Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 січня 2018, 17:21

Бісова дюжина ICO: 13 найкрутіших криптовалютних стартапів 2017 року

Пам'ятаєте, як підприємці шукали кошти на запуск проектів ще кілька років тому? Умовляючи інвестора за інвестором. Переходячи з банку до банку в надії отримати кредит. Хвилястий шлях, який міг розтягнутися на місяці, а то й роки.

Пам'ятаєте, як підприємці шукали кошти на запуск проектів ще кілька років тому?
Фото: hashtelegraph.com

Зараз, за допомогою ICO, багато стартапів збирають мільйони за лічені години, а іноді й секунди.

Наприклад, у 2016 році браузер Brave зібрав $30 000 000 за… перші 30 секунд ICO. Надалі збори досягли $73 000 000. Але, погодьтеся, швидкість перших зборів просто вражає.

Інвесторам теж є за що любити ICO. Судіть самі. Середньорічна прибутковість біржового «мамонта» S&P500 коливається в районі 10%, а деякі ICO-стартапи принесли інвесторам прибуток у тисячу відсотків!

Наприклад, токени проекту Stratis, що стартував у червні 2016 року, продавалися по 0,007$. За рік їх вартість збільшилася до 10,58$. А це 151 082%.

У світі фінансів і криптотрейдингу подібні приклади відіграють роль доктора Джекілла і містера Хайда одночасно. З одного боку, вони надихають творців дійсно вартих проектів на збір коштів і наступний старт. З іншого — створюють ілюзію, що ICO означає успіх.

Але чи це дійсно так?

Разом з експертами криптовалютного фонду Crypto Art ми підготували огляд найдорожчих ICO-проектів, запущених у 2017 році. 

Filecoin — децентралізований сервіс зберігання даних

Той випадок, коли ICO запустили для обмеженого кола інвесторів і «зірвали банк».

Ідея: Проект Filecoin був анонсований ще в 2014 році. Його творці пропонують нове рішення для зберігання даних з використанням власного протоколу децентралізованої мережі IPFS.

На відміну від більшості інших ICO, брати участь в ньому могли не всі охочі, а лише верифіковані «гравці»: великі банки, авторитетні інвестиційні компанії, заможні приватні інвестори.

Старт ICO: 10 серпня 2017 року.

Збори: За перші 30 хвилин ICO проект зібрав $200 000 000. Закриття етапу ICO відбулося 7 вересня 2017 року. На той момент результат $257 000 000 був рекордним для сегменту ICO.

Розвиток проекту:Filecoin все ще знаходиться в стадії розробки, але протокол IPFS вже пройшов тестові випробування і привернув увагу багатьох розробників децентралізованих систем.

Думка експертів: Є підстави прогнозувати успішний розвиток Filecoin і підвищення вартості його токенів, що робить його цікавим активом для довгострокового інвестування.

Тezos — мережовий протокол для створення смарт-контрактів

Розробники запевняють, що Tezos не просто складе конкуренцію Ethereum, але повністю витіснить його.

Ідея: Спеціально розроблений протокол покликаний зробити смарт-контракти продуктивніше, надійніше і гнучкіше, ніж у Ethereum. Зокрема, можна буде оновлювати протокол без форків, за результатами прозорого голосування користувачів.

До речі, розробники цієї блокчейн-платформи передбачили можливість внесення змін до смарт-контрактів за певну плату. Добре це чи погано — покаже час.

Старт ICO: 1 липня 2017 року.

Збори: 2 860 BTC і 2 036 ETH тільки за першу годину після старту ICO.

Підсумковий результат ICO — $232 000 000.

Розвиток проекту: Ох, і змусив Tezos інвесторів похвилюватися! Майже відразу після завершення етапу ICO стало відомо про розбіжності керівників проекту. Це спричинило шквал статей з самими похмурими оцінками і прогнозами.

Думка експертів: Більшість аналітиків погоджуються, що чутки про «смерть» проекту були передчасними. До початку 2018 року Tezos знаходиться в стадії активної розробки, а трейдери з нетерпінням чекають на появу його токенів на біржах.

EOS — платформа для децентралізованих додатків

Мабуть, найгучніша прем'єра блокчейн-світу.

Ідея: Розробники обіцяють створити програмне забезпечення, яке дозволить обробляти мільйони транзакцій в секунду і створювати децентралізовані програми, використовуючи готові модулі. І все це — без комісії для користувачів.

Привабливі обіцянки, гарна деталізація і грамотна презентація зробили свою справу: ще до закінчення етапу ICO проект залучив сотні мільйонів доларів.

Старт ICO: 26 червня 2017 року.

Збори: За перший етап ICO зібрано 185 000 000$. До кінця 2017 року капіталізація проданих квитків склала майже 324 000 000$. Завершення останнього етапу ICO заплановано на 1 червня 2018 року. Всього планується випустити 1 млрд. токенів на 550 мільйонів доларів США.

Розвиток проекту: Оскільки стартап ще знаходиться в стадії ICO, говорити про його розвиток рано. Серед оцінок платформи є як відверто песимістичні, так і позитивні.

Думка експертів: «На користь проекту говорить авторитет його творця, Даніеля Ларимера, на рахунку якого вже є Steem і BitShares. Тому можна вважати, що інвестиції в EOS — це приціл на хоч і далекі, але дуже хороші перспективи», — вважає Алеко Сокурашвіли, провідний аналітик криптовалютного фонду Crypto Art.

Bancor — конвертер токенів без бірж і обмінників

Смарт-токен — це звучить революційно. І привабливо для інвесторів.

Ідея: Система, що працює на смарт-контракті, буде перетворювати токени ETH в будь-яку криптовалюту безпосередньо, без залучення третьої сторони. Використовуючи цю платформу, будь-який користувач зможе створити на базі Ethereum розумний токен, а система розрахує ліквідну вартість. В основі проекту — особливий алгоритм, «магію» якого розробники тримають в секреті.

Старт ICO: 30 травня 2017 року.

Збори: Етап ICO завершився влітку 2017 року і приніс творцям протоколу Bancor більше 150 000 000$.

Розвиток проекту: з моменту старту до Bancor приєдналися понад 50 токен-проектів. Про свою сумісності з Bancor заявили ProxyCard, BitClave, Enjine Coin та інші. Це відбилося і на вартості сертифіката самого Bancor — за 7 місяців вона зросла з 3,69$ до 8,77$, забезпечивши інвесторам прибуток майже в 138%.

Думка експертів: Досвідчені трейдери не поспішали включати його в свій портфель до появи звітів про етапи реалізації проекту. До початку 2018 року стало зрозуміло, що Bancor входить в число проектів, які представляють інвестиційний інтерес.

Status — месенджер, браузер і гаманець в одному додатку

Універсальність — прикмета сучасності, і децентралізовані додатки не вийняток.

Ідея: Мобільна платформа, що працює на блокчейні Ethereum, забезпечить швидку і зручну взаємодію з ефір-проектами. Такий собі криптобраузер з вбудованим гаманцем, мессенждером і іншими корисними функціями. Коди системи відкриті, що дає можливість не тільки використовувати наявні програми, а й створювати власні.

Старт ICO: 20 червня 2017 року. Випуск токенів Status викликав такий ажіотаж в криптоспільноті, що обсяг продажів викликав тимчасові збої в мережі Ethereum.

Збори: 102 000 000$ на момент закриття етапу ICO.

Розвиток проекту: Status — один із рекордсменів прибутковості. До початку 2018 року вартість сертифіката зросла з 0,036$ до 0,4$, а це +1005%! Як відзначають самі розробники, 14 000 учасників альфа-тестування допомогли їм успішно перейти до наступного етапу реалізації проекту.

Думка експертів: Чим більше корисних можливостей надає додаток, за умови якісної реалізації, тим більший попит він може створити. В цьому відношенні ідея Status виглядає дуже перспективною. Проект цікавий з точки зору як користувачів, так і інвесторів.

TenX — криптовалютна дебетова картка

Творці проекту вирішили, що користуватися криптовалютою має бути так само просто, як і фіатними грошима. Тому створили свою систему з блекджеком і дебетовою криптокарткою.

Ідея: Створити криптокартку, яку будуть приймати до оплати скрізь, де можна розрахуватися карткою Visa або Master. В момент розрахунку з Ethereum-гаманця користувача знімається відповідна сума, а за конвертацію в USD відповідає власна біржа проекту.

Старт ICO: 24 червня 2017 року. Про високий потенціал проекту говорить хоча б той факт, що ще до відкриття ICO з'явилося кілька шахрайських ресурсів для збору коштів нібито на TenX.

Збори: Всі випущені токени «пішли» за 7 хвилин, а проект отримав більше 80 000 000$

Розвиток проекту: Проект вже отримав юридичну підтримку від PayPal, що підвищує рівень довіри до нього. C липня токени проекту стали доступні для торгів на біржі Bittrex (і тільки на ній), відразу потрапивши в коло інтересів трейдерів.

Думка експертів: Вартість сертифіката TenX дуже коливається, але прагне вгору, що дозволяє зробити сприятливі прогнози на довгострокову перспективу.

Kin — криптовалюта для Kik Messenger

Власна криптовалюта для месенджера? Чому б і ні.

Ідея: Безкоштовний мобільний додаток Kik Messenger став досить популярним, і його творці вирішили монетизувати цей успіх. Головна причина популярності месенджера — захист анонімності користувачів, які можуть реєструватися в системі, не повідомляючи свій номер телефону.

Основне призначення кріптовалюти KIN — оплата доступу до преміального контенту і винагорода користувачів за перегляд реклами або наданий контент.

Старт ICO: 12 вересня 2017 року.

Збори: До моменту завершення ICO (12 жовтня 2017 року) збори склали 72 000 000$.

Розвиток проекту: За 4 місяці після запуску Kin тільки один раз показав стрибок ціни, весь інший час залишаючись на початковому рівні близько 0,01$. Це не дивно, адже творці проекту спочатку не позиціонували KIN як інвестиційний актив. Значна частина квитків — 60% — зарезервована для виплат зареєстрованим користувачам протягом 10 років.

Думка експертів: Kin — це перший випадок, коли ICO запускає компанія, що вже має мільйонні обороти і займає власну нішу на ринку. Цей факт привертає до проекту підвищену увагу і дозволяє з високою часткою ймовірності прогнозувати успіх проекту.

MobileGo — ігрова платформа на блокчейні Ethereum

Хто сказав, що високі технології — це вам не іграшки? Навпаки!

Ідея: Мережеві ігри без підключення до серверу, бонуси власникам токенів, супермаркет ігрових покупок — ці і багато інших можливостей надасть своїм користувачам MobileGo. Розробники планують об'єднати на своїй платформі понад 300 додатків від 150 розробників мобільних ігор.

Play Маркет і App Store, остерігайтесь!

Старт ІСО: 25 квітня 2017 року.

Збори: За результатами ICO у «скарбничці» проекту виявилося 53 069 235$

Розвиток проекту: До початку 2018 року капіталізація випущених токенів MobileGo досягла 141 990 000$, а сам токен подорожчав майже на 170%. А це, щоправда, не іграшки.

Думка експертів: Незважаючи на явний інтерес громадськості до проекту і зростання вартості токенів, думки експертів розділилися. Наприклад, видання Rusbase, сумніваються в правдивості даних про зібрані на ICO суми. У той же самий час, за MobileGo говорить репутація його творців, відомих за GameCredits і Datcroft Games.

Sonm — автономний суперкомп'ютер для монетизації обчислювальних потужностейАльтернатива дорогій хмарної технології. Ідея: Sonm — спеціалізований майданчик, що об'єднує обчислювальні потужності своїх користувачів. За рахунок цього відпадає необхідність утримувати та обслуговувати енерговитратні дата-центри. Результат — здешевлення майнінгу і взагалі будь-яких обчислень. Для підключення до платформи необхідно завантажити та запустити клієнтське програмне забезпечення.Старт ICO: 15 червня 2017 року.Збори: 40 000 000$ всього за кілька днів.

Розвиток проекту: За шість з невеликим місяців після старту вартість сертифіката Sonm зросла з 0,06$ до 0,49$, тобто майже на 739%!

Думка експертів: Експерти вважають, що проект має всі шанси стати першою в світі незалежної обчислювальною платформою широкого профілю. Така оцінка перетворює Sonm в потенційно цікавий інвестиційний актив.

Basic Attention Token — інноваційний підхід до реклами

Набридла нав'язлива реклама? Браузер Brave вас розуміє.

Ідея: Basic Attention Token — проект команди Brave. Ця криптовалюта покликана поліпшити відносини між користувачами та рекламодавцями. За перегляд реклами користувач може отримати винагороду, а за невелику плату — відключити небажану рекламу.

У свою чергу, рекламодавці отримують вдосконалений інструмент взаємодії зі своєю цільовою аудиторією — ніяких «холостих» показів і роздратованих глядачів.

Старт ICO: 31 травня 2017 року. За перші 30 секунд було продано 1 мільярд токенів!

Збори: За допомогою ICO проект отримав 36 000 000$.

Розвиток проекту: Brave давно входить до списку топових активів крипторинку, і всі його проекти опиняються в полі підвищеної уваги. Поки надії інвесторів виправдовуються: курс кріптовалюти впевнено зростає. Приріст ціни за 7 місяців роботи — 92%.

Думка експертів: В «зв'язці» з Brave у Basic Attention Token дуже хороші перспективи. Токен становить інтерес і як платіжний засіб у браузері, і як інвестиційний актив.

Polybius Bank — блокчейн-банк зі штучним інтелектом

Блокчейн-альтернатива класичним банкам. З поліпшеним документообігом і миттєвими транзакціями.

Ідея: Polybius — цифровий банк, де надання звичних послуг забезпечено інноваційними технологіями. Можливості блокчейн-платформи і штучного інтелекту дозволили підвищити швидкість обробки транзакцій і рівень безпеки клієнтів.

Підготовка проекту зайняла більше року. За цей час Polybius привернув увагу багатьох авторитетних інвесторів і експертів. Результат — високий попит на токени, що навіть спричинив збій у системі Ethereum.

Старт ICO: 31 травня 2017 року.

Збори: За період ICO проект отримав 31 645 088$, хоча розробники бачили своєю метою «всього» 25 000 000$.

Розвиток проекту: Відразу після завершення ICO були «спалені» нерозпродані токени і зареєстрований невелике зниження ціни. Це було пов'язано, головним чином, з реалізацією баунті-програми і не налякало досвідчених трейдерів.

Думка експертів: Аналітики позитивно оцінюють ідею Polybius. Однак в силу масштабності проекту, до запуску платформи робити які-небудь прогнози складно.

Razormind — операційна система, якої ніколи не буде

Один з найгучніших скам-скандалів 2017 року.Ідея: Розробники вийшли на ICO-ринок з ідеєю створення інноваційної операційної системи DeOS і навіть залучили до рекламної кампанії авторитетні ЗМІ.Але основна задумка полягала в іншому — зібрати кошти і зникнути.Старт ICO: Друга половина 2016 року.Збори: Близько 10 000 000$.Розвиток проекту: На перший погляд, досить скромні за криптовалютними мірками збори та період проведення ICO не дають підстав включати Razormind в наш огляд. Однак у березні 2017 відбулося гучне викриття — розслідування CoinIdol підтвердило, що проект виявився шахрайським, а його творці просто привласнили собі 10 мільйонів.Думка експертів: Це один із прикладів того, як успіх на етапі ICO не означає успіх всього проекту. А порівняно невеликі збори показують, що багато інвесторів з самого початку сумнівалися в перспективах Razormind.

Fantasy Market — задоволення, які коштують дорого

Перегляд порнороліків за токени — схоже на роботу мрії! Ідея: Творець Fantasy Market вибрав безпрограшну тему для стартапу. Власникам токенів обіцяли доступ до перегляду ексклюзивних порнороліків, можливість діалогу з акторами та інші привілейовані задоволення. Результат — непогані збори на етапі ICO.Старт ICO: Вересень 2017 року.Збори: Точних даних немає. Засновник проекту публікував суперечливі відомості — спочатку 2 000 000$, потім 4 400 000$Розвиток проекту: Якщо на етапі ICO проект виглядав лише епатажним стартапом, наступні події підтвердили, що деякі жарти можуть дорого коштувати інвесторам.Проект не реалізований, а доля мільйонних інвестицій залишається неясною.

Думка експертів: Експерти воліють не висловлюватися на тему Fantasy Market. Більшості з них сумнівність проекту була очевидна з самого початку. Про це говорять і скромні за мірками ICO, збори.

Які висновки?

Незважаючи на високі ризики, ICO-стартапи володіють величезним інвестиційним потенціалом. Працювати в цьому сегменті цікаво ще й тому, що це дозволяє перебувати в гущі інноваційних подій. Але потрібно дуже уважно вибирати, у що інвестувати.

«Щоб покласти в портфель дійсно хороший актив, наші аналітики перевіряють потенційно цікаві проекти за 15 критеріями. У їх числі: економічна модель блокчейну, репутація, ознаки пірамідальності та інші. Такий суворий відбір дозволяє мінімізувати ризики ICO-інвестування та максимально використовувати можливості для отримання прибутку», — ділиться Андрій Тонколитко, керівник фонду Crypto Art.

Андрій Тонколитко, керівник фонду Crypto Art

Коментарі - 15

+
+23
Ukrmercy
Ukrmercy
23 січня 2018, 18:22
#
Успешное ICO- это когда есть работающий прототип или подтверждение успехов разработчиков. Нету первого и второго- нету смысла вкладываться. Поучаствовал в 82 ICO- все 82 успешные.
+
+5
Игорь Коляда
Игорь Коляда
23 січня 2018, 19:36
#
Успешные в чём — в сборе денег?
Тут просто месяц назад прошла информация, что около 93% ICO после сбора денег закончили своё существование.
+
+30
Ukrmercy
Ukrmercy
23 січня 2018, 20:04
#
Не знаю откуда у вас такая статистика. Моё дело простое: оценил ICO>купил токены>продал токены по цене выше чем купил. И да, все проекты в которых поучаствовал- до сих пор живы и здоровы. Т.е. оценка рисков- тоже полезный навык.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
23 січня 2018, 21:01
#
Я не писал, что это статистика, вот https://minfin.com.ua/2017/12/06/31321788/#com3309876.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
23 січня 2018, 21:21
#
Грустная статья, не заметил такую. Статистики полной по ICO нет ни у кого. Из тех где я участвовал- всё хорошо, ибо опять напомню: должна быть или очень известная команда у проекта, или работающий прототип. Если этого нет- тогда это лабеан, а не ICO =)
+
0
Vasiliy71
Vasiliy71
24 січня 2018, 12:16
#
Скажите, а можно не продавать токены, а получать с них дивиденды?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 січня 2018, 21:35
#
«Успешное ICO- это когда есть работающий прототип»

В реальной жизни один работающий прототип ещё ничего не значит и о перспективах коммерческого успеха даже не намекает…

Инвесторы вкладывются в ICO, цена токенов растёт на новостях о продвижении проекта из одной стадии в другую, проекты ещё не вышли на финишную прямую и ещё ничего не смогли не то что продать, а даже довести до ума задуманное — а инвесторы уже заработали кучу денег, подняв цену токенов в разы…

В результате — стоимость токенов по проекту тянет на миллионы, а на выходе ноль реализации, но с хорошими перспективами в следующей виртуальной реальности.

+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
23 січня 2018, 22:13
#
Я вам написал лишь то в чём разбираюсь и в чём поучаствовал: 82 ico, максимальный hodl в 1 год. Вполне всем доволен. Хотите пример когда всё гладко и чётко? https://bankera.com/ вот ICO в котором у меня очень порядочная сумма денег, заходил по 0.17. Работающий прототип и основополагающая- https://spectrocoin.com/
Как и говорил в блоге- у них вывод фиата есть даже с помощью укрпочты, письмом на деревню бабушкае =) Если вдруг заинтересует- рефералку скину.
+
0
FINBEN
FINBEN
24 січня 2018, 11:36
#
Поделитесь секретом, какие Вы используете триггеры для продажи токенов того или иного проекта?
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
24 січня 2018, 12:28
#
ATH по маркеткэпу увидел- значит надо продавать. Обычно по всем крупным праздникам заливается много денег. Хорошая новость+маркеткэп= хорошая продажа. Если любите именно торговать, то советую SALT- у них самая сумасшедшая динамика.
+
0
FINBEN
FINBEN
24 січня 2018, 16:32
#
Вас понял, недавно в этом деле. Просто тоже несколько тыс. BNK прикуплено и еще пару валют из топ 10 и топ 100. С топ 10 все более менее стабильно и предсказуемо. А вот с топ 100, хотелось бы знать мнение более опытных, когда стоит давить на тормоз и выводить, туже самую BNK, которая еще в стадии ICO.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
24 січня 2018, 18:18
#
BNK даст рост х4 стабильно. До того как этот момент настанет- они будут выплачивать 20% своей прибыли за spectrocoin. Т.е. мне раз в неделю приходят деньги. Даже если я просто держу эти BNK и жду лучшего времени- радует что идёт пассивная прибыль. Это как учебная акция для будушего.
+
0
Yopta
Yopta
24 січня 2018, 16:36
#
Сюда заходили по 0.17евро? сейчас цену пишет 0.019 EUR
+
0
FINBEN
FINBEN
24 січня 2018, 17:43
#
Опечатка, мне кажется )
Я по 0.018 брал
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
24 січня 2018, 18:20
#
Да, заходил по 0.17. На разных этапах ICO- разная цена на токены. По 0.17 мало участников зашло, среди них- 8 банков Европы.
BNK issued during ICO EUR per BNK rate during ICO
0 — 1,000,000,0000 .017
1,000,000,001 — 2,000,000,0000.018
2,000,000,001 — 3,000,000,0000.019
3,000,000,001 — 4,000,000,0000.020
4,000,000,001 — 5,000,000,0000.021
5,000,000,001 — 6,000,000,0000.022
6,000,000,001 — 7,000,000,0000.023
7,000,000,001 — 7,500,000,0000.024
Вот ценники
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися