не в курсе этих «игр» — выходит крайним.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
23 січня 2018, 18:57
#
Наш размер ВВП $96 миллиардов долларов. Импортируем мы товаров на $47 миллиардов долларов.Иными словами, в вашей потребительской корзине 50% стоимости имеют абсолютно линейную привязку к курсу доллара и евро.

Не, в МОЕЙ потребительской корзине телевизор «Электрон», холодильник «Норд», стиральная машинка «Таврия», уголь, дрова, промтовары и продукты УКРАИНСКОГО производства.
Я не понимаю о какой «привязке к курсу доллара и евро.» Вы говорите.
Может Вы говорите о ВАШЕЙ потребительской корзине?
Ну тогда не стоит говорить об АБСОЛЮТНО «линейную привязку к курсу доллара и евро».
Или если уж об этом говорите, то может стоит упомянуть о ПРОМЕЖУТОЧНОМ и КОНЕЧНОМ спросе?
Но даже это не объясняет -с какого-такого «перепугу» я, простой украинец, В УКРАИНЕ должен покупать газ УКРАИНСКОГО ПРОИЗВОДСТВА — по ценам ВНЕШНЕГО РЫНКА и в ПРИВЯЗКЕ к ДОЛЛАРУ.,
если стоимость ИМПОРТНЫХ средств производства составляет всего например 10% от себестоимости единицы этого продукта?
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
23 січня 2018, 19:25
#
Насчёт газа согласен. Оптимально, но глупо будет сделать так: газ добытый в Украине продать за бугром, купить другой там же, и к нам транспортировать. Вот тогда да- будет объяснение тому что внтуренний газ считают по забугорным ценам. Или! Считать всё по забугорным ценам, включая рабочую силу. Т.е. по 2.5к евро на брата в месяц- и тогда давайте всё считать по внешним ценам. В любом случае, и то и другое- нонсенс, что сейчас и происходит.
+
+15
mary27
mary27
23 січня 2018, 19:43
#
Тем не менее, народ™ отлично знает, какой валютный курс, а слово ''инфляция'' выучил только в декабре позапрошлого года)
Автор явно преподает в бизнес-школе, где уже состоявшиеся и богатые люди восполняют недостаток образования в молодости(что тем не менее не помешало разбогатеть), по сути это покупка диплома
+
+5
Ukrmercy
Ukrmercy
23 січня 2018, 17:43
#
«которые вроде выглядят оптимистично»- когда аналитик-специалист-предиктор использует слово «вроде»- то это конец серьёзности его слов.
+
+15
wassa14
wassa14
23 січня 2018, 18:07
#
Теорія сезонності має місце але… В кінці 2016 р. імпорт перевищував експорт в середньому на 200 млн.дол в місяць. А в 2017 р. вже вийшли на мінус один млрд.дол в місяць. Основна причина негараздів — виросло споживання(імпорт) через ріст мінімальної і середньої зарплати, а промисловість стоїть на місці(експорт).
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
23 січня 2018, 19:44
#
Якщо довіряти статистиці НБУ, то ситуація наступна. „Експорт товарів та послуг” за 11 місяців 2016 складає -4,78 млрд. дол. За 11 місяців 2017 складає -5,77 млрд. дол. Наскільки я розумію, мова йде саме про це цей показник. Тенденція, про яку пишете має місце, але не настільки яскраво виражена як ви зазначили.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
23 січня 2018, 19:44
#
Я особисто вважаю, що фундаментальним показником, від якого (не залежно від настроїв інвесторів, планів керівників держави і т.д.) залежить курс гривні, є такий підсумковий рядок Платіжного балансу як „Рахунок поточних операцій”. Настрої інвесторів та плани керівників держави можуть впливати на ситуацію і в короткостроковому інтервалі часу змінювати її в ту або іншу сторону.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
23 січня 2018, 19:45
#
По цьому показнику ситуація наступна. За 11 місяців 2016 -3033 млрд. дол. За 11 місяців 2017 -2964 млрд. дол.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
23 січня 2018, 19:45
#
Що мені особисто не зрозуміло, так це стаття „Оплата праці”, що входить до
„Рахунку поточних операцій”. В цій статті стоять плюс мільярди доларів як в 2016, так і в 2017. Причому в 2017 є помітне збільшення показника, що по суті і витягує підсумковий „Рахунок поточних операцій” на значення попереднього року. Мені не зрозуміло, невже в Україні працівники офіційно отримують 4-5 млрд. дол. з-за кордону щорічно. Де ці працівники працюють? Я не думаю, що сюди входять заробітчани, які працюють за кордоном, отримують зарплатню за кордоном і лише висилають частину цієї зарплатні своїм родичам в Україну.
+
0
vlad9486
vlad9486
23 січня 2018, 22:36
#
Програмісти щось отримують. Багато є «нелегальних» програмістів. Дизайнери там всякі і інші фрілансери.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
23 січня 2018, 20:07
#
Ось знайшов
http://www.ukrstat.gov.ua/imf/meta/BOP_Dissemin_notes-ukr1.html
стаття «Первинні доходи» («Оплата праці») та стаття «Вторинні доходи» («Приватні трансферти») включають оцінку обсягів грошових коштів, що надійшли в Україну неформальними шляхами;
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
23 січня 2018, 20:07
#
Вони тіпа „смотрящими” працюють?
+
0
DiGek
DiGek
24 січня 2018, 14:36
#
Как в последнее время оживились сторонники МВФ :) Данылюк и прочие… БАБЛА ДАВАЙ!!! а после нас хоть потоп
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися