Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 січня 2018, 11:11

Міжбанк в середу: чого чекати від курсу і чи все так погано

В середу у гривні є шанс частково потіснити долар на валютному ринку.

В середу у гривні є шанс частково потіснити долар на валютному ринку.
Фото: flickr.com

Основних причин чотири:

1) Після вихідного понеділка в США американські банки зарахували вчора всю валютну виручку українським експортерам і сьогодні 50% цих сум вийде на торги в вигляді обов'язкових продажів. Це збільшить пропозицію валюти і зіграє на користь гривні;

2) Впритул наблизилися дні бюджетних платежів у клієнтів. Гривня потрібна всім - і покупцям, і продавцям, і самим банкам для забезпечення гривневих клієнтських операцій з бюджетом. Це поступово активізує продаж валюти експортерами та знизить можливості імпортерів по її скупці, що послабить тиск на курс;

3) Почалося поступове зниження залишків на коррахунках банків, що зменшить можливості спекулятивної розгойдування курсу. На ранок середи - коррахунки фінустанов упали на 2,7 млрд гривень - до 49,7 млрд. Це також піде на користь національній валюті;

4) Почав поступово знижуватися ажіотаж по скупці валюти на готівковому ринку і ризики зростання курсу незначно зменшилися, що дозволило звузити спред між котируваннями попиту та пропозиції в обмінниках. В цьому випадку, розрив між міжбанком і готівковим ринком починає обережно зменшуватися, а спекулятивні переливи між двома сегментами валютного ринку - стають менш економічно вигідними. Це скоротить кількість бажаючих «покачати» курс на різниці котирувань готівки та безготівки.

Все це може спрацювати на ситуативне зміцнення позицій гривні. Причому фактор впливу на зниження котирувань через бюджетні платежі буде посилюватися як мінімум до кінця цього тижня.

У разі екстримів або несподіваних спроб великих гравців зіграти «на підвищення» - пожежі знову буде змушений гасити Нацбанк, але як і весь останній час - при такому повороті подій на ринку - НБУ буде скупим витрачаючи мінімальні обсяги ЗВР. Якщо ж ситуативно буде надлишок пропозиції - то швидше за все він буде поглинений самим ринком без можливості для регулятора поповнити валютні резерви на істотні суми.

«Мінфін» прогнозує на середу активність на міжбанку в межах 500- 620 угод з обсягами операцій до 290-340 млн доларів. Коридор по долару буде в межах 28,58 -28,64 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,30-28,58 і продаж 28,68-28,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,49-28,60 гривень та продаж 28,65 -28,70 гривень.

Про тенденції на торгах за 16 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні залишається негативною - 33% (було 40%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 28,50 гривень. 67% впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,51 гривень.

За безготівковим курсом на торгах настрій респондентів також погіршилися по перспективам гривні. Тільки 27% (вчора таких було ще 50%) опитаних припускають повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,50 гривень. Але вже 73% - прогнозують довготривале закріплення долара вище 28,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 7

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 січня 2018, 12:16
#
Дествительно как по мне, сам рынок поглотит валюту. Страхи велики и многие будут спешить как вывести дивиденды, так и оплатить горючку которая дорожает, так и клиенты спешат оплаить контракты на страхах дальнейшего повышения и не понимаю что будет с валютой.

Свой прогнозы и рассуждения я написал в Новом Блоге, присоединяйтесь

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114075/
+
+15
Nekrasov
Nekrasov
17 січня 2018, 12:25
#
Думаю, еще сработает фактор «жадности продавцов». Они видят тренд последней недели — курс прет вверх, скоро уплата налогов и эти ребята захотят сбросить валюту по-дороже. Так что жду еще и попыток взгреть котировки крупными операторами.
+
+8
vedav
vedav
17 січня 2018, 15:07
#
«В среду у гривны есть шанс частично потеснить доллар на валютном рынке.»
Ну и как, потеснила? Неужто до сих пор автор еще не понял, что логические и экономические законы у нас не работают? Что тут стихийно-ручное регулирование?
+
0
Nekrasov
Nekrasov
17 січня 2018, 15:29
#
Ну тут Вы не совсем правы, скорее — сегодня интересы крупных продавцов валюты «перешибли» хотелки покупателей. Поскольку спрос на валюту большой, а есть еще и отложенный спрос — как только кто-то из крупных покупателей был готов побороться за курс и не скупаться на высоком уровне — мелкие покупали выкупали это предложение, а на мелких суммах курс всегда итак выше, чем на больших. Связано это с тем, что банку что на 1 млн транзакцию делать — комиссия за перевод от банка -корреспондента та же, что и на 10 тысячах долларов. А вот соотношение 1 млн к сумме платы за транзакцию и соотношение 10 тысяч к той же стоимости транзации — абсолютно разные. Вот и забивают на мелких суммах банки курс больше, чтобы свои расходы отбить, а это тянет за собой общирост котировок.
+
0
Nekrasov
Nekrasov
17 січня 2018, 15:32
#
Так что сегодня будем говорить так: позиционную войну выиграли продавцы, а покупатели не смогли отстоять свои келейные интересы… Они все правильно написали, хотя вопрос еще и в том, что отложенный спрос сейчас как обезьяна с гранатой в руке — в любой момент на рынке всплывает.
+
0
Петро Петрович
Петро Петрович
17 січня 2018, 16:59
#
Знову ці псевдо-економісти зі своїм «отложенным спросом». Ніякого поняття «отложенного спроса» не існує в економіці.
Є попит за певної ціни. Якщо ціна не влаштовує то ПОПИТА НЕМА. Тобто якщо агент хоче купити валюту за нижчою ціною а ціна зараз вища то ПОПИТА з боку цього агента НЕМА при даній ціні. Так він можливо з'явиться при меншій ціні, але це не відкладений попит, це попит при вказаному меншому рівні цін.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
17 січня 2018, 18:15
#
«Є попит за певної ціни. Якщо ціна не влаштовує то ПОПИТА НЕМА. Тобто якщо агент хоче купити валюту за нижчою ціною а ціна зараз вища то ПОПИТА з боку цього агента НЕМА при даній ціні.» Вы рассматриваете вводные -как изменение цены… Вам объясняют принцип. Агент СЕГОДНЯ может не купить актив по имеющейся цене… Цена его не устраивает в сей час- и день… Но настаёт «завтра» Биржа открывается цена на актив остаётся вчерашней как в час закрытия ЦЕНА НЕ МЕНЯЕТСЯ а агент который вчера не купил тот актив ( или лот) сегодня переосмыслив- ситуацию эту покупку совершает… тем самым двигая цену для других покупанов своими действиями в рост… Вот я так понял это«Некрасов» пытался донести.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися