Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 січня 2018, 15:10

Оренда ТРЦ рекордно подорожчала

Максимальні орендні ставки в якісних торгівельних центрах Києва у 2017 році зросли на 23% і досягли $ 960 за кв.м рік ($80 за кв.м в місяць). Це найбільше річне збільшення показника за всю історію ринку. При цьому за минулий рік в столиці не з'явилося жодного нового ТРЦ. Такі дані оприлюднили аналітики компанії JLL.

Максимальні орендні ставки в якісних торгівельних центрах Києва у 2017 році зросли на 23% і досягли $ 960 за кв.
Фото: stroyobzor.ua

Орендні ставки зростають

Подорожчання оренди було викликане цілою низкою чинників. Свою частку внесло і зростання купівельної спроможності населення, і підвищення попиту на приміщення з боку рітейлерів, і відсутність нових об'єктів. «Після істотного зниження ставок оренди в 2013-2015 роках їх збільшення виявилося максимальним внаслідок ефекту низької бази. Ми очікуємо продовження зростання ставок у зв'язку з поступовим відновленням ринку, хоча темп приросту сповільниться», — зазначила Дарина Кулага, аналітик компанії JLL (Україна).

Вільних площ стає все менше

За підсумками 2017 року частка вільних площ в якісних торгівельних центрах Києва досягла 5,6%, знизившись на 0,5 п.п. за 4-й квартал і на 6,5 п.п. за 2017 рік у цілому. Це рекордна річне зниження частки вільних площ.

На обсяг вакантних приміщень вплинуло і відсутність введення нових якісних торгівельних центрів. Таке трапилось вперше за всю історію ринку. Але вже в цьому році ситуація повинна змінитися на краще. «На 4-й квартал 2017 року було анонсовано кілька об'єктів: ТЦ« Смарт Плаза Політех », ТРЦ Rive Gauche,« Рітейл Парк Петрівка », проте їх введення було перенесено на поточний рік, оскільки темпи будівництва виявилися нижче запланованих. Крім того, в цьому році очікується запуск ТЦ «Смарт Плаза Оболонь» і ТРЦ River Mall. Таким чином, прогнозований обсяг введення торгівельних центрів становить 114 тис. кв. м », — розповіла Дарина Кулага.

Коментарі - 1

+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
18 січня 2018, 12:45
#
Зубожiє народ, однозначно, или как там в первых комментах тут обычно пишут?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися