Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 грудня 2017, 11:25

На міжбанку розворот ринку

У середу ситуація на валютному ринку буде неоднозначною. Причин різноскерованості ринку кілька.

У середу ситуація на валютному ринку буде неоднозначною.
На міжбанку розворот ринку/Фото: epravda.com.ua

Ось головні:

1) Залишки на коррахунках банків на ранок 20 грудня знову зросли на 0,8 млрд — до 52,8 млрд гривень, що як і раніше перевищує необхідний рівень ліквідності в системі для виконання нормативу резервування. Надлишок гривні продовжить тиснути на курс;

2) В розпалі період бюджетних платежів у клієнтів, що знизить обсяги зайвої гривні у клієнтів. І таким чином, поступово простимулює необхідність продажу валюти більшістю експортерів. Це збільшить пропозицію на ринку і буде працювати на зміцнення курсу;

3) Залишилося всього два повноцінних робочих дня перед початком різдвяних свят. Це — середа і четвер. У п'ятницю — багато клієнтів вже знизять свою активність на міжбанку на побоюваннях «зависання» товарів і розрахунків до кінця різдвяних канікул — тобто аж до 26 числа. Тому за сьогодня та завтра будуть максимально активні ті клієнти, хто з різних причин повинен закрити свої валютні розрахунки до свят. Це збільшить обсяги торгів 20 і 21 грудня і за рахунок дій найбільших клієнтів це може привести до зростання курсової волатильності на торгах;

4) Розрив котирувань готівкового і безготівкового долара фактично знизився до 1-4 копійок, що вже не стимулює активну спекулятивну розкачку обох сегментів валютного ринку. Це явно піде на користь гривні.

Більшість з цих факторів так чи інакше кілька знизить спекулятивне напруження на торгах, що може привести до корекції курсу. Ситуативні і різноспрямовані курсові інтереси найбільших гравців будуть повністю диктувати загальний тренд по курсу в найближчі два дні і ми не виключаємо деяке зміцнення позицій гривні в цей період.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні зниження котирувань долара в межах коридору 27,77-27,89 гривень при періодичних спробах великих учасників ринку все ж «підняти» курс. Через неоднозначність ситуації спекулянти будуть в основному працювати в форматі «в дві сторони».

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар знизився.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,60-27,82 і продаж 27,90-28,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,65-27,75 гривень та продаж 27,88-27,95 гривень.

Про тенденції на торгах за 19 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація покращилася для гривні — 40% (вчора було тільки 17%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,50 гривень. 60% — поки що впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,51 гривень.

За безготівковим курсом на торгах особливих змін немає — тільки 29% (у вівторок було 24%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня — нижче 27,50 гривень. 71% — як і раніше зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 9

+
+32
AleksandrBank
AleksandrBank
20 грудня 2017, 11:46
#
Я об этом также говорил, что дальнейший рост маловероятный или от силы пару копеек, и возможно коррекция на снижение небольшое.
Наличный будет также идти в низ — там предложение превышает спрос
+
0
ggq
ggq
20 грудня 2017, 13:14
#
Когда вероятен новый разворот? На след. неделе есть шансы? Или скорее после НГ?
+
+3
AleksandrBank
AleksandrBank
20 грудня 2017, 14:29
#
До нового года врядли, падает деловая активность и валюту не нужна, наоборот будет доллар сливаться на наличном.
Скорее после нового года, точнее после Рождества. Хотя уже в середине февраля много валюты задет от агро-компаний.
+
+3
Cez
Cez
20 грудня 2017, 14:40
#
Немудрено — кому нужен бакс за неделю до НГ?
Наличный как раз развернулся раньше МБ.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 грудня 2017, 11:47
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/112534/
+
+14
ballistic
ballistic
20 грудня 2017, 15:37
#
Це якийсь геноцид валютчиків!
:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 грудня 2017, 16:05
#
Это точно, в т.ч. обменников неразумных которые было взвинтили курс в пятницу и на выходных
+
+21
Nick777
Nick777
20 грудня 2017, 18:26
#
Разворот по отношению к чему? Пока что мы находимся в коррекции тренда девальвации гривны. Какой там был максимум? Около 40? Вот от этого уровня и начинается отсчёт коррекции. А насчёт остановки девальвации подождите ещё. Вот немного утихнет ажиотаж — НБУ опять его начнёт подогревать скупкой доллара. Это у нас не регулятор, а терминатор народа и экономики. А руководит всем этим президент по той простой причине, что назначение главы НБУ и премьер-министра в его компетенции. Если бы его не устраивало — давно сменил бы. Раз не меняет — значит одобряет их линию.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 грудня 2017, 10:17
#
Суть вашу не понял
Понятно когда будет падать доллар- НБУ его будет по тихому скупать.
Когда опять будет вверх рваться — будет вкидывать потихоньку.

НБУ как раз отлично понимает и должен делать свои линию в условиях «жопы в стране» и того что денег скоро не дадут не смотря на заявления. Вот и все.
Понтяно как всегда хотят сделать «козла» с которого, и в первую очередь депутаты будут тыкать на НБУ, а не на то что они же самистрану «просырают», не ходят на работу, работают на олигархов и голосую за зазконы которые выгодны кому-то, а не народу по большей мере

Как Гонтарева послала Президента, так и любой другой начальник должен так делать и выстраивать жесткую политику на благо госудадарства в условиях морс-мажоров и коррупционных рисков в стране, в т.ч. политических
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися